WSJ: Τι δείχνει για τον πόλεμο στην Ουκρανία η μάχη της Αβντιίβκα

WSJ: Τι δείχνει για τον πόλεμο στην Ουκρανία η μάχη της Αβντιίβκα

Ο στρατός της Ουκρανίας δήλωσε ότι κατέστρεψε δεκάδες ρωσικά άρματα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα και σκότωσε εκατοντάδες Ρώσους στρατιώτες, ενώ έχασε ελάχιστα εδάφη

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την πολύμηνη αντεπίθεση της Ουκρανίας στον Νότο να σημειώνει αργή πρόοδο, η Ρωσία εξαπέλυσε την περασμένη εβδομάδα μια δική της επίθεση μεγάλης κλίμακας με στόχο τη μικρή ανατολική πόλη Αβντιίβκα.

Ο στρατός της Ουκρανίας δήλωσε ότι κατέστρεψε δεκάδες ρωσικά άρματα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα και σκότωσε εκατοντάδες Ρώσους στρατιώτες, ενώ έχασε ελάχιστα εδάφη. 

Η επίθεση μπορεί να σηματοδοτεί ένα σημείο καμπής στον πόλεμο. Η Μόσχα προσπαθεί να «βγει» στην επίθεση, έχοντας την πεποίθηση ότι η Ουκρανία δεν έχει την ικανότητα να ανακαταλάβει εδάφη, δήλωσε ο Κόνραντ Μούζικα, διευθυντής της Rochan Consulting, μιας εταιρείας πολεμικών αναλύσεων με έμφαση στην Ουκρανία.

Στον εικοστό μήνα του πολέμου, φαίνεται ότι καμία από τις δύο πλευρές δεν είναι σε θέση να μετακινήσει σημαντικά τη γραμμή του μετώπου.

«Η Ουκρανία είχε την πρωτοβουλία των κινήσεων κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού», δήλωσε ο Μούζικα. «Τώρα, η πρωτοβουλία μετατοπίζεται σιγά σιγά. Πιθανότατα θα είναι οι Ρώσοι στην επίθεση».

Από την αρχή του καλοκαιριού, το Κίεβο έριξε χιλιάδες στρατιώτες στη Ζαπορίζια, ελπίζοντας να «κόψει δρόμο» προς την Αζοφική Θάλασσα και να διακόψει τις γραμμές ανεφοδιασμού των ρωσικών δυνάμεων. Χρησιμοποιώντας άρματα μάχης και άλλα δυτικά τεθωρακισμένα οχήματα, στα οποία εκπαιδεύθηκαν κατά τη διάρκεια της άνοιξης, οι Ουκρανοί κρατούν τις θέσεις τους αλλά δεν έχουν προχωρήσει νοτιότερα. 

Η Αβντιίβκα βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το Ντονέτσκ, την πόλη που ελέγχεται από τους Ρώσους στην ομώνυμη επαρχία. Εχει αναδειχθεί σε σύμβολο της ουκρανικής αντίστασης αφού οι ουκρανικές δυνάμεις την υπερασπίζονταν για πολύ καιρό πριν από την εισβολή της Ρωσίας, τον Φεβρουάριο του 2022, απέναντι στους φιλορώσους αυτονομιστές που έθεσαν υπό τον έλεγχό τους εδάφη του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ το 2014. Πριν από τον πόλεμο είχε 32.000 κατοίκους, όμως τώρα έχουν απομείνει μόνο 1.600. 

Το Ινστιτούτο Μελέτης του Πολέμου (ISW), μια αμερικανική, μη κερδοσκοπική ερευνητική ομάδα, ανέφερε ότι κατά τα φαινόμενα η Ρωσία προωθήθηκε σε ορισμένα χωριά στα νοτιοδυτικά και τα βορειοδυτικά της Αβντιίβκα αυτήν την εβδομάδα. Ομως για την περικύκλωση της πόλης πιθανότατα θα χρειασθούν περισσότερες δυνάμεις από αυτές που έχει διαθέσει για την επιχείρηση αυτήν.

Ενας εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού δήλωσε ότι η ρωσική επίθεση στην πόλη ήταν εξίσου καταστροφική με εκείνη του Φεβρουαρίου του 2022. Οι Ρώσοι έχασαν 2.000 στρατιώτες, ενώ τα ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη και το πυροβολικό κατέστρεψαν δεκάδες άρματα μάχης και άλλα τεθωρακισμένα οχήματα. Οι ρωσικές επιθέσεις γύρω από την Αβντιίβκα έχουν μειωθεί από τις αρχές της περασμένης εβδομάδας, είπε, αλλά πρόσθεσε ότι οι Ρώσοι διατηρούν την αεροπορική υπεροχή στην περιοχή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή