Eπικρίσεις στη βελγική κυβέρνηση για την τρομοκρατική επίθεση στις Βρυξέλλες

Eπικρίσεις στη βελγική κυβέρνηση για την τρομοκρατική επίθεση στις Βρυξέλλες

Ο δράστης, που σκότωσε τους δύο Σουηδούς φιλάθλους, ήταν υπό παρακολούθηση από την βελγική αστυνομία από το 2016 και μάλιστα για σχέσεις με τζιχαντιστικές οργανώσεις, όπως παραδέχονται πλέον Βέλγοι αξιωματούχοι

3' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φόρο τιμής απέδωσαν σήμερα οι πρωθυπουργοί Σουηδίας και Βελγίου σε ειδική τελετή για τους δύο Σουηδούς άνδρες, τα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης στις Βρυξέλλες το βράδυ της Δευτέρας και ενώ βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας παραλείψεις των βελγικών αρχών σε σχέση με τον δράστη.

Σύμφωνα με πληροφορίες των βελγικών μέσων ενημέρωσης οι αρχές γνώριζαν πολύ καλά τον άνδρα που προκάλεσε τρόμο στις Βρυξέλλες χωρίς όμως να κατορθώσουν να αποτρέψουν τη δολοφονική ενέργεια. Ο δράστης, που σκότωσε τους δύο Σουηδούς φιλάθλους, ήταν υπό παρακολούθηση από τη βελγική αστυνομία από το 2016 και μάλιστα για σχέσεις με τζιχαντιστικές οργανώσεις, όπως παραδέχονται πλέον Βέλγοι αξιωματούχοι. Το Politico αναφέρει μάλιστα ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες είχαν προειδοποιήσει αρκετές φορές ότι ο Τυνήσιος Αμπντελασέμ Λασουέντ ήταν δυνάμει επικίνδυνος, ενώ ζούσε παράνομα στη χώρα μετά την απόρριψη της αίτησής του για παροχή ασύλου το 2020.

Η τρομοκρατική επίθεση της Δευτέρας πάντως έχει προκαλέσει νέες εκκλήσεις από διάφορες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας στα εξωτερικά σύνορα αλλά και εντός των 27 κρατών-μελών της Ενωσης, καθώς και για επιτάχυνση της πολιτικής των «επιστροφών» παράτυπων μεταναστών.

Ο Λασουέντ είχε φθάσει στην Ευρώπη μέσω της Λαμπεντούζα στην Ιταλία, το 2011 σύμφωνα με ιταλικά μέσα ενημέρωσης. Κατέθεσε αίτηση παροχής ασύλου πρώτα εκεί και αργότερα ταξίδεψε σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσά τους και τη Σουηδία, από όπου κατάγονταν τα θύματά του. Στη σκανδιναβική χώρα μάλιστα φυλακίστηκε για ένα διάστημα προτού μεταβεί στο Βέλγιο, όπου και πάλι η αίτησή του απορρίφθηκε αλλά δεν απελάθηκε.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες από τα βελγικά μέσα ενημέρωσης, αν και ήταν γνωστός στις αρχές το όνομά του δεν ήταν σε καμία λίστα για πιθανούς δεσμούς με τρομοκρατικές οργανώσεις. Σήμερα το σύνολο του βελγικού Τύπου επικρίνει την κυβέρνηση του Αλεξάντερ ντε Κρο για εμφανείς παραλείψεις και λάθη των μυστικών υπηρεσιών. Ο πρώην υπουργός Μετανάστευσης Τεό Φράνκεν μάλιστα διερωτήθηκε γιατί ο Λασουέντ κατόρθωσε να παραμείνει στο Βέλγιο επί τρία χρόνια. «Ο άνδρας είχε καταθέσει αίτηση ασύλου στη χώρα μας. Μετά ανακρίθηκε, ενώ παρακολουθούνταν οι δραστηριότητές του μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Η σελίδα του στο Facebook είναι γεμάτη από αναρτήσεις λατρείας προς τον ISIS και τον τζιχαντισμό. Κανείς δεν το είδε;» ανέφερε σε συνέντευξή του στο βελγικό ραδιόφωνο.

Ο πρωθυπουργός Ντε Κρο απαίτησε από τις αρχές να γνωστοποιήσουν τους λόγους που οι πληροφορίες γύρω από τον δράστη «ήταν γνωστές αλλά δεν είχαν χρησιμοποιηθεί» είτε από την αστυνομία είτε από τις μυστικές υπηρεσίες. «Θέλω απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα ώστε να αλλάξω πολιτική» είπε χαρακτηριστικά. Οπως μάλιστα έγινε γνωστό, οι μυστικές υπηρεσίες είχαν ήδη επεξεργασθεί σχέδια ενόψει του ποδοσφαιρικού αγώνα της Δευτέρας μεταξύ Βελγίου και Σουηδίας λόγω του αυξημένου επιπέδου ασφάλειας από τις σουηδικές αρχές μετά τις πρόσφατες διαμαρτυρίες και επεισόδια για κάψιμο του Κορανίου από ακροδεξιές ομάδες στη χώρα.

«Οταν δύο άνθρωποι πεθαίνουν, το μόνο που μπορεί κανείς να πει είναι ότι κάτι πήγε προφανώς λάθος» είπε ο Βέλγος πρωθυπουργός. Μετά τη σημερινή τελετή στις Βρυξέλλες και ο Σουηδός πρωθυπουργός Κρίστερσον ζήτησε ενίσχυση των κανόνων γύρω από τις απελάσεις εκείνων που η αίτηση ασύλου τους απορρίπτεται. «Χρειαζόμαστε ως κράτη-μέλη επιπρόσθετα εργαλεία και δυνατότητες… Είναι ξεκάθαρο ότι το να τους ζητάμε ευγενικά να φύγουν δεν είναι αρκετό» τόνισε. Από την πλευρά του πάντως είπε ότι κανείς δεν θα μπορούσε να προβλέψει τις δολοφονίες των συμπατριωτών του. Ωστόσο, ο Ντε Κρο δήλωσε ότι θα ήταν χρήσιμο στις βελγικές αρχές να γνωρίζουν ότι είχε φυλακιστεί στη Σουηδία.

Παρά το γεγονός ότι ο δολοφόνος πολύ πιθανόν να έδρασε μόνος του, σύμφωνα με τις βελγικές αρχές, η χώρα παραμένει ακόμα σε κατάσταση συναγερμού υπό τον φόβο να ακολουθήσουν παρόμοια αδικήματα από επίδοξους δράστες που θα ήθελαν να αντιγράψουν τον Λασουέντ. Το Βέλγιο παραμένει στο επίπεδο 3 απειλής στην κλίμακα 1-4, που σημαίνει ότι μια τρομοκρατική ενέργεια είναι «πιθανή ή δυνατή». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή