«Kαμπάνακι» από FBI και MI5 για κίνδυνο τρομοκρατικών επιθέσεων σε ΗΠΑ και Βρετανία

«Kαμπάνακι» από FBI και MI5 για κίνδυνο τρομοκρατικών επιθέσεων σε ΗΠΑ και Βρετανία

Oι προειδοποιήσεις έγιναν καθώς το βράδυ της Δευτέρας ένας ένοπλος πυροβόλησε δύο Σουηδούς οπαδούς ποδοσφαίρου στις Βρυξέλλες

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι επικεφαλής της MI5 και του FBI εξέδωσαν μια κοινή προειδοποίηση για την αυξημένη απειλή εγχώριων τρομοκρατικών επιθέσεων λόγω της κρίσης στη Μέση Ανατολή.

Οι επικεφαλής των υπηρεσιών της Βρετανίας και των ΗΠΑ δήλωσαν ότι οι εβραϊκές κοινότητες και οργανώσεις, καθώς και άλλες ομάδες ενδέχεται να αντιμετωπίσουν αυξημένο κίνδυνο από μεμονωμένους δρώντες, μαχητές της Χαμάς και το Ιράν, σε βρετανικό ή αμερικανικό έδαφος.

Ο Κεν Μακάλουμ, γενικός διευθυντής της MI5, δήλωσε ότι «υπάρχει κίνδυνος από άτομα που μπορεί να έχουν ριζοσπαστικοποιηθεί στο διαδίκτυο να αντιδράσουν με απρόβλεπτους τρόπους μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Ισραήλ».

Μιλώντας ενώπιον μιας δημόσιας συνόδου κορυφής των επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών των λεγόμενων Five Eyes, ο Μακάλουμ τόνισε ιδιαίτερα ότι υπάρχει κίνδυνος «Εβραίοι ή εβραϊκές οργανώσεις να γίνουν στόχος νεοναζί και ισλαμιστών». Παρόντες ήταν επίσης οι επικεφαλής των αντίστοιχων υπηρεσιών από την Αυστραλία, τον Καναδά και τη Νέα Ζηλανδία.

Το βράδυ της Δευτέρας, ένας ένοπλος πυροβόλησε δύο Σουηδούς οπαδούς ποδοσφαίρου στις Βρυξέλλες. Η βελγική εισαγγελία δήλωσε αρχικά ότι δεν υπήρχαν ενδείξεις ότι η επίθεση σχετιζόταν με τη σύγκρουση Ισραήλ-Γάζας, αλλά την Τρίτη ανακοινώθηκε ότι διερευνώνται όλα τα ενδεχόμενα. 

Η Γαλλία τέθηκε σε ύψιστο επίπεδο συναγερμού ασφαλείας την Παρασκευή, αφού ένας Τσετσένος ισλαμιστής σκότωσε έναν δάσκαλο και τραυμάτισε άλλους τρεις στα βόρεια της χώρας.

Ο Κρίστοφερ Ρέι, διευθυντής του FBI, δήλωσε ότι «δεν μπορούμε και δεν αποκλείουμε την πιθανότητα η Χαμάς ή άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις να εκμεταλλευθούν τη σύγκρουση για να πραγματοποιήσουν επιθέσεις στο έδαφός μας».

Υπήρξε επίσης μια συγκεκριμένη προειδοποίηση από τον επικεφαλής της βρετανικής κατασκοπείας για το Ιράν, το οποίο έχει προειδοποιήσει ότι θα μπορούσε να αναλάβει «προληπτική δράση» κατά του Ισραήλ πριν από μια αναμενόμενη χερσαία εισβολή στη Γάζα.

«Είναι σαφές ότι τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή αυξάνουν την πιθανότητα το Ιράν να αποφασίσει να κινηθεί προς νέες κατευθύνσεις», δήλωσε ο Μακάλουμ. 

Πέρυσι, ο επικεφαλής της MI5 προειδοποίησε ότι το Ιράν είχε προβεί σε απειλές απαγωγής ή θανάτου εναντίον ατόμων που εδρεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. 

Πηγή: Guardian

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή