Παγκόσμια έκρηξη στις πωλήσεις όπλων

Παγκόσμια έκρηξη στις πωλήσεις όπλων

Ο πόλεμος Ρωσίας - Ουκρανίας, η σύγκρουση Ισραήλ - Χαμάς και σειρά άλλων συρράξεων έχουν εκτινάξει τη ζήτηση

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λίγες ημέρες αφότου η Χαμάς άναψε ξανά τις φωτιές του πολέμου στη Μέση Ανατολή, καράβια με αμερικανικά όπλα άρχισαν να φτάνουν στο Ισραήλ: έξυπνες βόμβες, πυρομαχικά και ανιχνευτές για τον «Σιδερένιο Θόλο», το διάσημο σύστημα αεράμυνας της χώρας.

Η επίσκεψη του προέδρου Τζο Μπάιντεν στο Ισραήλ δεν αποκλείεται να έχει ως αποτέλεσμα τη συμφωνία αγοράς ακόμη περισσότερων αμερικανικών όπλων.

Η σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς είναι όμως το τελευταίο παράδειγμα μιας διεθνούς «έκρηξης» στις ένοπλες συρράξεις που έχει οδηγήσει σε εντυπωσιακή άνοδο τα κέρδη της αμερικανικής βιομηχανίας όπλων.

Ακόμη και πριν το Ισραήλ αποφασίσει να απαντήσει στην πολύνεκρη επίθεση της Χαμάς, ο συνδυασμός του πολέμου στην Ουκρανία και μιας απειλής που αισθάνονται διάφορα ασιατικά κράτη από την Κίνα, είχε διογκώσει την παγκόσμια ζήτηση για αεροπλάνα, πυραύλους, άρματα μάχης, σφαίρες και άλλα πολεμικά υλικά. Ο αγώνας που δίνουν τα πλουσιότερα έθνη για να παραμένουν ανταγωνιστικά σε στρατιωτικό επίπεδο, έχει επίσης ενισχύσει τα κέρδη των εταιρειών.

Οι παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες άγγιξαν πέρυσι τα 2,2 τρισ. δολάρια, το υψηλότερο ποσό τουλάχιστον από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ήλεγχαν πέρυσι σχεδόν το 45% των παγκόσμιων εξαγωγών όπλων, σχεδόν πέντε φορές περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο κράτος και ο μεγαλύτερος αριθμός εξαγωγών της χώρας μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης.

Η απειλή που αισθάνονται διάφορα ασιατικά κράτη από την Κίνα τα έχει οδηγήσει σε μία κούρσα εξοπλισμών με σύγχρονα συστήματα.

Η ζήτηση είναι τόσο μεγάλη που μερικές φορές οι παραγγελίες μπορεί να χρειαστούν χρόνια για να ολοκληρωθούν. Αυτό έχει βάλει στο παιχνίδι κι άλλους παίκτες ως πιθανούς πωλητές όπλων.

Η Πολωνία, για παράδειγμα, που εξοπλίζεται μαζικά φοβούμενη επέμβαση της γειτονικής Ρωσίας, αγόρασε πρόσφατα μια σειρά από πυραύλους κατασκευασμένους στη Νότια Κορέα. Αν και η χώρα έχει δεσμευτεί στο ΝΑΤΟ να δαπανά το 2% του ΑΕΠ της στον εξοπλισμό, ο πρόεδρος Αντρέι Ντούντα δήλωσε τον προηγούμενο μήνα πως η Πολωνία σκοπεύει να δώσει φέτος το 4% του εθνικού της ακαθάριστου προϊόντος σε εξοπλιστικούς σκοπούς. Χαρακτηριστικά, η χώρα πήρε άδεια να αγοράσει όπλα αξίας 41,7 δισ. δολαρίων από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Τουρκία, που προμηθεύει με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, όπως τα διάσημα Bayraktar, περισσότερες από 29 χώρες, φιλοδοξεί επίσης να γίνει ένας σημαντικός παίκτης στην παγκόσμια κούρσα εξοπλισμών.

Η απότομη άνοδος στις πωλήσεις θα βοηθήσει το Πεντάγωνο να αντιμετωπίσει τη δυσκολία ταχείας παραγωγής που έγινε εμφανής μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η αύξηση στη ζήτηση τους δίνει την αυτοπεποίθηση να επιταχύνουν την παραγωγή γνωρίζοντας ότι μπορούν να βασίζονται σε αυξημένες μελλοντικές παραγγελίες.

Οι διεθνείς πωλήσεις είναι αυτή τη στιγμή τόσο ισχυρές που η Raytheon, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες κατασκευής όπλων στις Ηνωμένες Πολιτείες, πιστεύει πως το ένα τρίτο της παραγωγής θα διοχετεύεται σε πελάτες εκτός Αμερικής μέχρι το 2025.

Οι παραγωγές που ήδη έχουν «κλειδώσει» στις Ηνωμένες Πολιτείες θα τις κρατήσουν απασχολημένες για χρόνια. Η Lockheed Martin, η μεγαλύτερη στρατιωτική εταιρεία στον κόσμο, υπέγραψε την τελευταία διετία συμβόλαια συνολικού ύψους 50 δισ. δολαρίων για ένα από τα πιο γνωστά προϊόντα της, τα μαχητικά αεροσκάφη F-35, με χώρες όπως η Ελβετία, η Φινλανδία, η Γερμανία, η Ελλάδα, η Τσεχία, ο Καναδάς και η Νότια Κορέα. Το μόνο που μένει να λυθεί είναι η αύξηση της παραγωγικής δυνατότητας και πολλοί είναι εκείνοι που ήδη προβλέπουν την επέκταση της πολεμικής βιομηχανίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Οι αριθμοί

2,2 τρισ. δολάρια δαπανήθηκαν συνολικά πέρυσι διεθνώς σε όπλα.

23% αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

45% των παγκόσμιων πωλήσεων τις κάνουν οι ΗΠΑ.

3 δισ. δολάρια η στρατιωτική βοήθεια που εστάλη πέρυσι στο Ισραήλ.

10 δισ. δολάρια η έκτακτη βοήθεια στο Ισραήλ.

50 δισ. δολάρια τα έσοδα των τελευταίων δύο ετών μόνο από πωλήσεις F-35.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT