Ανησυχία και επαγρύπνηση επικρατούν σε ευρωπαϊκές χώρες τις τελευταίες ημέρες για ενδεχόμενα τρομοκρατικά χτυπήματα με φόντο την πολεμική κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή. Μετά τη Γαλλία, και οι Βρυξέλλες τέθηκαν χθες στο ύψιστο επίπεδο συναγερμού για τρομοκρατικό κίνδυνο.
Πριν μερικές ημέρες, οπλισμένος με μαχαίρι άνδρας σκότωσε έναν καθηγητή και τραυμάτισε σοβαρά άλλα δύο άτομα σε λύκειο του Αράς, στη βόρεια Γαλλία. Ο δράστης που συνελήφθη είναι Τσετσένος ακραίος ισλαμιστής και είχε συμπεριληφθεί στη λίστα ως επικίνδυνος για την ασφάλεια της χώρας.
«Ο καθηγητής που σκοτώθηκε μπήκε μπροστά για να προστατεύσει άλλους και αναμφίβολα έσωσε πολλές ζωές», είπε ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν καλώντας τους Γάλλους να παραμείνουν «ενωμένοι» απέναντι στην τρομοκρατία. «Εχουμε κάνει την επιλογή να μην υποκύψουμε στον τρόμο, να μην αφήσουμε τίποτα να μας διχάσει», πρόσθεσε ο Μακρόν. Μετά την αιματηρή επίθεση, ο Γάλλος πρόεδρος διέταξε την κινητοποίηση 7.000 στρατιωτών με στόχο να αυξηθούν οι περιπολίες ασφαλείας. Την ίδια στιγμή, η Γαλλία έχει ενισχύσει την ασφάλεια και γύρω από σχολεία και εβραϊκούς χώρους.
Στο μεταξύ, τις τελευταίες ημέρες κομβικά ορόσημα της γαλλικής πρωτεύουσας έχουν σποραδικά κλείσει και εκκενωθεί για λόγους ασφαλείας. Το Σαββατοκύριακο, το μουσείο του Λούβρου, το παλάτι των Βερσαλλιών και ο σταθμός Gare de Lyon στο Παρίσι εκκενώθηκαν έπειτα από σειρά συναγερμών για βόμβες. Σήμερα, το παλάτι των Βερσαλλιών εκκενώθηκε και πάλι.
Στο Βέλγιο, οι Βρυξέλλες βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο συναγερμού μετά τον θάνατο δύο Σουηδών από πυρά ενόπλου στο κέντρο της πόλης χθες το βράδυ. Σύμφωνα με ομοσπονδιακούς εισαγγελείς, ο δράστης ισχυρίστηκε ότι εμπνεύστηκε για την επίθεση από το Ισλαμικό Κράτος. Ο Βέλγος πρωθυπουργός, Αλεξάντερ Ντε Κρόο, δήλωσε ότι ο δράστης, με καταγωγή από την Τυνησία, «διέμενε παράνομα» στη χώρα, ενώ ανακοίνωσε «ενισχυμένη αστυνομική παρουσία στις Βρυξέλλες».
Με τη σειρά της, και η Σουηδία αύξησε τον συναγερμό σχετικά με την τρομοκρατική απειλή στο δεύτερο υψηλότερο επίπεδο τον Αύγουστο έπειτα από σειρά δημόσιων καύσεων του Κορανίου από Ιρακινό πρόσφυγα που ζει στη χώρα.
«Εκρηξη» αντισημιτικών επιθέσεων
Αξιωματούχοι σε όλη την Ευρώπη φοβούνται διάχυση της έντασης που προκαλεί ο πόλεμος ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς στις τοπικές κοινότητες μουσουλμάνων και Εβραίων.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ είπε ότι θα διαθέσει 3 εκατ. στερλίνες για πρόσθετα μέτρα ασφαλείας σε συναγωγές και σχολεία, καθώς πυκνώνουν τα αντισημιτικά επεισόδια σε σχέση με πέρυσι. Στο Ηνωμένο Βασίλειο το διάστημα μεταξύ 7 και 10 Οκτωβρίου καταγράφηκαν 89 αντισημιτικά επεισόδια, μέγεθος πολλαπλάσιο εάν συγκριθεί με τα 21 που είχαν σημειωθεί την ίδια περίοδο πέρυσι. «Τα αντισημιτικά περιστατικά “τετραπλασιάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο” μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ», γράφει χαρακτηριστικά σε άρθρο του το BBC.
Στη Γερμανία, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία κατά του Εγκλήματος (ΒΚΑ) αναμένει κύμα αντισημιτικών διαδηλώσεων, ενώ δεν αποκλείει να πραγματοποιηθούν επιθέσεις εναντίον εβραϊκών θεσμών. Η κυβέρνηση προειδοποιεί και για αντισημιτικές εκδηλώσεις στα σχολεία. Σε Ισπανία και Πορτογαλία σημειώθηκαν βανδαλισμοί συναγωγών με φιλοπαλαιστινιακά γκράφιτι.
Υπό τον φόβο αντισημιτικών επιθέσεων, οι αρχές σε πολλές χώρες λαμβάνουν τώρα πρόσθετα μέτρα για την προστασία των εβραϊκών κοινοτήτων, σημειώνει ο ιστοχώρος Euronews, με το βλέμμα στραμμένο συγκεκριμένα σε Ισπανία, Γαλλία και Βρετανία.