Κομισιόν: Προς οριστικό «κλείσιμο» της εξάχρονης διαδικασίας εναντίον της Πολωνίας για το κράτος δικαίου

Κομισιόν: Προς οριστικό «κλείσιμο» της εξάχρονης διαδικασίας εναντίον της Πολωνίας για το κράτος δικαίου

Την πρόθεση να τερματίσει την πολύχρονη διαδικασία εναντίον της Πολωνίας για το κράτος δικαίου εξέφρασε σήμερα η Κομισιόν.

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πρόθεση να τερματίσει την πολύχρονη διαδικασία εναντίον της Πολωνίας για το κράτος δικαίου εξέφρασε σήμερα η Κομισιόν. Η νέα πολωνική κυβέρνηση υπό τον Ντόναλντ Τουσκ, άλλωστε, έχει από τον περασμένο Φεβρουάριο παρουσιάσει σχετικές προτάσεις (σχέδιο δράσης), στο πλαίσιο αποκατάστασης της δικαστικής ανεξαρτησίας, ώστε να βγει η χώρα από τη διαδικασία, που εκκίνησε η Κομισιόν στη βάση του άρθρου 7 της συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  

Για τον λόγο αυτό, η Κομισιόν θεωρεί ότι δεν υπάρχει πλέον κίνδυνος «σοβαρής παραβίασης του κράτους δικαίου στην Πολωνία κατά την έννοια του άρθρου 7 (1) της συνθήκης της Ε.Ε». Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση «η Πολωνία έχει ξεκινήσει σειρά νομοθετικών και μη νομοθετικών μέτρων για να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες για την ανεξαρτησία του συστήματος δικαιοσύνης, έχει αναγνωρίσει την υπεροχή του δικαίου της Ε.Ε και δεσμευθεί να εφαρμόσει όλες τις αποφάσεις του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που σχετίζονται με το κράτος δικαίου, συμπεριλαμβανομένης της δικαστικής ανεξαρτησίας».

«Νέο κεφάλαιο για την Πολωνία»

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι «η σημερινή μέρα σηματοδοτεί ένα νέο κεφάλαιο για την Πολωνία. Μετά από περισσότερα από 6 χρόνια, πιστεύουμε ότι η διαδικασία του άρθρου 7 παράγραφος 1 μπορεί να περατωθεί. Συγχαίρω τον πρωθυπουργό Ντόναλντ Τουσκ και την κυβέρνησή του γι΄αυτή τη σημαντική επιτυχία».

Πράγματι, η εκλογή του Ντόναλντ Τουσκ έχει ήδη οδηγήσει σε εξομάλυνση των σχέσεων Βαρσοβίας – Βρυξελλών, που παρέμεναν σε αδιέξοδο υπό την προηγούμενη διακυβέρνηση.

Η Κομισιόν άλλωστε ήδη συμφώνησε να «ξεκλειδώσει» κονδύλια ύψους 137 δισ ευρώ, που παρέμεναν «παγωμένα», λόγω της κατάστασης του κράτους δικαίου στη χώρα, ενώ αρχές Μαρτίου κατέβαλε την πρώτη δόση αξίας 6,3 δισ ευρώ, όπως ανέφερε εκπρόσωπός της.

Τα επόμενα βήματα

Η Κομισιόν θα ανακοινώσει την πρόθεσή της να τερματίσει τη διαδικασία του άρθρου 7 για την Πολωνία τόσο στο Συμβούλιο όσο και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το θέμα θα τεθεί προς συζήτηση στο συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων στις 21 Μαΐου, όπου θα δοθεί ευκαιρία σε κράτη -μέλη της Ε.Ε να διατυπώσουν πιθανές επιφυλάξεις, διευκρίνισε εκπρόσωπος της Κομισιόν.  

Συγκεκριμένα, η αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βιέρα Γιούροβα θα παρουσιάσει τη σχετική ανάλυση της Επιτροπής στο συμβούλιο του Μαΐου. Στη συνέχεια και λαμβάνοντας υπόψη τυχόν παρατηρήσεις του συμβουλίου, δηλαδή των κρατών μελών της Ε.Ε, η Κομισιόν προτίθεται και επισήμως να τερματίσει τη διαδικασία εναντίον της Πολωνίας στη βάση του άρθρου 7 της συνθήκης της Ε.Ε.

Σε κάθε περίπτωση, η Κομισιόν διαβεβαιώνει ότι θα συνεχίσει να παρακολουθεί το σχετικό σχέδιο δράσης της κυβέρνησης Τουσκ και άλλα μέτρα στο πλαίσιο της προώθησης του κράτους δικαίου στη χώρα. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT