Μέση Ανατολή – Live: 11η ημέρα πολέμου – Ολες οι εξελίξεις
μέση-ανατολή-live-11η-ημέρα-πολέμου-ολε-562676434
ΚΟΣΜΟΣ

Μέση Ανατολή – Live: 11η ημέρα πολέμου – Ολες οι εξελίξεις

Δραματικές διαστάσεις λαμβάνει η ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να προειδοποιεί για άμεση απειλή επιδημιών λόγω της έλλειψης καθαρού νερού

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Ο Μαχμούντ Αμπάς ακύρωσε την προγραμματισμένη συνάντησή του με τον Τζο Μπάιντεν. Στέλεχος της οργάνωσης Χαμάς δήλωσε σε αμερικανικό μέσο πως οι άμαχοι αιχμάλωτοι θα μπορούσαν να αφεθούν ελεύθεροι ακόμα και σε μία ώρα, αν σταματήσουν οι βομβαρδισμοί από το Ισραήλ. Φόβοι για εκατοντάδες νεκρούς μετά τον βομβαρδισμό νοσοκομείου στη Γάζα.

00:36

Η Ιορδανία ακύρωσε τη σύνοδο κορυφής με τον Μπάιντεν

Η Ιορδανία ακυρώνει τη σύνοδο κορυφής για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, με φόντο τον βομβαρδισμό νοσοκομείου στη Γάζα, για τον οποίο οι Παλαιστίνιοι κατηγορούν τον Ισραηλινό Στρατό, και το Ισραήλ κατηγορεί την Ισλαμική Τζιχάντ.

Στην τετραμερή σύνοδο κορυφής στο Αμμάν θα συμμετείχε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο Παλαιστίνιος ηγέτης Μαχμούντ Αμπάς, ο πρόεδρος της Αιγύπτου Σίσι και οβασιλιάς Αμπντούλα της Ιορδανίας. 

Την ακύρωση της συνόδου ανακοίνωσε ο Ιορδανός υπουργός Εξωτερικών

00:09

Νεκρός παλαιστίνιος διαδηλωτής στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης από πυρά των ισραηλινών δυνάμεων

23:56

Ισραηλινός πρόεδρος: Ντροπή στα μέσα ενημέρωσης που διαδίδουν συκοφαντίες

Ο Πρόεδρος του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτζογκ επέκρινε δριμύτατα τα μέσα ενημέρωσης για την κάλυψη της καταστροφικής έκρηξης σε νοσοκομείο της Γάζας. «Ένας πύραυλος του Ισλαμικού Τζιχάντ σκότωσε πολλούς Παλαιστίνιους σε ένα νοσοκομείο της Γάζας - ένα μέρος όπου θα πρέπει να σωθούν ζωές», έγραψε ο Χέρτζογκ. «Ντροπή στα μέσα ενημέρωσης που καταπίνουν τα ψέματα της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ - μεταδίδουν μια συκοφαντία».

23:55

Επεισόδια στη Ραμάλα

23:38

Λίβανος: Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι η Τετάρτη θα είναι «μία ημέρα πρωτοφανούς θυμού» κατά του Ισραήλ

23:37

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα δήλωσαν ότι είναι «τρομοκρατημένοι» από τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου Al-Ahli,

Ο Δρ Γκασάν Αμπού Σιτάχ, γιατρός στη Γάζα, είπε: Χειρουργούσαμε στο νοσοκομείο, έγινε μια ισχυρή έκρηξη, και το ταβάνι έπεσε στο χειρουργείο. Αυτό είναι μακελειό.

23:30

Το πλήγμα στο νοσοκομείο της Γάζας περιπλέκει το επικίνδυνο του Μπάιντεν στο Ισραήλ

Το ήδη γεμάτο ταξίδι του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στο Ισραήλ και την Ιορδανία έγινε πιο περίπλοκο μετά τον θάνατο εκατοντάδων Παλαιστινίων σε χτύπημα σε νοσοκομείο της Γάζας την Τρίτη.

Ο Μπάιντεν αναμένεται να αναχωρήσει από την Ουάσιγκτον εντός ωρών.

23:19

Νετανιάχου: Βάρβαροι τρομοκράτες της Γάζας έπληξαν το νοσοκομείο, όχι ο στρατός μας

23:16

Ο ηγέτης της Χαμάς υποστηρίζει ότι οι ΗΠΑ έχουν την ευθύνη για την επίθεση στο νοσοκομείο της Γάζας

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι υπεύθυνες για την επίθεση σε νοσοκομείο της Γάζας που σκότωσε εκατοντάδες Παλαιστίνιους», δήλωσε ο παλαιστίνιος ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγιε σε τηλεοπτική ομιλία αργά την Τρίτη, τονίζοντας ότι η Ουάσιγκτον έδωσε στο Ισραήλ «το κάλυμμα για την επιθετικότητά του».

«Η σφαγή στο νοσοκομείο επιβεβαιώνει τη βαρβαρότητα του εχθρού και την έκταση του αισθήματος ήττας του», είπε, προσθέτοντας ότι η επίθεση θα είναι «ένα νέο σημείο καμπής».

Ο Χανίγιε κάλεσε όλο τον παλαιστινιακό λαό «να βγει έξω και να αντιμετωπίσει την κατοχή και τους εποίκους». Κάλεσε επίσης όλους τους Άραβες και τους Μουσουλμάνους να οργανώσουν διαδηλώσεις κατά του Ισραήλ.

23:14

Εκπρόσωπος της Ισλαμικής Τζιχάντ απορρίπτει τους ισραηλινούς ισχυρισμούς

«Δεν ευθύνεται η οργάνωση μας για το πλήγμα στο νοσοκομείο» σημειώνει ο εκπρόσωπος.

23:10

Διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από την πρεσβεία του Ισραήλ στην Ιορδανία και έβαλαν φωτιές

Διαδηλώσεις πραγματοποιούνται έξω από την πρεσβεία του Ισραήλ στην Ιορδανία, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ παραμένει στο Αμμάν, συνοδευόμενος από αντιπροσωπεία από ανώτερους αξιωματούχους των ΗΠΑ.

23:08

Ο βασιλιάς Αμπντάλα της Ιορδανίας λέει ότι ο βομβαρδισμός στο νοσοκομείο της Γάζας είναι «ντροπή για την ανθρωπότητα»

Ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα είπε ότι ο βομβαρδισμός σε νοσοκομείο της Γάζας που σκότωσε και τραυμάτισε εκατοντάδες ήταν μια «σφαγή» και ένα «έγκλημα πολέμου» για το οποίο δεν μπορεί κανείς να σιωπήσει. Σε δήλωση του, είπε ότι το Ισραήλ πρέπει να τερματίσει αμέσως τον πόλεμό εναντίον του θύλακα και πως οι ενέργειές του εναντίον αθώων Παλαιστινίων συνιστούν «ντροπή για την ανθρωπότητα».

23:05

Προσωπικό διάσωσης στο νοσοκομείο Al-Ahli

REUTERS/Reuters TV

23:04

Σ. Μισέλ: Επίθεση κατά πολιτικών υποδομών δεν συνάδει με το διεθνές δίκαιο

«Μια επίθεση κατά πολιτικών υποδομών δεν συνάδει με το διεθνές δίκαιο», δήλωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ σχετικά με την επίθεση σε νοσοκομείο της Γάζας, λίγο μετά την ολοκλήρωση του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

Σε ερώτηση αν στην κοινή θέση του το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υιοθετεί τη δήλωση του Υπατου Εκπροσώπου της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ, ότι η διακοπή πρόσβασης κάθε αγαθού στη Λωρίδα της Γάζας (νερό, ηλεκτρικό, φάρμακα και φαγητό) συνιστά παραβίαση του διεθνούς και ανθρωπιστικού δικαίου, ο Σαρλ Μισέλ συμφώνησε, λέγοντας: «Οταν κόβεις βασικές υποδομές, πρόσβαση σε νερό, σε ηλεκτρικό και σε τρόφιμα, δεν συνάδει με το διεθνές δίκαιο».

 

 

23:03

«Οι IDF δεν στοχεύουν νοσοκομεία», είπε ο εκπρόσωπος του Νετανιάχου

Ο Ταλ Χάινριχ, εκπρόσωπος του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου, είπε στο CNN ότι «δεν στοχεύουν νοσοκομεία», προσθέτοντας ότι «στοχεύουμε μόνο προπύργια, αποθήκες όπλων και τρομοκρατικούς στόχους της Χαμάς».

23:00

Έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ζήτησαν η Ρωσία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Η Ρωσία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ζήτησαν να συγκληθεί εκτάκτως αύριο το πρωί το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, προκειμένου να συζητήσει τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, στον απόηχο του βομβαρδισμού νοσοκομείου στη Γάζα με θύματα εκατοντάδες Παλαιστίνιους, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters επικαλούμενο διπλωματικές πηγές.

22:53

Ο ηγέτης της Χαμάς καλεί τους Παλαιστίνιους να επιτεθούν στους εποίκους

Ο ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγιε καλεί όλους τους Παλαιστίνιους να βγουν έξω και να αντιμετωπίσουν τους Ισραηλινούς εποίκους στα κατεχόμενα εδάφη. «Το μακελειό στο νοσοκομείο είναι κομβικό για τις εξελίξεις», είπε ο Χανίγιε.

22:45

Τραυματισμένοι Παλαιστίνιοι στο νοσοκομείο al-Shifa στην πόλη της Γάζας

AP Photo/Abed Khaled

22:40

Ισραηλινός στρατός: Η Παλαινιστινιακή Τζιχάντ ευθύνεται για την έκρηξη στο Νοσοκομείο

Ο ισραηλινός στρατός αρνήθηκε την ευθύνη για μια επίθεση σε νοσοκομείο της Γάζας, λέγοντας ότι οι στρατιωτικές πληροφορίες υπέδειξαν ότι το νοσοκομείο χτυπήθηκε από αποτυχημένη εκτόξευση ρουκετών από την παλαιστινιακή στρατιωτική ομάδα Ισλαμικής Τζιχάντ του θύλακα.

«Μια ανάλυση των επιχειρησιακών συστημάτων του IDF δείχνει ότι ένα μπαράζ ρουκετών εκτοξεύτηκε από τρομοκράτες στη Γάζα, περνώντας σε κοντινή απόσταση από το νοσοκομείο Al Ahli στη Γάζα τη στιγμή που χτυπήθηκε», δήλωσε εκπρόσωπος των ισραηλινών αμυντικών δυνάμεων. «Πληροφορίες από πολλές πηγές που έχουμε στα χέρια μας δείχνουν ότι η Ισλαμική Τζιχάντ είναι υπεύθυνη για την αποτυχημένη εκτόξευση πυραύλου που έπληξε το νοσοκομείο στη Γάζα».

22:36

Έκτακτη συνεδρίαση των «27»: Επιβεβαίωσαν ενότητα και συνοχή δίνοντας τέλος στην «κακοφωνία» για τη σύγκρουση Ισραήλ – Χαμάς

Την κοινή τους θέση σε σχέση με την εξελισσόμενη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς επιβεβαίωσαν κατά την έκτακτη τηλεδιάσκεψη οι 27 Ευρωπαίοι ηγέτες, που συνοψίζεται στην «καταδίκη με τον πιο ξεκάθαρό τρόπο των τρομοκρατικών επιθέσεων εναντίον του Ισραήλ και του λαού του», καθώς και του δικαιώματος του στην «αυτοάμυνα αλλά εντός των ορίων του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου». Η σημερινή συνεδρίαση είχε προφανή σκοπό να δοθεί τέλος στην «κακοφωνία» των μεικτών μηνυμάτων που εξέπεμπαν οι Βρυξέλλες τις τελευταίες 10 συνολικά ημέρες, μετά το χτύπημα της Χαμάς στο Ισραήλ που «κόστισε» στην εικόνα της Ε.Ε.

22:36

Πρώην αρχηγός της Χαμάς καλεί σε διαδηλώσεις κατά του Ισραήλ

Ο πρώην αρχηγός της Χαμάς Χαλέντ Μεσάαλ κάλεσε σε διαδηλώσεις μπροστά από τις ισραηλινές πρεσβείες σε όλο τον κόσμο μετά την επίθεση του Ισραήλ σε νοσοκομείο της Γάζας που σκότωσε εκατοντάδες Παλαιστίνιους.

22:30

«Οι ΗΠΑ αναμένουν από το Ισραήλ να συμμορφωθεί με το κράτος δικαίου»

Στο Πεντάγωνο, η εκπρόσωπος Σαμπρίνα Σινγκ είπε στους δημοσιογράφους ότι είναι σε γνώση της οι αναφορές για επίθεση στο νοσοκομείο al-Ahli στη Γάζα, αλλά δεν είχε περισσότερες πληροφορίες. «Η διοίκηση Μπάιντεν αναμένει από το Ισραήλ να συμμορφωθεί με το κράτος δικαίου και το δίκαιο της ένοπλης σύγκρουσης καθώς συνεχίζει τον πόλεμο στη Γάζα», είπε.

22:28

Ένας τραυματίας λαμβάνει βοήθεια μετά από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σε νοσοκομείο στην πόλη της Γάζας

REUTERS/Mohammed Al-Masri

22:23

Συγκρούσεις ξέσπασαν στη Δυτική Όχθη

Οι παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας στο κέντρο της Ραμάλα εκτόξευσαν δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης για να διαλύσουν τους διαδηλωτές που πετούσαν πέτρες και φώναζαν κατά του προέδρου Μαχμούντ Αμπάς, καθώς η λαϊκή οργή φούντωσε μετά τη φονική ισραηλινή επίθεση σε νοσοκομείο της Γάζας.

Συγκρούσεις με τις παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας ξέσπασαν σε μια σειρά από πόλεις στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη αργά την Τρίτη, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Πηγή: Reuters

22:22

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καταδικάζει την επίθεση στο Νοσοκομείο της Γάζας

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε ότι καταδικάζει την επίθεση στο Αραβικό Νοσοκομείο Al Ahli στα βόρεια της Λωρίδας της Γάζας.

22:09

Η ισραηλινή αεροπορική επίθεση στο νοσοκομείο της Γάζας είναι «γενοκτονία» και «ανθρωπιστική καταστροφή»

Η αεροπορική επίθεση του Ισραήλ σε νοσοκομείο της Γάζας είναι «γενοκτονία» και «ανθρωπιστική καταστροφή», δήλωσε ο εκπρόσωπος της παλαιστινιακής προεδρίας.

Επίσης, ο παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μοχάμαντ Σταγέχ καταδίκασε την επίθεση ως «φρικτό έγκλημα», λέγοντας ότι οι χώρες που υποστηρίζουν το Ισραήλ φέρουν την ευθύνη.

22:06

Το Κατάρ «καταδικάζει έντονα» την ισραηλινή αεροπορική επίθεση στο νοσοκομείο της Γάζας

Το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ εξέδωσε δήλωση καταδικάζοντας έντονα την ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σε νοσοκομείο στη Γάζα που σκότωσε εκατοντάδες αμάχους. Κάνει δε λόγο για επικίνδυνη κλιμάκωση.

22:05

Σούμερ: Ο Μενέντεζ δεν θα παραστεί στο briefing για το Ισραήλ

Ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ ανακοίνωσε ότι ο Γερουσιαστής Μενέντεζ δεν θα παραστεί σε briefing για το Ισραήλ

22:04

Ερντογάν: Τα χτυπήματα του Ισραήλ στερούνται ανθρώπινων αξιών

Ο Τουρκός πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε την Τρίτη ότι η επίθεση σε νοσοκομείο της Γάζας ήταν «το τελευταίο παράδειγμα των επιθέσεων του Ισραήλ που στερούνται των πιο βασικών ανθρώπινων αξιών».

 

22:00

Ο Μαχμούντ Αμπάς ακύρωσε την προγραμματισμένη του συνάντηση -αύριο Τετάρτη- με τον πρόεδρο Μπάιντεν

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς ακύρωσε μια προγραμματισμένη συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, μετά το ισραηλινό χτύπημα σε νοσοκομείο της Γάζας, δήλωσε Παλαιστίνιος αξιωματούχος.

Η συνάντηση επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στην Ιορδανία.

Ο Παλαιστίνιος αξιωματούχος είπε ότι ο Αμπάς επέστρεφε στη Ραμάλα, την έδρα της κυβέρνησής του στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Πηγή: Reuters

21:59

Ταξιδιωτική οδηγία προς τους Ισραηλινούς που βρίσκονται στην Τουρκία: Φύγετε αμέσως

Ταξιδιωτική οδηγία για την Τουρκία εξέδωσε το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας του Ισραήλ. Τόνισε ότι όλοι οι Ισραηλινοί πρέπει να φύγουν από εκεί αμέσως.

21:58

Ιράν για την επίθεση στο Νοσοκομείο της Γάζας: Πρόκειται για «άγριο έγκλημα πολέμου»

21:33

Χαμάς: Απελευθερώνουμε τους ομήρους εάν σταματήσουν οι βομβαρδισμοί

Ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς είπε στο NBC News ότι η Χαμάς είναι πρόθυμη να απελευθερώσει όλους τους αμάχους ομήρους - Ισραηλινούς και ξένους - σε μία ώρα, εάν το Ισραήλ σταματήσει τους βομβαρδισμούς της Γάζας.

Η ίδια πηγή σχολίασε ότι, επί του παρόντος, «δεν υπάρχει ασφαλές μέρος» για να απελευθερωθούν οι όμηροι τώρα.

Σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση των Ισραηλινών στρατιωτών που κρατούνται όμηροι, ο αξιωματούχος της Χαμάς πρόσθεσε ότι το Ισραήλ πρέπει να απελευθερώσει όλους τους Παλαιστίνιους που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές.

21:26

Ο Καναδός πρωθυπουργός λέει ότι η επίθεση σε νοσοκομείο είναι παράνομη

Ο Τριντό, σχολιάζοντας το ισραηλινό χτύπημα στο νοσοκομείο, λέει ότι τα νέα που έρχονται από τη Γάζα είναι καταστροφικά. «Είναι φρικτό, απαράδεκτο», τόνισε.

21:25

Ισραήλ: Ο στρατός έπληξε περίπου 5.000 στόχους της Χαμάς στη Γάζα τις τελευταίες 10 ημέρες

Το Ισραήλ έχει επιτεθεί σε περίπου 5.000 στόχους της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας μετά την 7η Οκτωβρίου και ματαίωσε «μεγάλο αριθμό» άλλων πληγμάτων, σε μια προσπάθεια να αποφύγει τις απώλειες μεταξύ αμάχων Παλαιστινίων, ανέφερε ένας Ισραηλινός αξιωματούχος.

Μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, υπό τον όρο της ανωνυμίας, ο αξιωματούχος αυτός δεν διευκρίνισε πόσα πλήγματα ματαιώθηκαν κατά τους πολυήμερους βομβαρδισμούς στη Γάζα, από τους οποίους έχουν σκοτωθεί περίπου 3.000 Παλαιστίνιοι, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

21:13

Ερυθρός Σταυρός: Χιλιάδες εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι είχαν καταφύγει σε νοσοκομείο

Ο Παλαιστινιακός Ερυθρός Σταυρός έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο που φέρεται να δείχνει τις συνέπειες της επίθεσης στο νοσοκομείο της Γάζας.

21:09

Μητσοτάκης στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τη Μέση Ανατολή: Η ΕΕ να μιλάει με ενιαία φωνή για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα ασφάλειας 

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην παρέμβασή του ο πρωθυπουργός -στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή- επανέλαβε την ανάγκη η Ε.Ε. να μιλά με ενιαία φωνή για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα για την περιφερειακή και ευρωπαϊκή ασφάλεια.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

21:05

Παλαιστινιακή Πολιτική Άμυνα: Η ισραηλινή επίθεση στο νοσοκομείο της Γάζας «άνευ προηγουμένου»

Η ισραηλινή επίθεση στο νοσοκομείο al-Ahli στην πόλη της Γάζας είναι η πιο θανατηφόρα ισραηλινή αεροπορική επιδρομή από το 2008, λέει η Παλαιστινιακή Πολιτική Άμυνα.

«Η σφαγή στο νοσοκομείο al-Ahli δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία μας. Ενώ γίναμε μάρτυρες τραγωδιών σε προηγούμενους πολέμους και ημέρες, αλλά αυτό που συνέβη απόψε ισοδυναμεί με γενοκτονία», δήλωσε ο εκπρόσωπος Μαχμούντ Μπασάλ.

Πηγή: aljazeera

20:52

Ρουκέτες εκτοξεύονται από τη Λωρίδα της Γάζας προς το κεντρικό Ισραήλ

REUTERS/Amir Cohen

20:49

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) δήλωσαν ότι δεν έχουν ακόμη λεπτομέρειες για την αναφερόμενη επίθεση στο νοσοκομείο Al-Ahli Arabi στην πόλη της Γάζας

20:47

Ειδικές δυνάμεις της Bundeswehr στην Κύπρο, για το ενδεχόμενο να χρειαστεί «στρατιωτική εκκένωση» από το Ισραήλ

Οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν στείλει στην Κύπρο ειδικές δυνάμεις, για το ενδεχόμενο «στρατιωτικής εκκένωσης» από το Ισραήλ, σε περίπτωση επέκτασης της σύγκρουσης.

20:37

Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς λέει ότι βομβάρδισε τη Χάιφα με πύραυλο R160

Η ένοπλη πτέρυγα της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς δήλωσε την Τρίτη ότι έπληξε την πόλη Χάιφα στο βόρειο Ισραήλ με πύραυλο R-160.

20:32

Γάζα: Εκατοντάδες νεκροί κάτω από τα συντρίμμια Νοσοκομείου

Το Reuters μεταδίδει ότι υπάρχουν τουλάχιστον 500 νεκροί από ισραηλινό πλήγμα στο νοσοκομείο Al Ali Arab στην πόλη της Γάζας.

Υπάρχουν «εκατοντάδες θύματα» κάτω από τα συντρίμμια ενός νοσοκομείου στη Γάζα που επλήγη από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή, μεταδίδει το Al jazeera, που επικαλείται το υπουργείο Υγείας της Γάζας.

20:07

Μπαράζ ρουκετών από τη Γάζα προς το νότιο και το κεντρικό Ισραήλ

20:05

Πούτιν: Είναι σημαντικό να μάθουμε να σεβόμαστε τους άλλους

19:59

Επίσκεψη Σούνακ στο Ισραήλ εντός των ημερών

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ πρόκειται να επισκεφθεί το Ισραήλ αυτή την εβδομάδα, ανέφερε την Τρίτη το Sky News χωρίς να επικαλείται πηγές.

19:43

Συναγερμοί πυραύλων ηχούν στο κεντρικό Ισραήλ

19:37

Αιγύπτιοι εθελοντές κάθονται στο έδαφος δίπλα σε φορτηγά στο πέρασμα της Ράφα

REUTERS/Stringer

19:30

Η Γερμανία καλεί για άμεση ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα

Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ ζήτησε την άμεση αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας για τους πολιορκημένους που έχουν παγιδευτεί στη Λωρίδα της Γάζας.

«Είναι πλέον θέμα ωρών όχι μόνο η παροχή νερού να επανέλθει, αλλά και να φτάσουν τρόφιμα και φάρμακα στη Γάζα. Η κατάσταση στη Γάζα είναι εξαιρετικά δραματική», δήλωσε.

19:25

Ο Σκέρτσος προανήγγειλε επίσκεψη Μητσοτάκη στο Ισραήλ τις επόμενες ημέρες

«Εξετάζεται όντως μια επίσκεψη του πρωθυπουργού. Θα δούμε πότε θα γίνει. Το σημαντικό είναι να κατανοήσουμε όλοι ότι η Ελλάδα έχει να παίξει ένα ρόλο. Είναι συνομιλητής του Ισραήλ, της ισραηλινής κυβέρνησης. Αυτό το οποίο εμείς πιστεύουμε και υποστηρίζουμε μέσα από την ευρωπαϊκή διάσταση που έχει δοθεί σε αυτή την μεγάλη ανθρωπιστική αλλά και κρίση ασφάλειας που εκτυλίσσεται στο πεδίο της Μέσης Ανατολής, είναι ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα στη νόμιμη αυτοάμυνα. Υπάρχει μια θηριωδία η οποία έχει συμβεί από τη Χαμάς. Είναι μια τρομοκρατική οργάνωση και αυτό πρέπει να υποστηριχθεί», τόνισε ο Ακης Σκέρτσος, σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ.

Οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν αύριο.

19:23

UNRWA: Τουλάχιστον 6 νεκροί σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σε σχολείο σε προσφυγική δομή

19:15

Συναγερμοί ηχούν στο νότιο και το κεντρικό Ισραήλ

19:13

Συνάντηση Μπλίνκεν με τον επικεφαλής της Παλαιστινιακής Αρχής Αμπάς πριν από την επίσκεψη Μπάιντεν

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς είπε στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν «θα μπορούσες να έχεις ένα σπίτι εδώ» μετά τη συνάντηση στο Αμμάν της Ιορδανίας.

Ο Μπλίνκεν εξασφάλισε συμφωνία με το Ισραήλ για ένα πακέτο ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα, το οποίο εκτιμάται ότι θα ανακοινωθεί την Τετάρτη, στο πλαίσιο της επίσκεψης Μπάιντεν στην περιοχή.

Ο Μπάιντεν θα συναντηθεί με τον Αμπάς, μαζί με τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα και τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι, στο Αμμάν την Τετάρτη μετά τη στάση του στο Τελ Αβίβ, πριν επιστρέψει στις ΗΠΑ αργότερα το ίδιο βράδυ.

18:54

Ισραηλινός αξιωματούχος: Περίπου 5.000 στόχοι της Χαμάς έχουν δεχθεί επίθεση στη Γάζα μέχρι στιγμής

Ο ίδιος επισήμανε ότι μεγάλος αριθμός πληγμάτων ανακλήθηκαν προκειμένου να προστατευτούν οι άμαχοι. Υπογράμμισε ότι η μάχη για την εξάλειψη της Χαμάς ενδέχεται να διαρκέσει για μήνες ή και χρόνια, ενώ διαβεβαίωσε ότι κάθε στόχος στη Γάζα «εγκρίθηκε στο ανώτατο στρατιωτικό επίπεδο».

18:40

Συναγερμοί ηχούν στο κεντρικό Ισραήλ και στο Τελ Αβίβ

18:38

Save the Children: Περισσότερα από 1.000 παιδιά σκοτώθηκαν στη Γάζα

Η Save the Children, μια παγκόσμια φιλανθρωπική οργάνωση, δήλωσε ότι περισσότερα από 1.000 παιδιά σκοτώθηκαν στις αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ στη Γάζα. «Το νερό τελειώνει, όπως κι ο χρόνος τελειώνει για τα παιδιά της Γάζας», είπε ο διευθυντής της οργάνωσης, Τζέισον Λι. «Χωρίς κατάπαυση του πυρός, χιλιάδες ζωές παιδιών κρέμονται από μια κλωστή».

18:36

Η Αίγυπτος εξακολουθεί να διαπραγματεύεται με το Ισραήλ για να επιτραπεί η βοήθεια στη Γάζα

Η Αίγυπτος εξακολουθεί να διαπραγματεύεται με το Ισραήλ για την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας και καυσίμων στη Γάζα από τα σημεία διέλευσης της Ράφα και του Κερέμ Σαλόμ, δήλωσε ανώτερος Αιγύπτιος αξιωματούχος καθώς φορτηγά με βοήθεια περίμεναν την άδεια να περάσουν στην πολιορκημένη περιοχή.

Ο αξιωματούχος είπε ότι το Ισραήλ ερευνά όλες τις παραδόσεις και θέλει «να διασφαλίσει ότι αυτή η βοήθεια δεν θα ωφελήσει τη Χαμάς».

Ο αξιωματούχος είπε ότι διαπραγματεύονται επίσης έναν συμβιβασμό που θα επιτρέψει σε ξένους κατόχους διαβατηρίων να περάσουν στην Αίγυπτο.

Η Αίγυπτος πρότεινε στα Ηνωμένα Έθνη να επιβλέπουν τη διαδικασία με τη βοήθεια των αιγυπτιακών δυνάμεων, είπε ο αξιωματούχος.

Το Ισραήλ δεν έχει ακόμη απαντήσει στην πρόταση.

Οι ΗΠΑ, το Κατάρ, τα Ηνωμένα Έθνη και πολλές ευρωπαϊκές χώρες συμμετέχουν στις συνομιλίες, οι οποίες καθοδηγούνται από υπηρεσίες ασφαλείας στην Αίγυπτο και το Ισραήλ.

Πηγή: Associated Press

18:33

Ο αρχηγός της ισραηλινής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών αναλαμβάνει την ευθύνη

Ο αρχηγός της ισραηλινής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών κυκλοφόρησε μια επιστολή προς τους υφισταμένους του, στην οποία αναγνώριζε ότι το σώμα απέτυχε να προβλέψει την επίθεση της Χαμάς από τη Γάζα στις 7 Οκτωβρίου και ότι ανέλαβε την πλήρη ευθύνη.

Η επιστολή του υποστράτηγου Αχαρόν Χαλίβα δημοσιεύτηκε από τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

18:28

«Δεν υπάρχουν ασφαλή μέρη στη Γάζα»

Ο 57χρονος Μοχάμεντ Αγιούμπ διέφυγε με την οικογένειά του από τη βόρεια Γάζα, παίρνοντας μαζί του μόνο λίγα προσωπικά αντικείμενα, αλλά τώρα στη Ράφα, οι ισραηλινές δυνάμεις συνεχίζουν να καταφέρουν πλήγματα στην πόλη.

«Υπάρχουν συνεχείς βομβαρδισμοί, ακόμη και σε αυτές τις περιοχές που λένε ότι είναι ασφαλείς», είπε ο κ. Αγιούμπ. «Αλλά δεν υπάρχουν ασφαλή μέρη στη Γάζα».

Πηγή: ΝΥΤ

18:25

IDF: Ο στρατός του Ισραήλ έχει αυξήσει τις δραστηριότητες του εναντίον της Χεζμπολάχ για βόρεια σύνορα της χώρας

18:17

Σύμβουλος εθνικής ασφάλειας: Το Ισραήλ θα επιτρέψει την είσοδο βοήθειας στη νότια Γάζα, αλλά θα σταματήσει εάν παρέμβει η Χαμάς

«Το Ισραήλ θα επιτρέψει την ανθρωπιστική βοήθεια στη νότια Γάζα», δήλωσε ο ισραηλινός σύμβουλός για την εθνική ασφάλεια, αλλά προειδοποίησε ότι θα σταματήσει εάν διαπιστωθεί ότι επεμβαίνει η Χαμάς.

Η βοήθεια «πρέπει να απευθύνεται μόνο σε όσους φεύγουν και όχι στη Χαμάς», είπε ο Τζάτσι Χανέγκμπι σε συνέντευξη Τύπου, κατηγορώντας τη Χαμάς ότι «τους λήστεψε».

Το Ισραήλ παροτρύνει τους κατοίκους της βόρειας Γάζας να φύγουν νότια, αλλά ο Χανέγκμπι είπε ότι αυτές οι προειδοποιήσεις είχαν καταπνιγεί από τη Χαμάς, η οποία, όπως ισχυρίστηκε, προσπαθεί να χρησιμοποιήσει τους αμάχους σαν «ανθρώπινες ασπίδες».

18:12

IDF: Ένα άγνωστο ιπτάμενο αντικείμενο που εισήλθε από τον Λίβανο αναχαιτίστηκε, δεν ενεργοποιήθηκαν συναγερμοί

18:04

Υπουργείο Υγείας της Γάζας: Τα νοσοκομεία έχουν ουσιαστικά καταρρεύσει

Εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Γάζας ανέφερε ότι λόγω των διακοπών ρεύματος και της έλλειψης καυσίμων, τα νοσοκομεία έχουν «εισέλθει σε ένα στάδιο κατάρρευσης».

18:02

Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαιωνει τον θάνατο ηγετικού στελέχους της Χαμάς

«Μόλις εξαλείψαμε τον Αϊμάν Νοφάλ, ανώτερο στέλεχος της Χαμάς. Ο Νοφάλ ήταν Διοικητής της Κεντρικής Ταξιαρχίας της Χαμάς στη Γάζα και πρώην Αρχηγός Στρατιωτικών Πληροφοριών. Ο Νοφάλ διεύθυνε πολλές επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών αμάχων και εκτός από ένα από τα πιο κυρίαρχα πρόσωπα της τρομοκρατικής οργάνωσης, συμμετείχε στον σχεδιασμό της απαγωγής του Γκιλάντ Σαλίτ. Δεν θα σταματήσουμε μέχρι να εξαλείψουμε τη Χαμάς», σημειώνει η ανακοίνωση.

17:53

IDF: Το επόμενο στάδιο μπορεί να μην είναι η χερσαία επέμβαση

Ο ισραηλινός στρατός ετοιμάζεται για την επόμενη φάση της εκστρατείας του κατά της Λωρίδας της Γάζας, αλλά τα σχέδια ενδέχεται να μην ανταποκρίνονται στις προσδοκίες για επικείμενη χερσαία επίθεση, δήλωσε εκπρόσωπος του στρατού.

«Ετοιμαζόμαστε για τα επόμενα στάδια του πολέμου. Δεν έχουμε πει ποια θα είναι. Όλοι μιλούν για χερσαία επίθεση. Μπορεί να είναι κάτι διαφορετικό», είπε ο αντισυνταγματάρχης Ρίτσαρντ Χεκτ.

Πηγή: jpost

17:50

Ο Γερμανός καγκελάριος Σολτς συναντά τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Νετανιάχου

17:48

Γάζα: Ο Ισραηλινός Στρατός σκότωσε τρία μέλη της οικογένειας του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγιε

17:46

Παλαιστινιακό υπ. Υγείας: Τουλάχιστον 3.000 νεκροί και 12.500 τραυματίες στη Γάζα

Περίπου 3.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας από τις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας. Άλλοι 12.500 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί.

Στη Δυτική Όχθη, 61 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και περισσότεροι από 1.250 έχουν τραυματιστεί.

17:45

Παλαιστίνιοι αναζητούν επιζώντες μετά από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στο Καν Γιούνις, στη Λωρίδα της Γάζας

AP Photo/Fatima Shbair

17:44

Ο καγκελάριος Σολτς έφτασε στο Ισραήλ

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς προσγειώθηκε στο Τελ Αβίβ, σύμφωνα με το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών. Ο Σολτς έγινε δεκτός από τον υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ,Έλι Κοέν.

17:36

Ελληνες – μέλη ΜΚΟ: Έτσι ζει ο μέσος κάτοικος της Γάζας

Η καθημερινότητα των κατοίκων στη Λωρίδα της Γάζας μέσα από τα μάτια μελών ανθρωπιστικών οργανώσεων - «Δεν γνωρίζουν τον κόσμο πέρα από τα τείχη».

17:34

Έκκληση ΠΟΥ για ασφαλή πρόσβαση στη Γάζα

17:33

Ισραήλ: Αντιαρματικά πυρά στον οικισμό Ζεράιτ, στα σύνορα με το Λίβανο

Οι δυνάμεις του IDF απαντούν με πυρά πυροβολικού.

17:27

Η υπουργός Εξωτερικών του Καναδά προτρέπει τους Καναδούς να εγκαταλείψουν τον Λίβανο εφόσον εξακολουθούν να υπάρχουν εμπορικές πτήσεις

17:07

Ο Σολτς τόνισε την ανάγκη για ανθρωπιστική πρόσβαση στη Γάζα

«Είναι σημαντικό να κάνουμε μία διαφοροποίηση: οι Παλαιστίνιοι δεν είναι η Χαμάς», είπε ο Γερμανός καγκελάριος Σολτς στο Βερολίνο, μετά από συνάντηση με τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντουλάχ Β'. «Η Χαμάς δεν έχει δικαίωμα να μιλήσει για αυτούς. Ο πληθυσμός είναι επίσης θύμα της Χαμάς».

Ο καγκελάριος αναμένεται να φτάσει στο Ισραήλ σήμερα το απόγευμα.

17:04

Η Middle East Airlines διατηρεί 5 αεροπλάνα στην Τουρκία

Ο λιβανέζικος αερομεταφορέας Middle East Airlines (MEA) θα κρατήσει πέντε από τα 24 αεροπλάνα του στην Τουρκία, μία προληπτική ενέργεια απέναντι στο ενδεχόμενο επέκτασης της σύγκρουσης. Ο εκπρόσωπος του MEA είπε ότι τα αεροσκάφη μεταφέρθηκαν στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης το Σαββατοκύριακο και θα παραμείνουν εκεί μέχρι νεωτέρας, ενώ τα υπόλοιπα 19 αεροσκάφη του στόλου λειτουργούν κανονικά.

17:01

Ο αριθμός των Γάλλων πολιτών που σκοτώθηκαν ανέρχεται στους 21

Τουλάχιστον 21 Γάλλοι πολίτες σκοτώθηκαν μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, ανέφερε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών. Άλλοι έντεκα εξακολουθούν να αγνοούνται.

Η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών Κατρίν Κολονά συναντήθηκε την Κυριακή με τις οικογένειες των αγνοουμένων στο Τελ Αβίβ.

17:00

Χαμάς: Ο Μπάιντεν «υιοθέτησε το ισραηλινό αφήγημα»

Την παραμονή της επίσκεψής του στο Ισραήλ, η Χαμάς κατηγόρησε τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ότι «υιοθέτησε το ισραηλινό αφήγημα», αποκαλώντας τις Ηνωμένες Πολιτείες «ένοχο σε αυτόν τον πόλεμο εναντίον του λαού μας».

Ο Χαζέμ Κασσέμ, εκπρόσωπος της Χαμάς, δήλωσε ότι η στάση των ΗΠΑ απέναντι στον παλαιστινιακό λαό είναι «επιθετική» και υποστήριξε ότι η επίσκεψη του Μπάιντεν είχε ως στόχο την παροχή οικονομικής και ηθικής υποστήριξης στο Ισραήλ, ενθαρρύνοντας το τελευταίο να «διαπράξει περισσότερες σφαγές εναντίον των Παλαιστινίων».

Πηγή: CNN

16:51

Συναγερμοί για ρουκέτες ήχησαν σε κοινότητες στα σύνορα της Γάζας

16:49

ΟΗΕ: Η τελευταία λειτουργούσα μονάδα αφαλάτωσης νερού στη Γάζα κλείνει

Η τελευταία λειτουργούσα μονάδα αφαλάτωσης θαλασσινού νερού της Γάζας έκλεισε την Τρίτη, ανακοίνωσε η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών. «Οι ανησυχίες για την αφυδάτωση και τις υδατογενείς ασθένειες είναι υψηλές», ανέφερε η UNRWA, προειδοποιώντας «οι άνθρωποι θα αρχίσουν να πεθαίνουν χωρίς νερό».

Η UNRWA πρόσθεσε ότι τα αποθέματα καυσίμων στα νοσοκομεία σε όλη τη Γάζα αναμένεται να διαρκέσουν μόνο για επιπλέον 24 ώρες. «Η διακοπή λειτουργίας των εφεδρικών γεννητριών θα έθετε τις ζωές χιλιάδων ασθενών σε σοβαρό κίνδυνο».

16:44

Συναγερμός προειδοποίησης για ρουκέτες ήχησε στο βόρειο Ισραήλ

16:39

Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι δύο μέλη της σκοτώθηκαν από τον Ισραηλινό Στρατό

16:26

Νεκρός ο ηγέτης της Χαμάς Αϊμάν Νόφαλ από πλήγματα της ισραηλινής αεροπορίας

Μια ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη Γάζα σκότωσε τον στρατιωτικό ηγέτη της Χαμάς, Αϊμάν Νοφάλ, δήλωσε η ένοπλη πτέρυγα της παλαιστινιακής οργάνωσης.

Το Ισραήλ επιβεβαίωσε τη δολοφονία του Νοφάλ, λέγοντας ότι μαχητικά αεροσκάφη των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων συμμετείχαν στην επίθεση, η οποία συντονίστηκε χρησιμοποιώντας πληροφορίες από την Υπηρεσία Ασφαλείας του Ισραήλ, πιο γνωστή ως Shin Bet.

16:17

Παλαιστίνιοι μεταφέρουν έναν τραυματία μετά από ισραηλινά χτυπήματα σε κατοικημένη περιοχή στη Ράφα, στη νότια Λωρίδα της Γάζας

REUTERS/Ιμπραχίμ Αμπού Μουσταφά

16:10

Συναγερμοί ήχησαν σε κοινότητες στα σύνορα της Γάζας και στην πόλη Σντερότ

16:07

Στους 80 οι θάνατοι Παλαιστινίων από αεροπορικές επιδρομές στη νότια Γάζα τις τελευταίες 24 ώρες  

Στους 80 ανήλθαν οι νεκροί Παλαιστίνιοι από τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη νότια Γάζα το τελευταίο 24ωρο, ανακοίνωσε την Τρίτη το Κυβερνητικό Γραφείο Μέσων Ενημέρωσης της Χαμάς.

16:05

Πεντάγωνο: Οι δυνάμεις μας είναι έτοιμες, αλλά δεν υπάρχει απόφαση για ανάπτυξη

Περίπου 2.000 ένστολοι του αμερικανικού στρατού έχουν τεθεί σε αυξημένη κατάσταση ετοιμότητας δεδομένου «του εξελισσόμενου περιβάλλοντος ασφαλείας στη Μέση Ανατολή», αλλά δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση για την ανάπτυξή τους, δήλωσε το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ.

16:02

Ισραηλινά πυρά στο Νότιο Λίβανο - Τέσσερις νεκροί

Σε σχετική ανακοίνωση προχώρησαν οι Δυνάμεις Ασφαλείας του Λιβάνου.

15:54

«Φέρτε το μωρό μου πίσω στο σπίτι»

Η μητέρα μιας νεαρής γυναίκας που απήχθη από τη Χαμάς και εμφανίζεται σε βίντεο με ομήρους που κυκλοφόρησε η παλαιστινιακή οργάνωση, έκανε έκκληση για βοήθεια, λέγοντας: «Φέρτε το μωρό μου πίσω στο σπίτι».

Η Μία Σεμ απήχθη από μαχητές στις 7 Οκτωβρίου ενώ βρισκόταν στο Nova Music Festival στο Ισραήλ.

Ένα βίντεο της 21χρονης δόθηκε στη δημοσιότητα από τη Χαμάς - φαίνεται να την δείχνει να λαμβάνει ιατρική περίθαλψη για τραυματισμό στο χέρι.

Η οικογένεια επιβεβαίωσε ότι η 21χρονη ήταν αυτή που μεταφέρθηκε από το κιμπούτς. «Δεν ήξερα αν είναι νεκρή ή ζωντανή μέχρι χθες», είπε η μητέρα της.

 

15:47

Live εικόνα από τη Γάζα

15:44

Η Ιορδανία θα φιλοξενήσει συνάντηση κορυφής του Μπάιντεν και των ηγετών της Αιγύπτου και των Παλαιστινίων

Η Ιορδανία θα φιλοξενήσει αύριο, Τετάρτη, μια τετραμερή σύνοδο κορυφής στο Αμάν με συμμετοχή του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και των ηγετών της Αιγύπτου και των Παλαιστινίων για να συζητηθούν οι «επικίνδυνες» συνέπειες από τον πόλεμο της Γάζας στην περιοχή, μετέδωσαν ιορδανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν στους τρόπους παύσης «του εν εξελίξει πολέμου στη Γάζα και σε τρόπους εύρεσης ενός πολιτικού ορίζοντα που θα επιτρέψει επίσης την αναβίωση της ειρηνευτικής διαδικασίας», σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση.

15:29

Χαμάς: 80 νεκροί στη νότια Γάζα το τελευταίο 24ωρο

Οι νεκροί Παλαιστίνιοι από τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη νότια Γάζα τις τελευταίες 24 ώρες αυξήθηκαν στους 80, ανέφερε την Τρίτη το κυβερνητικό γραφείο Τύπου της Χαμάς, σύμφωνα με το Reuters.

15:21

Σε επιφυλακή 2.000 Αμερικανοί στρατιώτες

Περίπου 2.000 Αμερικανοί στρατιώτες τέθηκαν σε επιφυλακή για πιθανή ανάπτυξη στη Μέση Ανατολή προς υποστήριξη του Ισραήλ στον πόλεμο του εβραϊκού κράτους κατά της Χαμάς, ανακοίνωσε σήμερα το Πεντάγωνο.

«Σήμερα, ο υπουργός Aμυνας Λόιντ Oστιν έθεσε περίπου 2.000 στρατιώτες και διάφορες μονάδες σε κατάσταση υψίστης ετοιμότητας δίνοντας εντολή για προετοιμασία ανάπτυξης, αυξάνοντας την ικανότητα της αμυντικής δύναμης των ΗΠΑ να ανταποκρίνεται ταχέως στην εξελισσόμενη κατάσταση ασφαλείας στη Μέση Ανατολή», ανέφερε η ανακοίνωση του Πενταγώνου, διευκρινίζοντας ότι «αυτή τη στιγμή δεν έχει ληφθεί απόφαση για ανάπτυξη στρατευμάτων».

15:05

Στους 21 οι Γάλλοι πολίτες που σκοτώθηκαν από τις επιθέσεις της Χαμάς

Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε σήμερα ότι ο αριθμός των Γάλλων πολιτών που έχουν σκοτωθεί κατά τις επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ, ανέρχεται πλέον σε 21. 

14:59

Σύντομη ανακεφαλαίωση των τελευταίων εξελίξεων

  • Ο ισραηλινός στρατός είπε ότι εκτόξευσε πυρομαχικά προς τον νότιο Λίβανο μετά από την επίθεση με αντιαρματικό πύραυλο που έπληξε στρατιωτικά του σημεία στο Μαργκαλιότ κοντά στα σύνορα.
  • Ο Ανώτατος Ηγέτης του Ιράν ζήτησε οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι να λογοδοτήσουν για τις ενέργειές τους εναντίον των Παλαιστινίων.
  • Ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα λέει ότι η χώρα του δεν θα δεχθεί Παλαιστίνιους πρόσφυγες.
  • Ο ΟΗΕ αναφέρει ότι ανησυχεί για τον κίνδυνο εξάπλωσης ασθενειών που μεταδίδονται μέσω του νερού στη Γάζα.
  • Ο αριθμός των νεκρών από τις νυχτερινές αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ αυξάνεται στους 71 μετά τις επιθέσεις στη Ράφα και σε σπίτια που βομβαρδίστηκαν στη Χαν Γιουνίς.

 

14:50

FT: Την Αίγυπτο θα επισκεφθεί ο γ.γ. του ΟΗΕ

Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, θα επισκεφθεί την Αίγυπτο, καθώς η ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα επιδεινώνεται, όπως μετέδωσαν σήμερα οι Financial Times.

14:42

Γάζα: «Ακούμε ανθρώπους να φωνάζουν κάτω από τα ερείπια»

Ενας γιατρός στη Γάζα περιέγραψε τις απελπιστικές συνθήκες που επικρατούν στη Λωρίδα μετά τις νυχτερινές επιδρομές του Ισραήλ.

«Οι άνθρωποι [παγιδευμένοι] κάτω από κτίρια που κατέρρευσαν δεν μπορούν να σωθούν. Τους ακούμε να φωνάζουν, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Τα νοσοκομεία είναι γεμάτα από τραυματίες, νεκρούς. Δεν υπάρχει χώρος στα ψυγεία για να τοποθετηθούν τα πτώματα. Ο φόβος δεν μπορεί να περιγραφεί», δήλωσε στον ανεξάρτητο βοσνιακό ιστότοπο Istraga.

«Δεν υπάρχει νερό, ούτε ρεύμα. Το χειρότερο είναι ότι δεν υπάρχει νερό, ούτε να πιεις ούτε να πλυθείς».

Παλαιστίνιοι αναζητούν θύματα κάτω από τα ερείπια ενός σπιτιού που καταστράφηκε από ισραηλινά χτυπήματα στη Χαν Γιουνίς [REUTERS/ Mohammed Salem].

 

14:32

Μακρόν: Το Ισραήλ να λάβει υπόψη το διεθνές δίκαιο για την προστασία των αμάχων στη Γάζα

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν επανέλαβε τη στήριξή του στο δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του, αλλά είπε παράλληλα ότι θα πρέπει να λάβει υπόψη το ανθρωπιστικό και το διεθνές δίκαιο προκειμένου να προστατεύσει τους αμάχους στη Γάζα.

«Για τη Γαλλία, η ασφάλεια του Ισραήλ, η καταπολέμηση των τρομοκρατικών ομάδων, αλλά και η ειρηνευτική διαδικασία και η [εξεύρεση] πολιτικής λύσης είναι πράγματα που πηγαίνουν μαζί», είπε ο Μακρόν κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Αλβανία.

14:28

Al Jazeera: Κλείνουν τμήματα νοσοκομείων στη Γάζα λόγω έλλειψης καυσίμων

Γιατροί στο νοσοκομείο Νασέρ στη Χαν Γιουνίς της νότιας Γάζας είπαν στο Al Jazeera ότι η λειτουργία ενός ολόκληρου τμήματος ανεστάλη λόγω έλλειψης πόρων, ιδίως καυσίμων.

Οι ασθενείς μεταφέρθηκαν προς το παρόν σε άλλα τμήματα όπου υπήρχαν ακόμη διαθέσιμα καύσιμα.

«Αυτό συνέβη σε πολλά νοσοκομεία σε όλη τη Λωρίδα», αναφέρει η ανταποκρίτρια του Al Jazeera.

14:18

Το Ισραήλ εξετάζει και άλλες επιλογές πέραν της χερσαίας εισβολής

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις έκαναν γνωστό πως εξετάζουν και άλλες επιλογές εκτός από μια χερσαία επίθεση, καθώς προετοιμάζονται για «τα επόμενα στάδια του πολέμου» εναντίον της εξτρεμιστικής παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

«Ολοι μιλάνε για μια χερσαία επίθεση, όμως θα μπορούσε να είναι κάτι διαφορετικό», δήλωσε νωρίτερα ο Ισραηλινός στρατιωτικός εκπρόσωπος Ρίτσαρντ Χεκτ, χωρίς ωστόσο να προβεί σε διευκρινίσεις.

 

14:16

Ιορδανία: Συνάντηση κορυφής του Μπάιντεν και των ηγετών της Αιγύπτου και των Παλαιστινίων αύριο

Η Ιορδανία θα φιλοξενήσει αύριο, Τετάρτη, μια τετραμερή σύνοδο κορυφής στο Αμμάν με συμμετοχή του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, και των ηγετών της Αιγύπτου και των Παλαιστινίων, για να συζητηθούν οι «επικίνδυνες» συνέπειες του πολέμου στη Γάζα και η εξεύρεση μιας πολιτκής λύσης, μετέδωσαν ιορδανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

 

 

14:05

Καθ’ οδόν για το Ισραήλ ο Ολαφ Σολτς - «Απαιτείται συνεχής διάλογος με όλους»

Ο καγκελάριος της Γερμανίας βρίσκεται καθ’ οδόν για το Ισραήλ, ενώ αργότερα μέσα στην εβδομάδα θα επισκεφθεί και την Αίγυπτο, καθώς, όπως δήλωσε, απαιτείται «συνεχής διάλογος με όλους» για να σταματήσει η κλιμάκωση της σύγκρουσης.

«Είναι σημαντικό για εμένα να εκφράσω επίσης την αλληλεγγύη μου στο Ισραήλ», είπε ο Σολτς σε συνέντευξη Τύπου στην Ιορδανία λίγο νωρίτερα.

Ο Γερμανός καγκελάριος παραχώρησε νωρίτερα συνέντευξη Τύπου μαζί με τον βασιλιά της Ιορδανίας, μετά από συνάντηση που είχαν [REUTERS/Annegret Hilse].

 

13:56

Ισραήλ: Ειδικοί στον κυβερνοχώρο στήνουν «αίθουσα πολέμου» για τον εντοπισμό αγνοουμένων

Εκατοντάδες Ισραηλινοί ειδικοί του τομέα της υψηλής τεχνολογίας εστιάζουν τώρα τις προσπάθειες τους στον εντοπισμό των Ισραηλινών που αγνοούνται μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου της Χαμάς στο Ισραήλ.

REUTERS/ Brendan McDermid

Η Καρίν Ναχόν, μια από τις επικεφαλής της πρωτοβουλίας αυτής, δήλωσε ότι εθελοντές αναλύουν υλικό - συμπεριλαμβανομένων βίντεο που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο από τη Χαμάς - για να βοηθήσουν στην αναγνώριση και τον εντοπισμό των ανθρώπων αυτών, ο αριθμός των οποίων ξεπερνά τους 1.000.

Φωτ. REUTERS/ Janis Laizans

Με έδρα έξω από το Τελ Αβίβ, το κέντρο του κλάδου υψηλής τεχνολογίας και κυβερνοασφάλειας του Ισραήλ, οι εθελοντές δημιούργησαν ένα αυτοσχέδιο αρχηγείο όπου χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη και την αναγνώριση προσώπου και φωνής για να βοηθήσουν στον εντοπισμό αυτών που αγνοούνται μετά την επίθεση της Χαμάς, ορισμένες φορές μέσω του ρουχισμού ή αναγνωρίσιμων στοιχείων.

«Η κυβέρνηση στηρίζεται αυτήν την ώρα στις πληροφορίες που έρχονται από αυτήν την αίθουσα», σημείωσε η Ναχόν.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Reuters

13:41

IDF: Νέες εντάσεις στα σύνορα με τον Λίβανο

Πριν από λίγο, ένας αντιαρματικός πύραυλος εκτοξεύτηκε σε ένα φυλάκιο των IDF κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο, ενώ υπήρξαν πυροβολισμοί με φορητά όπλα σε πολλά σημεία του συνοριακού φράχτη, αναφέρουν στην πλατφόρμα Χ οι ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις.

Οι IDF λένε ότι απαντούν στα εν λόγω πλήγματα με πυρά πυροβολικού.

13:34

Ιράν – Φρουροί της Επανάστασης: Νέο κύμα αναταραχών, αν το Ισραήλ δεν σταματήσει τις φρικαλεότητες στη Γάζα

Ο αναπληρωτής επικεφαλής των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν δήλωσε ότι «τα πλήγματα του αντιστασιακού μετώπου κατά του σιωνιστικού καθεστώτος [Ισραήλ] θα συνεχιστούν μέχρι αυτός ο καρκινικός όγκος να ξεριζωθεί από τον παγκόσμιο χάρτη».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «θα ακολουθήσει νέο κύμα αναταραχών εάν το Ισραήλ δεν σταματήσει τις φρικαλεότητες στη Γάζα».

 

13:28

Μια σύνοψη των σημερινών εξελίξεων

  • Το γραφείο του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα δήλωσε ότι η πολιορκία της Γάζας από το Ισραήλ και η εντολή εκκένωσης της Λωρίδας θα μπορούσαν να ισοδυναμούν με το διεθνές έγκλημα της βίαιης μεταφοράς αμάχων.
  • Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα επισκεφθεί αύριο Τετάρτη το Ισραήλ, μια επίσκεψη που, σύμφωνα με τον πρώην επικεφαλής της CIA, «μαρτυρά τη σοβαρότητα της κατάστασης».
  • Αξιωματούχοι του υπουργείου Υγείας στη Γάζα είπαν στο Al Jazeera ότι ο απολογισμός των νεκρών από τις νυχτερινές ισραηλινές επιθέσεις ανέρχεται σε «τουλάχιστον 71 άτομα» και πως υπάρχουν άνθρωποι έχουν παγιδευτεί σε ερείπια κτιρίων.
  • Εκπρόσωπος της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNRWA) δήλωσε ότι «οι προμήθειες λιγοστεύουν» στη Γάζα, εν μέσω φόβου για την εξάπλωση ασθενειών που μεταδίδονται μέσω του νερού.
  • Η Τουρκία βρίσκεται σε συνομιλίες με τη Χαμάς για την απελευθέρωση ξένων υπηκόων, αμάχων και παιδιών που κρατούνται όμηροι από την οργάνωση, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν.
  • Το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ δήλωσε ότι 4.229 Ισραηλινοί έχουν τραυματιστεί από τότε που η Χαμάς ξεκίνησε την επίθεσή της στις 7 Οκτωβρίου.
  • Μία Βρετανίδα έφηβη που αγνοείτο μαζί με την αδελφή της μετά τις επιθέσεις της Χαμάς δολοφονήθηκε, όπως δήλωσε η οικογένειά της στο BBC.
  • Ισραηλινός στρατιωτικός εκπρόσωπος δήλωσε σήμερα Τρίτη ότι το καθεστώς της Λωρίδας της Γάζας μετά τη χερσαία επίθεση του Ισραήλ θα είναι ένα «παγκόσμιο ζήτημα».
  • Η Haaretz ανέφερε ότι «δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν και πολλοί όλμοι έπληξαν την πόλη» Μετούλα στο βόρειο Ισραήλ, κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο. Ο ισραηλινός στρατός είπε ότι ανταπέδωσε τα πυρά στον Λίβανο.
  • Η Αίγυπτος θα φιλοξενήσει μια σύνοδο κορυφής ηγετών το Σάββατο προκειμένου να συζητήσουν για την ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση.
  • Ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα προειδοποίησε κατά της προσπάθειας προώθησης Παλαιστίνιων προσφύγων στην Αίγυπτο ή την Ιορδανία.
  • Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, είπε ότι οι βομβαρδισμοί στη Γάζα πρέπει να σταματήσουν άμεσα.
  • Ενας 12ος Παλαιστίνιος δημοσιογράφος φέρεται να σκοτώθηκε από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή.
13:19

Ο ισραηλινός στρατός αρνείται ότι υπάρχει ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα

Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού αρνήθηκε ότι υπάρχει ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα.

Σε συνέντευξή του στο BBC Newsnight, ο αντισυνταγματάρχης Ρίτσαρντ Χεκτ επέμεινε ότι υπάρχει ρεύμα και νερό στη Γάζα.

«Δεν έχουμε δεσμευτεί να προμηθεύουμε με ηλεκτρική ενέργεια της Χαμάς», λέει ο Χεχτ. «Οι άνθρωποι που μας επιτέθηκαν έχουν τον έλεγχο για πολλά χρόνια ήδη στη Λωρίδα της Γάζας. Εχουν ηλεκτρισμό».

13:16

Βρετανία: Ηγέτες της εβραϊκής και μουσουλμανικής κοινότητας καταδικάζουν τη βία

Στο Λονδίνο, ο αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι συγκέντρωσε τους ηγέτες της μουσουλμανικής και εβραϊκής κοινότητας σε μια προσπάθεια να αποθαρρύνει «κάθε μορφή μίσους ή βίας» στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Οι προσευχές μου είναι με όλους τους αθώους ανθρώπους που έχουν παγιδευτεί σε αυτή τη φρίκη. Είμαστε και οι δύο με τη μεριά της ζωής... και προσευχόμαστε για ένα καλύτερο μέλλον για όλους», δήλωσε μεταξύ άλλων.

13:11

Ισπανία: Αύξηση της βοήθειας στη Γάζα κατά 1 εκατ. ευρώ

Ο υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας δήλωσε ότι η χώρα του αυξάνει το ύψος της βοήθειας προς τη Γάζα κατά ένα εκατ. ευρώ, ενώ δήλωσε ότι η Μαδρίτη είναι έτοιμη να στείλει ακόμη περισσότερη βοήθεια.

13:02

Συνομιλία Μπάιντεν με τον πρωθυπουργό του Ιράκ

Ο Μπάιντεν συνομίλησε με τον πρωθυπουργό του Ιράκ, Μοχάμεντ Σιά αλ-Σουντάνι, αργά χθες Δευτέρα, καθώς οι ΗΠΑ προσπαθούν να συγκεντρώσουν διπλωματική υποστήριξη στη Μέση Ανατολή.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τρόπους περιορισμού του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς και την παροχή βοήθειας στη Γάζα, μεταξύ άλλων θεμάτων, σύμφωνα με δηλώσεις και των δύο κυβερνήσεων.

Το Ιράκ, το οποίο έχει τόσο αμερικανικά στρατεύματα όσο και ιρανικές δυνάμεις στο έδαφός του, βρίσκεται υπό πίεση τόσο από τη Δύση όσο και από το Ιράν στο πλαίσιο της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης.

Πηγή: The New York Times

12:56

Ολλανδία: Επιπλέον ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα ύψους 10 εκατ. ευρώ

Η ολλανδική κυβέρνηση δεσμεύτηκε την Τρίτη να στείλει επιπλέον ανθρωπιστική βοήθεια ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ στη Γάζα, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων ANP, επικαλούμενο τον Ολλανδό υπουργό Εξωτερικού Εμπορίου και Ανάπτυξης.

12:52

Μητέρα της Μάγια Σεμ: «Φέρτε πίσω το παιδί μου»

Η οικογένειά της Μάγια Σεμ μόλις παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στο Τελ Αβίβ, ζητώντας την άμεση απελευθέρωση της 21χρονης, η οποία κρατείται όμηρος από τη Χαμάς, με την παραστρατιωτική ομάδα να δημοσιεύει μάλιστα και ένα βίντεο με δήλωσή της.

Κρατώντας μία φωτογραφία της Μάγια, η μητέρα της Κερέν Σεμ: «Παρακαλώ τον κόσμο να φέρει τη μικρή μου πίσω στο σπίτι. Πήγε απλώς σε ένα πάρτι, σε ένα φεστιβάλ, για να διασκεδάσει. Και τώρα βρίσκεται στη Γάζα και δεν είναι η μόνη».

REUTERS/Ronen Zvulun

 

12:46

Λίβανος: Η Αγκυρα λέει ότι η Αίγυπτος θα οργανώσει σύνοδο ηγετών το Σάββατο

12:44

Ο ισραηλινός στρατός εξακολουθεί να ερευνά τον θάνατο δημοσιογράφου του Reuters

Ο ισραηλινός στρατός εξακολουθεί να ερευνά τη δολοφονία ενός δημοσιογράφου του Reuters στον Λίβανο κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ.

«Το περιστατικό [με δημοσιογράφο] του Reuters, το εξετάζουμε ακόμα. Κοιτάζω το υλικό και θα απαντήσουμε όταν είμαστε έτοιμοι. Είναι ένα τραγικό συμβάν», αναφέρει ο αντισυνταγματάρχης Ρίτσαρντ Χεκτ.

Πρόκειται για τον Ισάμ Αμπνταλάχ Issam Abdallah, ο οποίος έπεσε νεκρός την Παρασκευή όταν ρουκέτες έπληξαν μια ομάδα δημοσιογράφων που κάλυπταν τις διασυνοριακές συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ. Αρκετοί ακόμη δημοσιογράφοι τραυματίστηκαν.

12:40

ΟΗΕ: Τρόφιμα για 4 με 5 ημέρες ακόμα διαθέτουν τα καταστήματα στη Γάζα

Στα καταστήματα στη Λωρίδα της Γάζας, που πολιορκείται από τον ισραηλινό στρατό, υπάρχουν τρόφιμα για τέσσερις με πέντε ημέρες ακόμη, ανακοίνωσε σήμερα το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP).

«Στα καταστήματα τα αποθέματα (τροφίμων) αρκούν για μερικές ημέρες, ίσως τέσσερις ή πέντε», επεσήμανε η Αμπίρ Ετέφα, εκπρόσωπος της υπηρεσίας του ΟΗΕ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Γενεύη μέσω βιντεοσύνδεσης από το Κάιρο.

12:28

Δορυφορικές εικόνες από το πέρασμα της Ράφα

Πηγή: Satellite image Maxar Technologies/Handout via REUTERS 

12:25

Ο Μπάιντεν στο Ισραήλ: Προσδοκίες και κίνδυνοι

Η επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου στο Ισραήλ, από τους πιο στενούς συμμάχους των Ηνωμένων Πολιτειών, τη στιγμή που βρίσκεται σε πόλεμο με τη Χαμάς, ενέχει τόσο πολιτικούς όσο και φυσικούς κινδύνους.

 

12:23

Λίβανος: «Λάδι στη φωτιά» οι επιθέσεις του Ισραήλ στα σύνορα- Απειλούν να ανοίξουν νέο μέτωπο

Ο υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου δήλωσε σήμερα ότι οι ισραηλινές επιθέσεις στον νότιο Λίβανο ρίχνουν «λάδι στη φωτιά» και απειλούν να ανοίξουν νέο μέτωπο συγκρούσεων.

12:20

Ανάλυση BBC: Γιατί η Αίγυπτος δεν ανοίγει το πέρασμα της Ράφα;

Το Κάιρο έχει διατηρήσει σε ισχύ αυστηρούς περιορισμούς στις μετακινήσεις μέσω του περάσματος της Ράφα για πολλά χρόνια – σε τέτοιο βαθμό που πολλοί Παλαιστίνιοι κατηγορούν ουσιαστικά την Αίγυπτο ότι ενισχύει τον αποκλεισμό της Γάζας από το Ισραήλ, ο οποίος ισχύει από τότε που η Χαμάς ανέλαβε την πλήρη εξουσία εκεί το 2007.

12:08

Νεκρή μια Γαλλοϊσραηλινή – Στους 20 οι Γάλλοι πολίτες που έχουν σκοτωθεί

Το Αντιπροσωπευτικό Συμβούλιο των Εβραϊκών Θεσμών της Γαλλίας ανακοίνωσε τον θάνατο μίας Γαλλοϊσραηλινής, της Σελίν Μπεν Νταβίντ-Ναγκάρ, η τύχη της οποίας αγνοείτο μετά την αιφνιδιαστική και άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Με αυτήν ανέρχεται σε 20 ο αριθμός των Γάλλων πολιτών που έχουν χάσει τη ζωή τους μέχρι σήμερα.

12:07

ΟΗΕ: Η εντολή εκκένωσης της Γάζας θα μπορούσε να ισοδυναμεί με το έγκλημα της «βίαιης μεταφοράς αμάχων»

Το γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα δήλωσε σήμερα, Τρίτη, ότι η πολιορκία της Γάζας από το Ισραήλ και η εντολή εκκένωσης από εκεί θα μπορούσαν να ισοδυναμούν με το διεθνές έγκλημα της βίαιης μεταφοράς αμάχων.

Ο όρος «βίαιη μεταφορά» περιγράφει την αναγκαστική μετεγκατάσταση άμαχων πληθυσμών και θεωρείται έγκλημα κατά της ανθρωπότητας που τιμωρείται από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

12:02

Al Jazeera: Περισσότεροι από 700 Παλαιστίνιοι έχουν συλληφθεί στη Δυτική Οχθη

Ο αριθμός των συλλήψεων από τις ισραηλινές δυνάμεις στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη έχει τριπλασιαστεί από την έναρξη της τελευταίας κλιμάκωσης. Περισσότεροι από 700 Παλαιστίνιοι έχουν συλληφθεί από τις 7 Οκτωβρίου.

Οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν σε σχολείο βόρεια της Χεβρώνας στη Δυτική Οχθη. Συνέλαβαν περισσότερους από 50 Παλαιστινίους κατά τη διάρκεια ολονύκτιας επιδρομής.

Το σχολείο στέγαζε ομάδες Παλαιστίνιων εργατών από τη Γάζα, που δεν μπορούσαν να επιστρέψουν στα σπίτια τους από τότε που το Ισραήλ έκλεισε τα σύνορα μετά την επίθεση της Χαμάς.

11:59

Ιράν: «Πρέπει να αντιδράσουμε» σε αυτό που συμβαίνει στη Γάζα

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ δήλωσε ότι το Ιράν «πρέπει να απαντήσει και να αντιδράσει σε αυτό που συμβαίνει στη Γάζα», όπως μεταδίδουν κρατικά ΜΜΕ.

11:51

ΟΗΕ: Τα καύσιμα στα νοσοκομεία της Γάζας θα εξαντληθούν σε ένα 24ωρο 

Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στη Γάζα αναφέρει ότι τα καύσιμα στα νοσοκομεία της Λωρίδας φτάνουν μόνο για τις επόμενες 24 ώρες. 

11:44

Νεκρός ένας αξιωματούχος της Χαμάς σε ισραηλινή επιδρομή

Ο διορισμένος από τη Χαμάς επικεφαλής των μεθοριακών περασμάτων στη Γάζα, Φουάντ Αμπού Μπτιχάν, και μερικοί από τους συγγενείς του σκοτώθηκαν σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη Γάζα σήμερα Τρίτη, όπως μετέδωσε το ραδιόφωνο της Χαμάς.

11:39

Χαμενεΐ: Οι Ισραηλινοί πρέπει να δικαστούν για τα εγκλήματα στη Γάζα

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, δήλωσε σήμερα Τρίτη ότι Ισραηλινοί αξιωματούχοι πρέπει να περάσουν από δίκη για τα εγκλήματα που διέπραξαν κατά των Παλαιστινίων στη Γάζα, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

Ο Χαμενεΐ δήλωσε μάλιστα πως οι βομβαρδισμοί στη Γάζα πρέπει να σταματήσουν άμεσα.

11:37

Κλειστό παραμένει το πέρασμα της Ράφα – Εκατοντάδες φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια στα σύνορα

Εκατοντάδες φορτηγά που μεταφέρουν ζωτικής σημασίας προμήθειες κατευθύνονται προς το μοναδικό πέρασμα στη Γάζα που δεν ελέγχεται από το Ισραήλ, δήλωσαν αξιωματούχοι των υπηρεσιών ανθρωπιστικής βοήθειας.

«Δεν μας είπαν την ώρα που θα περάσουμε, αλλά μας ζήτησαν να κατευθυνθούμε προς τη Ράφα», είπε ένας αξιωματούχος της Αιγυπτιακής Ερυθράς Ημισελήνου, ζητώντας να μην κατονομαστεί.

Ωστόσο, όλα τα περάσματα προς τη Γάζα παραμένουν κλειστά, συμπεριλαμβανομένης της Ράφα, και τα φορτηγά έχουν συσσωρευτεί στην αιγυπτιακή πλευρά εδώ και μέρες. Από την άλλη πλευρά, πλήθη Παλαιστινίων με ξένα διαβατήρια περιμένουν να φύγουν.

Φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια από αιγυπτιακές ΜΚΟ για τους Παλαιστινίους άρχισαν νωρίτερα σήμερα να κατευθύνονται προς τη διέλευση της Ράφα, εν αναμονή συμφωνίας για το άνοιγμα του μεθοριακού περάσματος [REUTERS/ Stringer].

 

11:33

Μακρόν για βίντεο με όμηρο: «Καταδικάζω την αθλιότητα της κράτησης αθώων ανθρώπων»

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν καταδίκασε σήμερα «την αθλιότητα, που αποτελεί η σύλληψη αθώων ανθρώπων ομήρων, και την ειδεχθή σκηνοθετημένη παρουσίασή τους», αφού είδε το βίντεο με μια Γαλλοϊσραηλινή όμηρο, το οποίο έδωσε στη δημοσιότητα το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, όπως ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία.

«Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας έλαβε γνώση του βίντεο της Μία Σεμ, Γαλλοϊσραηλινής πολίτη, που δόθηκε στη δημοσιότητα από το τρομοκρατικό κίνημα Χαμάς», αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε η γαλλική προεδρία.

«Ζητεί την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωσή της. Η Γαλλία έχει κινητοποιηθεί πλήρως και συνεργάζεται με τους εταίρους της για να απελευθερωθούν οι Γάλλοι όμηροι που κρατά η Χαμάς», πρόσθετει η γαλλική προεδρία.

Η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών Κατρίν Κολονά συνομίλησε την Κυριακή «με τις οικογένειες των οποίων συγγενείς δολοφονήθηκαν ή απήχθησαν, μεταξύ των οποίων αυτή της Μία Σεμ», αναφέρει επίσης.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ, AFP

11:24

Ισραήλ: Το επόμενο στάδιο «μπορεί να μην είναι μια χερσαία επιχείρηση»

Ο ισραηλινός στρατός αναφέρει ότι ετοιμάζεται για το επόμενο στάδιο του πολέμου, προσθέτοντας ότι όλοι κάνουν λόγο για μια χερσαία επιχείρηση, αλλά «μπορεί να είναι κάτι άλλο».

11:20

ΠΟΥ: Στους 2.800 οι νεκροί στη Γάζα – Ανάγκη για άμεση πρόσβαση της βοήθειας

Αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αναφέρει ότι 2.800 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Γάζα, ενώ 11.000 έχουν τραυματιστεί, με τους μισούς από αυτούς να είναι γυναίκες και παιδιά.

Ο Οργανισμός έκανε επίσης λόγω για συνολικά 115 επιθέσεις σε υγειονομικές εγκαταστάσεις στη Λωρίδα, τονίζοντας ότι είναι αναγκαία η επείγουσα πρόσβασή του στον θύλακο για να παραδώσει βοήθεια και ιατρικές προμήθειες.

11:15

Haaretz: Δύο τραυματίες από την επίθεση στη Μετούλα στα σύνορα με Λίβανο

Η Haaretz αναφέρει ότι «δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν» και «πολλοί όλμοι έπληξαν την πόλη» Μετούλα στο βόρειο Ισραήλ.

Η πόλη γειτνιάζει με την μπλε γραμμή του ΟΗΕ, η οποία χωρίζει το Ισραήλ και τον Λίβανο από το 2000.

11:06

Ισραηλινός στρατός: «Ψυχολογικός πόλεμος» από τη Χαμάς το βίντεο της ομήρου – Θα υπάρξουν κι άλλα

Ο Ισραηλινός στρατιωτικός εκπρόσωπος, Ντάνιελ Χαγκάρι, αποκάλεσε το βίντεο της Mia Schem, η οποία κρατείται όμηρος στη Γάζα, «ψυχολογικό πόλεμο από τη Χαμάς», ενώ πρόσθεσε ότι αναμένει να υπάρξουν περισσότερα βίντεο με ομήρους.

10:59

Αρθρο Μάνου Καραγιάννη στην «Κ»: Ο ασύμμετρος πόλεμος της Χαμάς

Η προσφυγοποίηση των Παλαιστινίων θα αναγκάσει κάποια αραβικά καθεστώτα να πάρουν θέση απέναντι στο Ισραήλ.

10:57

Η Χεζμπολάχ εκτόξευσε πυραύλους κατά ισραηλινών αρμάτων μάχης στα σύνορα

Η Χεζμπολάχ λέει ότι εκτόξευσε πυραύλους κατά ισραηλινών αρμάτων μάχης στη Χανίτα, ένα κιμπούτς στο βόρειο Ισραήλ. Δεν είναι ακόμη σαφές εάν υπήρξαν θύματα.

10:47

IDF: Πυρά σε οικισμό κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο

Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι έχει λάβει αναφορές για πυρά μέσα στον ισραηλινό οικισμό Μετούλα, κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο.

Η Μετούλα ανακηρύχθηκε στρατιωτική ζώνη αφού ο ισραηλινός στρατός διέταξε την εκκένωση τουλάχιστον 28 οικισμών σε απόσταση 2 χιλιομέτρων (1,2 μίλια) από τα βόρεια σύνορα του Ισραήλ, καθώς η ανταλλαγή πυρών αυξήθηκε την περασμένη εβδομάδα.

10:40

Σολτς: Προειδοποίηση σε Ιράν και Χεζμπολάχ να μην εμπλακούν στη σύγκρουση

Ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς ζήτησε σήμερα Τρίτη να αποτραπεί μια κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή και προειδοποίησε τη Χεζμπολάχ και το Ιράν να μην επέμβουν στη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

«Προειδοποιώ με έντονο τρόπο τη Χεζμπολάχ και το Ιράν να μην επέμβουν στη σύγκρουση», είπε ο Σολτς σε συνέντευξη Τύπου μετά από συνάντηση με τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα στο Βερολίνο.

10:33

Ισραηλινός στρατός: Το καθεστώς της Γάζας μετά τον πόλεμο θα είναι «παγκόσμιο ζήτημα»

Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωσε σήμερα Τρίτη ότι το καθεστώς στη Λωρίδα της Γάζας μετά την προγραμματισμένη επίθεση του Ισραήλ θα αποτελέσει ένα «παγκόσμιο ζήτημα» για διεθνή συζήτηση.

«[...] Πρόκειται για ένα παγκόσμιο ζήτημα, το πώς θα διαμορφωθεί η κατάσταση σε αυτήν την περιοχή», είπε.

10:30

Ιορδανία: «Κόκκινη γραμμή» η υποδοχή προσφύγων – Κανένας πρόσφυγας σε Ιορδανία και Αίγυπτο

Ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα προειδοποίησε σήμερα Τρίτη κατά της προσπάθειας προώθησης Παλαιστίνιων προσφύγων στην Αίγυπτο ή την Ιορδανία, προσθέτοντας ότι η ανθρωπιστική κατάσταση πρέπει να αντιμετωπιστεί εντός της Γάζας και της Δυτικής Οχθης.

«Αυτό αποτελεί κόκκινη γραμμή [...] Οχι πρόσφυγες στην Ιορδανία, όχι πρόσφυγες στην Αίγυπτο», δήλωσε ο βασιλιάς σε συνέντευξη Τύπου μετά από συνάντηση που είχε με τον Γερμανό καγκελάριο Ολαφ Σολτς στο Βερολίνο.

10:25

Ανησυχία για την κατάσταση στα σύνορα Ισραήλ - Λιβάνου

Ενας άνδρας κρατά μια ισραηλινή σημαία σε μια διασταύρωση στην πόλη Ναχαρίγια του Ισραήλ κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο [REUTERS/ Lisi Niesner].

 

 

10:20

Πρώην επικεφαλής CIA: Η επίσκεψη Μπάιντεν δείχνει τη σοβαρότητα της κατάστασης 

Σε ερώτηση σχετικά με το εάν η επικείμενη επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στο Ισραήλ θα είναι χρήσιμη σε αυτό το στάδιο του πολέμου, ο πρώην επικεφαλής της CIA, Ντέιβιντ Πετρέους, δήλωσε ότι δείχνει «πόσο σοβαρή» είναι αυτή η σύγκρουση - «δεν υπάρχει τίποτα που να το δείχνει περισσότερο από το πώς διαχειρίζεται τον χρόνο του ο πρόεδρος των ΗΠΑ».

Ο Πετρέους λέει επίσης ότι αξιωματούχοι θα εξετάσουν προσεκτικά τις ενέργειες άλλων χωρών κατά τις επόμενες ημέρες, ιδιαίτερα του Ιράν.

10:16

Βρετανός υπ. Ανάπτυξης: Το Ισραήλ έχει ευθύνη να επιτρέψει τη βοήθεια στη Γάζα

Το Ισραήλ έχει «ηθική και πρακτική ευθύνη» να επιτρέψει την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο Αντριου Μίτσελ περιέγραψε την κατάσταση στην περιοχή ως μια «διαφαινόμενη ανθρωπιστική κρίση», ενώ πρόσθεσε «όλοι μας πρέπει να ελπίζουμε» ότι οι ΗΠΑ και οι Ισραηλινοί θα καταφέρουν να καταλήξουν σε μια συμφωνία που θα οδηγήσει σε άνοιγμα του περάσματος της Ράφα.

10:06

Σε ετοιμότητα παραμένουν τα ισραηλινά άρματα μάχης στα σύνορα με τη Γάζα

Ισραηλινός στρατιώτης προστατεύει τα μάτια του από τον ήλιο καθώς στέκεται σε ένα άρμα μάχης κοντά στα σύνορα του Ισραήλ με τη Λωρίδα της Γάζας.

Πηγή: REUTERS/ Violeta Santos Moura

10:01

Γάζα: Στους 71 οι νεκροί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στα νότια

Αξιωματούχοι του υπουργείου Υγείας της Γάζας αναφέρουν ότι τουλάχιστον 71 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας από ισραηλινούς βομβαρδισμούς. Οι σφοδρότεροι βομβαρδισμοί σημειώθηκαν σε τρεις περιοχές στα νότια της Γάζας: στη Χαν Γιουνίς, τη Ράφα και το Ντεΐρ ελ-Μπαλάχ, όπου το Ισραήλ είχε δώσει εντολή στους αμάχους να αναζητήσουν καταφύγιο.

Μια ιατρική πηγή είπε επίσης ότι εκατοντάδες τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών, οι οποίοι έπληξαν σπίτια στη Ράφα και στο Χαν Γιουνίς.

Χαν Γιουνίς, νότια Γάζα, 17 Οκτωβρίου 2023. [REUTERS/Mohammed Salem]

 

09:58

Τουλάχιστον 55 Ισραηλινοί αστυνομικοί νεκροί από την αρχή του πολέμου

Η ισραηλινή αστυνομία αναφέρει ότι τουλάχιστον 55 αξιωματικοί της έχουν σκοτωθεί από την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου.

09:49

NYT: Σειρήνες σε κιμπούτς κοντά στη Γάζα

Σειρήνες ήχησαν νωρίτερα σε κιμπούτς κοντά στη Λωρίδα της Γάζας, προειδοποιώντας για πιθανές επιθέσεις, μετά από 11 ώρες χωρίς εκτοξεύσεις ρουκετών κατά του Ισραήλ.

09:46

Τα φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια κατευθύνονται στο πέρασμα της Ράφα

Τα κομβόι που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Λωρίδα της Γάζας και τα οποία βρίσκονταν στην αλ Αρίς, περιφερειακή πρωτεύουσα του Βόρειου Σινά στην Αίγυπτο, άρχισαν να κατευθύνονται σήμερα προς τη Ράφα, το συνοριακό πέρασμα προς τον παλαιστινιακό θύλακο, αν και δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία για την είσοδό τους εκεί.

Αυτόπτης μάρτυρας και πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας της Αιγύπτου δήλωσαν από την πλευρά τους στο Reuters ότι φορτηγά που μεταφέρουν βοήθεια έφτασαν ήδη στη Ράφα.

«Φτάσαμε στον τερματικό σταθμό και τώρα περιμένουμε το επόμενο στάδιο», δήλωσε ο Χέμπα Ρασίντ, επικεφαλής της αιγυπτιακής μη κυβερνητικής οργάνωσης Mersal, την ώρα που περίπου 160 φορτηγά βρίσκονται στον δρόμο που οδηγεί από την αλ Αρίς προς τη Ράφα, σύμφωνα με άλλους εργαζομένους σε ανθρωπιστικές οργανώσεις.

09:42

ΟΗΕ: Λιγοστεύουν οι προμήθειες στη Γάζα - Φόβος για εξάπλωση ασθενειών

Εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Αρωγής και Εργων του ΟΗΕ (UNRWA) είπε στο BBC ότι «οι προμήθειες λιγοστεύουν» στη Γάζα, εν μέσω φόβου ότι «οι ασθένειες που μεταδίδονται μέσω του νερού θα αρχίσουν να εξαπλώνονται».

Επιπλέον, το Γραφείο Μέσων Ενημέρωσης της Παλαιστινιακής Αρχής αναφέρει ότι «οι απώλειες της τρέχουσας ισραηλινής επιθετικότητας ξεπερνούν όλους τους πολέμους στους οποίους έχει εκτεθεί η Γάζα τα τελευταία χρόνια».

«Η καταστροφική πραγματικότητα σε ό,τι αφορά την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα είναι άνευ προηγουμένου», ανέφερε σε ανακοίνωσή της. «Η διεθνής κοινότητα πρέπει να λάβει σοβαρά και άμεσα μέτρα για να σταματήσει το έγκλημα της εθνοκάθαρσης».

«Απαιτούμε μια γρήγορη ανταπόκριση στις επείγουσες εκκλήσεις με την παροχή βοήθειας στους αμάχους και ανθρωπιστικής βοήθειας στις [ανθρωπιστικές] υπηρεσίες», πρόσθεσε.

09:35

Η ιρανική προειδοποίηση για «προληπτικές ενέργειες» και ο φόβος για νέο μέτωπο 

Η νέα προειδοποίηση της Τεχεράνης αυξάνει τις ανησυχίες για νέο μέτωπο στον πόλεμο με την εμπλοκή της Χεζμπολάχ του Λιβάνου, η οποία υποστηρίζεται από το Ιράν.

09:29

Γάζα: Νεκροί 49 Παλαιστίνιοι από ισραηλινά πλήγματα τη νύχτα

Τουλάχιστον 49 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από ισραηλινή επιδρομή που έπληξε σπίτια στη Χαν Γιουνίς και τη Ράφα κατά τη διάρκεια της νύχτας, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της Γάζας.

Σύμφωνα με το Reuters, οι ισχυρισμοί δεν έχουν επαληθευτεί από ανεξάρτητες πηγές.

09:17

Σκηνές καταστροφής στη Χαν Γιουνίς στη νότια Γάζα

Πηγή: REUTERS

09:14

Ο ισραηλινός στρατός απέτρεψε απόπειρα «διείσδυσης τρομοκρατών από τον Λίβανο»

Οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν «τέσσερις τρομοκράτες που επιχείρησαν να εισβάλουν στο Ισραήλ από τον Λίβανο», ανακοίνωσε ο στρατός σήμερα. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι τέσσερις προσπάθησαν να τοποθετήσουν εκρηκτικό μηχανισμό στον συνοριακό φράκτη. 

09:12

Σύνοψη των σημαντικότερων εξελίξεων

  • Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα επισκεφθεί το Ισραήλ αύριο Τετάρτη, σε μια σημαντική έκφραση υποστήριξης στο Ισραήλ από τις ΗΠΑ.
  • Ο Μπλίνκεν είπε ότι οι ΗΠΑ και το Ισραήλ συμφώνησαν να αναπτύξουν ένα σχέδιο για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε αμάχους στη Γάζα χωρίς να ωφεληθεί η Χαμάς.
  • 600.000 κάτοικοι της Γάζας έχουν εκκενώσει την πόλη της Γάζας, μετά την προειδοποίηση του ισραηλινού στρατού την Παρασκευή, σύμφωνα με τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF).
  • Περισσότερες από 350 σοροί –που είναι πιθανόν να ανήκουν σε αμάχους– δεν έχουν ακόμη ταυτοποιηθεί, σύμφωνα με την ισραηλινή πλευρά.
  • Εκτακτη συνεδρίαση των αρχηγών κρατών-μελών της Ε.Ε. προγραμματίστηκε για σήμερα Τρίτη σε μια προσπάθεια «εναρμόνισης» της απάντησης του μπλοκ στις συγκρούσεις.
  • Οι IDF είπαν ότι 199 οικογένειες έχουν πλέον ειδοποιηθεί ότι τα αγαπημένα τους πρόσωπα κρατούνται όμηροι.
  • Ερωτηθείς εάν η επίσκεψη του Μπάιντεν θα καθυστερήσει τις χερσαίες επιχειρήσεις, ο εκπρόσωπος των IDF είπε ότι δεν το γνωρίζει, αλλά δεν πιστεύει ότι θα το ισχύσει κάτι τέτοιο.
  • Η Χαμάς ζήτησε την απελευθέρωση «6.000 ανδρών και γυναικών κρατουμένων στις ισραηλινές φυλακές», με αντάλλαγμα τους ομήρους που κρατά από τις 7 Οκτωβρίου.
  • Η Χαμάς δημοσίευσε ένα βίντεο τη Δευτέρα που δείχνει τη δήλωση μίας εκ των αιχμαλώτων που συνελήφθησαν κατά την επίθεση της περασμένης εβδομάδας.
  • Το Ιράν προειδοποίησε για πιθανή «προληπτική δράση» κατά του Ισραήλ «τις επόμενες ώρες».
  • Ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Οστιν, μίλησε τη Δευτέρα με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Γιόαβ Γκάλαντ, και επανέλαβε τη δέσμευση των ΗΠΑ για την αποφυγή κλιμάκωσης.
08:48

«Φόρμουλα» με εγγυήτριες δυνάμεις προτείνει η Τουρκία 

Σύμφωνα με όσα είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν, βάσει όσων μεταδίδει το Anadolu, η Αγκυρα θέτει στο τραπέζι πρόταση για εγγυήτριες δυνάμεις, από τη στιγμή που οι δύο πλευρές θα φτάσουν σε πιθανή συμφωνία, προκειμένου να διασφαλίσουν την εφαρμογή των όρων της συμφωνίας αυτής. 

Συγκεκριμένα, η πρόταση Φιντάν κάνει λόγο για πολλαπλά κράτη που θα διαδραματίσουν αυτόν τον ρόλο, μεταξύ των οποίων και η Τουρκία. 

08:43

Ιρανός ΥΠΕΞ: Προειδοποίηση για «προληπτικές ενέργειες» τις επόμενες ώρες

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν είπε ότι δεν θα επιτρέψει στο Ισραήλ να ενεργήσει χωρίς συνέπειες στη Λωρίδα της Γάζας και προειδοποίησε για «προληπτικές ενέργειες» τις επόμενες ώρες.

Τεταμένη είναι η κατάσταση στα σύνορα Ισραήλ - Λιβάνου από τότε που το Ισραήλ άρχισε τα αντίποινα κατά της Χαμάς στη Γάζα. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC στον Λίβανο, επικρατεί φόβος ότι θα μπορούσε να ανοίξει ένα νέο μέτωπο στον πόλεμο με τη συμμετοχή της Χεζμπολάχ, την οποία υποστηρίζει το Ιράν.

Οι ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει το Ιράν να μην κλιμακώσει τη σύγκρουση και το Ισραήλ από την πλευρά του λέει ότι εάν εμπλακεί η Χεζμπολάχ, θα δώσει μια καταστροφική απάντηση.

Την περασμένη εβδομάδα, η Χεζμπολάχ και ο ισραηλινός στρατός αντάλλαξαν πυρά στην περιοχή των συνόρων Ισραήλ - Λιβάνου, αλλά μέχρι στιγμής οι μάχες έχουν περιοριστεί.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, ο ισραηλινός στρατός είπε ότι είχε βάλει στο στόχαστρο υποδομές που συνδέονται με τη Χεζμπολάχ ως απάντηση στη διασυνοριακή βία. Δεν υπήρξαν αναφορές για θύματα.

08:39

NYT: Η επίσκεψη Μπάιντεν στο Ισραήλ ίσως καθυστερήσει τη χερσαία επέμβαση στη Γάζα

Η επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν, στο Ισραήλ, αύριο Τετάρτη, ενδέχεται να καθυστερήσει την προγραμματισμένη χερσαία επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας για τουλάχιστον 24 ώρες, εκτιμούν σε δημοσίευμά τους οι New York Times. 

Οπως, πάντως, ξεκαθάρισε ο εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων (IDF), Τζόναθαν Κόνρικους, στο CNN, ο στρατός δεν θεωρεί πως «η επίσκεψη Μπάιντεν θα περιπλέξει ή θα καθυστερήσει τη χερσαία εισβολή στη Γάζα». 

Οι New York Times ανέφεραν επίσης ότι το Ισραήλ ζήτησε από την Ουάσιγκτον επείγουσα βοήθεια ύψους 10 δισ. δολαρίων.

08:39

Ιαπωνία: Βοήθεια ύψους 10 εκατ. δολαρίων για τους αμάχους στη Γάζα

Η Ιαπωνία θα παράσχει βοήθεια ύψους 10 εκατ. δολαρίων για τους αμάχους στη Γάζα, δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών της χώρας Γιόκο Καμικάβα.

Η Καμικάβα είπε επίσης στους δημοσιογράφους σε συνέντευξη Τύπου ότι ενημέρωσε τον Ισραηλινό ομόλογό της ότι το Τόκιο ελπίζει σε αποκλιμάκωση της κατάστασης στο Ισραήλ και στα παλαιστινιακά εδάφη το συντομότερο δυνατό.

08:27

Εκτακτη σύνοδος των ηγετών της Ε.Ε. για μια συντονισμένη απάντηση στις συγκρούσεις

Εκτακτη Σύνοδος των αρχηγών κρατών-μελών της Ε.Ε. έχει προγραμματιστεί για σήμερα, Τρίτη, σε μια προσπάθεια να «εναρμονιστεί» η απάντηση του μπλοκ απέναντι στην κατάσταση στη Μέση Ανατολή, μετά από μία εβδομάδα δυσλειτουργίας και διχασμού.

Καθώς αυξάνονται οι φόβοι για τον κίνδυνο ενός ευρύτερου πολέμου και μιας ανθρωπιστικής καταστροφής στην περιοχή, τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. παραδέχονται ότι έχουν προσπαθήσει να δημιουργήσουν ένα ενιαίο μέτωπο όπως έκαναν και τον Φεβρουάριο του 2023 όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία.

08:25

Η Χαμάς δημοσίευσε το πρώτο βίντεο με Ισραηλινή όμηρο στη Γάζα 

Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο με μια 21χρονη όμηρο στη Γάζα, με την οικογένεια της Μάγια Σεμ να επιβεβαιώνει πως πρόκειται για αυθεντικό υλικό. 

«Γύρισα νωρίς το πρωί του Σαββάτου από ένα πάρτι στη Σντερότ. Τραυματίστηκα σοβαρά στο χέρι. Με έφαραν στη Γάζα και με πήγαν στο νοσοκομείο. Με φρόντισαν, μου έδωσαν φάρμακα. Απλώς σας ζητώ να με πάρετε πίσω σπίτι, στην οικογένεια, στους γονείς και στα αδέλφια μου, το δυντομότερο δυνατόν», ακούγεται να λέει στο βίντεο η 21χρονη. 

08:19

Νότια Κορέα: Ενδείξεις ότι η Βόρεια Κορέα προμήθευσε με όπλα τη Χαμάς

Ο στρατός της Νότιας Κορέας δήλωσε ότι υπάρχουν ενδείξεις πως η Βόρεια Κορέα προμήθευσε τη Χαμάς με όπλα που χρησιμοποιήθηκαν για την επίθεσή της κατά του Ισραήλ, αναφέρει η ανταποκρίτρια του BBC στη Σεούλ.

Οπως δήλωσε στρατιωτικός αξιωματούχος, εμφανίζονται συνεχώς στοιχεία ότι η Βόρεια Κορέα εξάγει διάφορα όπλα σε χώρες της Μέσης Ανατολής και παραστρατιωτικές ομάδες, συμπεριλαμβανομένης της πρόσφατης ανακάλυψης βορειοκορεατικών βλημάτων πυροβολικού κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ, τα οποία πιστεύεται ότι χρησιμοποιούνται από ενόπλους που υποστηρίζουν ενεργά τη Χαμάς ή από ενόπλους που συνδέονται με τη Χαμάς.

Ο αξιωματούχος δήλωσε επίσης ότι η τακτική εισβολής της Χαμάς με μηχανοκίνητα αλεξίπτωτα πλαγιάς θα μπορούσε να προέρχεται από τον Βορρά, επισημαίνοντας την ενισχυμένη εκπαίδευση της ένοπλης ομάδας για διείσδυση από αέρος με αυτού του είδους τα αλεξίπτωτα.

08:11

Γερμανία: «Ανήσυχος» δηλώνει ο Παλαιστίνιος πρέσβης για τους περιορισμούς στις συγκεντρώσεις αλληλεγγύης

Ο πρεσβης της Παλαιστινιακής Αρχής στη Γερμανία, Λέιθ Αράφε, επέκρινε χθες Δευτέρα τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν από τις γερμανικές Αρχές στις δημόσιες εκδηλώσεις αλληλεγγύης στους Παλαιστινίους, που τους χαρακτήρισε «υπερβολικούς».

«Είμαι βαθιά ανήσυχος για την υπερβολική αντίδραση σε ειρηνική αντιπολεμική διαδήλωση χθες στο Βερολίνο», ανέφερε ανακοίνωση της πρεσβείας. Το σύνθημα «λευτεριά στην Παλαιστίνη» είναι κάλεσμα να τερματιστεί η ισραηλινή κατοχή και να τηρηθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, πρόσθεσε.

08:02

Σειρά επαφών Πούτιν για το Μεσανατολικό 

Ο διπλωματικός πυρετός για το Μεσανατολικό έφτασε και στο Κρεμλίνο, καθώς ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επικοινώνησε διαδοχικά με τους προέδρους του Ιράν και της Συρίας, Εμπραχίμ Ραϊσί και Μπασάρ Ασαντ, αντιστοίχως, με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Σίσι, τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς και τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

08:01

Χαμάς: «Δεν φοβόμαστε» τη χερσαία επίθεση του Ισραήλ  

Η Χαμάς διεμήνυσε πως «δεν φοβάται» τη χερσαία επίθεση του Ισραήλ, το οποίο έχει συγκεντρώσει στρατεύματα κατά μήκος της Λωρίδας της Γάζας.

«Η απειλή (των δυνάμεων) της κατοχής (σ.σ. του Ισραήλ) ότι θα εξαπολύσει χερσαία επίθεση εναντίον του λαού μας δεν μας φοβίζει κι είμαστε έτοιμοι», ανέφερε ο εκπρόσωπος του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς, ο Αμπού Ουμπέιντα, σε ηχογραφημένο μήνυμά του.

07:58

Ισραήλ: Επληξε πάνω από «200 τρομοκρατικούς στόχους σε 24 ώρες»

Τις τελευταίες 24 ώρες το Ισραήλ εξαπέλυσε επιθέσεις σε πάνω από 200 «τρομοκρατικούς στόχους της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ», ανακοίνωσε ο στρατός. 

07:57

IDF: Πάνω από 600.000 Παλαιστίνιοι έχουν εγκαταλείψει την πόλη της Γάζας 

Πάνω από 600.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την πόλη της Γάζας από τη στιγμή της αντίστοιχης εντολής εκκένωσης, ωστόσο, άλλοι 100.000 παραμένουν εκεί, γνωστοποίησε στην τακτική ενημέρωσή του ο εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων Τζόναθαν Κόνρικους.

07:53

Στο Ισραήλ την Τετάρτη ο Μπάιντεν

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αναμένεται να επισκεφθεί το Ισραήλ αύριο, Τετάρτη, για συνομιλίες με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, θέλοντας να διαμηνύσει πως το Ισραήλ έχει το δικαίωμα στην αυτοάμυνα.

07:47

Από ανθρωπιστική κρίση… σε ανθρωπιστική κρίση η Λωρίδα της Γάζας

Η πολύπαθη περιοχή είναι μοναδική στον κόσμο... αλλά για όλους τους λάθος λόγους.

07:47

Βαρύς ο απολογισμός των νεκρών 

Μέχρι το βράδυ της Δευτέρας, τουλάχιστον 2.700 Παλαιστίνιοι και 1.300 Ισραηλινοί είχαν χάσει τη ζωή τους, σύμφωνα με τη Χααρέτζ.

07:45

Απορρίφθηκε στον ΟΗΕ ρωσικό σχέδιο για ανθρωπιστική εκεχειρία

Απορρίφθηκε χθες το βράδυ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σχέδιο που καταρτίστηκε από τη Ρωσία και προέβλεπε να ζητηθεί η κήρυξη «ανθρωπιστικής εκεχειρίας» ανάμεσα στο Ισραήλ και στη Χαμάς, τη στιγμή που αναγγέλθηκε επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου στο Ισραήλ αύριο Τετάρτη.