Η «K» στην πρώτη γραμμή: Το Ισραήλ ετοιμάζεται για πόλεμο με ένταση και διάρκεια

Η «K» στην πρώτη γραμμή: Το Ισραήλ ετοιμάζεται για πόλεμο με ένταση και διάρκεια

Πυρετώδεις διπλωματικές διεργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στη Λωρίδα της Γάζας, ωστόσο, γύρω από αυτήν και ειδικά στον βόρειο τομέα, όλα δείχνουν ότι ο πόλεμος είναι ήδη εδώ.

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η «Κ» πέρασε σχεδόν ένα 24ωρο στη διακεκαυμένη ζώνη, την αποκλεισμένη περιοχή στα σύνορα με τη Γάζα, εκεί όπου μαίνονται σφοδρές μάχες ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και τη Χαμάς. Με μεγάλη προσοχή διασχίσαμε τον εθνικό δρόμο 232, ο οποίος ξεκινά από την πόλη Σντερότ και καταλήγει νότια, στα σύνορα με την Αίγυπτο. 

Οι περιοχές δυτικά του δρόμου 232 αποτελούν εμπόλεμη ζώνη καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη στρατιωτικές επιχειρήσεις. Η παρουσία του ισραηλινών δυνάμεων στον «φάκελο» που έχει δημιουργηθεί γύρω από τη Γάζα, έχει ενισχυθεί σημαντικά σε σχέση με τα προηγούμενα 24ωρα ενώ από το βράδυ της Τρίτης παρατηρείται κατακόρυφη αύξηση της έντασης των βομβαρδισμών.

Τα πυροβόλα Μ-109 που βρίσκονταν στους χώρους συγκέντρωσης μετακινούνται στην πρώτη γραμμή, σε τρείς νέες τοποθεσίες γύρω από τον βόρειο τομέα της Γάζας, το Μηχανικό προχωρά ταχύτατα στην κατασκευή νέων οχυρωματικών έργων, σταθμοί ανεφοδιασμού με καύσιμα, πυρομαχικά και προμήθειες στήνονται κοντά σε προκεχωρημένες θέσεις, νοσοκομεία και κλινικές ενισχύονται με προσωπικό και κλίνες. Ενδείξεις ότι το Ισραήλ ετοιμάζεται για πόλεμο με ένταση και διάρκεια.

Κινούμενοι νότια με κατεύθυνση από τη Σντερότ προς τους οικισμούς Κφαρ Αζά, Μπε Ρι, Ναχάλ Οζ και Ρε Ιμ, παρατηρήσαμε ότι τα «Κιμπούτζ» που χτυπήθηκαν με αγριότητα από τους τρομοκράτες της Χαμάς, έχουν μετατραπεί σε πάνοπλες στρατιωτικές βάσεις. Ελάχιστοι κάτοικοι έχουν παραμείνει στους οικισμούς και όλοι τους οπλοφορούν καθώς ο κίνδυνος να υπάρχουν ακόμη κρυμμένα μέλη της Χαμάς είναι υπαρκτός.

Η «K» στην πρώτη γραμμή: Το Ισραήλ ετοιμάζεται για πόλεμο με ένταση και διάρκεια-1

Την ίδια ώρα, οι ρίψεις ρουκετών από την πλευρά της Γάζας συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, με την οργάνωση να στοχεύει περιοχές του κεντρικού και νότιου Ισραήλ. Ο συναγερμός ήχησε στο Τελ Αβίβ, τα Ιεροσόλυμα και όλες τις μεγάλες πόλεις, με τον άμαχο πληθυσμό να τρέχει στα καταφύγια. Εντός της εμπόλεμης ζώνης, όμως, ο κίνδυνος δεν περιορίζεται στις ρουκέτες καθώς, σύμφωνα με τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας, μέλη της Χαμάς εξαπολύουν επιθέσεις με όλμους και αντιαρματικούς πυραύλους οι οποίοι δεν αναχαιτίζονται από το αντιβαλλιστικό σύστημα Iron Dome. 

Το επόμενο βήμα

Οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας ανακοίνωσαν ότι ολοκληρώθηκε η επιστράτευση των εφέδρων με τη συμμετοχή να ξεπερνά το 120%, που σημαίνει ότι παρουσιάστηκαν περισσότεροι από όσους εκλήθησαν από τις αρχές. Όπως ανακοίνωσε το IDF, στρατιωτικά τμήματα μετακινούνται σε περιοχές γύρω από τη Γάζα ενώ η 252 Μεραρχία είναι έτοιμη να αναλάβει την εκτέλεση μιας ευρύτερης επιχείρησης, η οποία δεν θα περιοριστεί μόνο στο έδαφος αλλά θα συνδυαστεί με ενέργειες από τον αέρα και τη θάλασσα. 

«Τμήματα της Μεραρχίας πολεμούν ήδη από την περασμένη εβδομάδα και τώρα προετοιμάζονται για το επόμενο στάδιο. Είμαι πεπεισμένος ότι οι έφεδροι μαζί με τον τακτικό στρατό θα νικήσουν τη Χαμάς. Όλοι στη Μεραρχία έχουν λάβει τον οπλισμό τους και έχουμε πληρότητα που ξεπερνά το 120%» αναφέρει ο Διοικητής της 252 Μοράν Ομέρ. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT