Συνεχίζονται οι παραφωνίες στην Ε.Ε.

Συνεχίζονται οι παραφωνίες στην Ε.Ε.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αντιμέτωπη με την κακή διαχείριση των μηνυμάτων αναφορικά με τη σύγκρουση Ισραήλ – Χαμάς, αναζητεί κοινό έδαφος δηλώσεων με τον Σαρλ Μισέλ

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ: Αντιμέτωπη με τα «λάθη» της βρίσκεται η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν όσον αφορά τη διαχείριση των μηνυμάτων που εστάλησαν το προηγούμενο διάστημα σε σχέση με τη σύγκρουση ΙσραήλΧαμάς, καθώς και την αμφιλεγόμενη επίσκεψή της στο Ισραήλ.

Τόσο στη διάρκεια της έκτακτης τηλεδιάσκεψης των Ευρωπαίων ηγετών την Τρίτη όσο και χθες στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου δέχθηκε επικριτικά σχόλια ιδιαίτερα για την έλλειψη εκ μέρους της μιας διαχωριστικής γραμμής μεταξύ της καταδίκης της Χαμάς και του σεβασμού στο διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο αναφορικά με τα ισραηλινά αντίποινα.

Eκτακτη συνεδρίαση

Αρκετοί εκ των 27 ηγετών στην έκτακτη συνεδρίαση της Τρίτης προειδοποίησαν μάλιστα –σύμφωνα με διπλωματικές πηγές– ότι η αποτυχία να υποστηριχθούν τα δικαιώματα των Παλαιστινίων στη Γάζα ενέχει τον κίνδυνο τα κράτη-μέλη να επικριθούν για υποκρισία. Παρ’ όλα αυτά, όταν κλήθηκαν στη συνέντευξη Τύπου, που ακολούθησε, να σχολιάσουν τον βομβαρδισμό του αγγλικανικού νοσοκομείου Aλ Aχλι Αράμπ στη Γάζα –όπου σκοτώθηκαν εκατοντάδες Παλαιστίνιοι–, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν ακολούθησαν την ίδια γραμμή.

Ο Σαρλ Μισέλ τόνισε ότι πρόκειται για «επίθεση που δεν συνάδει με το διεθνές δίκαιο», ενώ η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε απλώς ότι χρειάζεται επιβεβαίωση του γεγονότος προκειμένου να το σχολιάσει.

Λίγες ώρες μετά, και συγκεκριμένα το πρωί ενώπιον της ολομέλειας του Eυρωκοινοβουλίου, τόνισε πάντως πως επρόκειτο για μια «νέα παράλογη τραγωδία που μας σόκαρε», για να προσθέσει πως «δεν υπάρχει δικαιολογία για κανένα χτύπημα εναντίον νοσοκομείου γεμάτου πολίτες».

Ωστόσο, απέφυγε για ακόμη μια φορά να κάνει λόγο για παραβίαση του διεθνούς δικαίου, ενώ αρκέστηκε να πει πως «όλα τα γεγονότα θα πρέπει να εξεταστούν και οι υπεύθυνοι να τιμωρηθούν».

Η πρόεδρος της Κομισιόν ενώπιον των ευρωβουλευτών χρειάστηκε να υπεραμυνθεί της επιλογής της να επισκεφθεί το Ισραήλ υπογραμμίζοντας ότι «δεν υπάρχει καμία αντίφαση μεταξύ της έκφρασης αλληλεγγύης έναντι του Ισραήλ και ενεργειών για τις ανθρωπιστικές ανάγκες των Παλαιστινίων».

Διευκρίνισε παράλληλα ότι ήταν «σημαντικό να σταλεί μήνυμα αλληλεγγύης στο Ισραήλ» με μια επίσκεψη εκεί λίγες μέρες μετά την επίθεση της Χαμάς.

«Μόνο εάν αναγνωρίσουμε τον πόνο του Ισραήλ και το δικαίωμά του στην αυτοάμυνα θα έχουμε την αξιοπιστία να πούμε ότι το Ισραήλ θα πρέπει να αντιδράσει ως δημοκρατία, σε πλήρη ευθυγράμμιση με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο», τόνισε, επιχειρώντας μια ακόμη «διορθωτική» δήλωση εκείνης που είχε κάνει στο Ισραήλ, όταν δεν συμπεριέλαβε καμία αναφορά στο διεθνές δίκαιο.

Διευκρινίσεις

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αναγκάστηκε παράλληλα να διευκρινίσει ότι στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες της με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου αναφέρθηκε στην ανάγκη προστασίας των πολιτών, ενώ επανέλαβε την πρόθεση της Ε.Ε. να τριπλασιάσει την ανθρωπιστική βοήθεια μέσω ειδικών αεροπορικών πτήσεων προς την Αίγυπτο με προορισμό τη Γάζα.

Τις επιπτώσεις της τρέχουσας κατάστασης στη Μέση Ανατολή η πρόεδρος της Κομισιόν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα συζητήσουν εκτενώς και σε μια προσπάθεια συνδιαμόρφωσης αντιλήψεων και θέσεων με τον Αμερικανό πρόεδρο στη διάρκεια της συνόδου Ε.Ε. – Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στην Ουάσιγκτον, αύριο Παρασκευή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT