Νέο «άλμα» στο πετρέλαιο μετά την κλιμάκωση στη Γάζα

Νέο «άλμα» στο πετρέλαιο μετά την κλιμάκωση στη Γάζα

«Η ακύρωση της συνόδου κορυφής μεταξύ του Μπάιντεν και των Αράβων ηγετών μειώνει την πιθανότητα μιας διπλωματικής λύσης στη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς»

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυξητικά κινούνται και σήμερα οι τιμές του πετρελαίου μετά το χτύπημα σε νοσοκομείο της Γάζας όπου σκοτώθηκαν εκατοντάδες Παλαιστίνιοι. Καθώς ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή κλιμακώνεται, επενδυτές νιώθουν ανασφάλεια σχετικά με τον παγκόσμιο εφοδιασμό πετρελαίου. 

Αναλυτικότερα, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης (futures) για το αργό τύπου Brent καταγράφουν αύξηση άνω του 2% με την τιμή να έχει φτάσει τα 92,90 δολάρια το βαρέλι. Παράλληλα, τα futures για το αργό τύπου West Texas Intermediate (WTI) αυξήθηκαν κατά 3 δολάρια (2,1%) και έφτασαν τα 89,66 δολάρια το βαρέλι. Οι δύο δείκτες βρίσκονται αυτή τη στιγμή στα υψηλότερα επίπεδά τους εδώ και τουλάχιστον δύο εβδομάδες.

Το νέο «άλμα» έρχεται καθώς σχεδόν 500 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τον βομβαρδισμό νοσοκομείου στην πόλη της Γάζας. Οι Παλαιστίνοι ανακοίνωσαν ότι επρόκειτο για βομβαρδισμό της πολεμικής αεροπορίας του Ισραήλ ενώ το Ισραήλ απάντησε πως το χτύπημα ήταν αποτέλεσμα αποτυχημένης εκτόξευσης ρουκέτας της οργάνωσης «Ισλαμική Τζιχάντ». 

Η τραγωδία στη Γάζα οδήγησε στην ακύρωση της τετραμερούς συνόδου κορυφής στο Αμμάν, κατά την οποία αναμενόταν να συμμετάσχει ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν καθώς και οι ηγέτες της Αιγύπτου, των Παλαιστινίων και της Ιορδανίας.

«Η ακύρωση της συνόδου κορυφής μεταξύ του Μπάιντεν και των Αράβων ηγετών μειώνει την πιθανότητα μιας διπλωματικής λύσης στη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς. Μια μακρά κατοχή διαφαίνεται ως το σενάριο που θα ωθήσει τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του πετρελαίου Brent πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι, επειδή αυξάνει τον κίνδυνο να επεκταθεί η σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς και ενδεχομένως να οδηγήσει σε άμεση εμπλοκή του Ιράν», δήλωσε ο Βίβεκ Νταρ, αναλυτής της Commonwealth Bank of Australia.

Η σύρραξη στη Μέση Ανατολή έχει οδηγήσει τις τελευταίες μέρες όλο και περισσότερους επενδυτές σε περιουσιακά στοιχεία που θεωρούνται διαχρονικά πιο ασφαλή. Η τιμή του χρυσού για παράδειγμα σημειώνει άνοδο 0,8%, φτάνοντας σε υψηλό ενός μήνα στα 1.938 δολάρια ανά ουγγιά το πρωί της Τετάρτης. 

Με πληροφορίες από Guardian

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή