Η κινεζική πρεσβεία άφησε «φέσι» στον ιδιοκτήτη ακινήτου λόγω… διπλωματικής ασυλίας

Η κινεζική πρεσβεία άφησε «φέσι» στον ιδιοκτήτη ακινήτου λόγω… διπλωματικής ασυλίας

Η μήνυση που κατέθεσε ο ιδιοκτήτης σε βάρος της πρεσβείας, απορρίφθηκε από το αρμόδιο δικαστήριο της χώρας με επιχείρημα πως ο ενοικιαστής είναι κράτος και άρα προστατεύεται από ασυλία. 

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ένας ιδιοκτήτης ακινήτου στη Νέα Ζηλανδία βρέθηκε μπροστά σε ένα αναπάντεχο, όσο και ανεπίλυτο εμπόδιο για την καταβολή χρωστούμενων από τον ενοικιαστή του: Τη διπλωματική ασυλία. 

Η Chandler Investments Limited υποστήριξε πως ο ενοικιαστής της, η Πρεσβεία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, εγκατέλειψε μια ενοικιαζόμενη κατοικία στην πρωτεύουσα Γουέλινγκτον, χωρίς να καλύψει έξοδα 900 δολαρίων που αφορούσαν κόστη καθαριότητας. 

Η μήνυση που κατέθεσε σε βάρος της πρεσβείας, ωστόσο, απορρίφθηκε από το αρμόδιο δικαστήριο της χώρας με επιχείρημα πως ο ενοικιαστής είναι κράτος και άρα προστατεύεται από ασυλία

«Εδώ η αγωγή στρέφεται κατά της Πρεσβείας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στη Νέα Ζηλανδία. Πρέπει να προκύπτει ότι η αξίωση είναι στην πραγματικότητα αξίωση κατά ενός κράτους, της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας», ανέφεραν τα δικαστικά έγγραφα, με τον δικαστή Ρεξ Γούντχαουζ να διαπιστώνει πως η συμφωνία μεταξύ των δύο μερών δεν εμπίπτει στις συνήθεις συμφωνίες ενοικίασης στη Νέα Ζηλανδία.

Οι εξαιρέσεις από τη διπλωματική ασυλία αφορούν διαμάχες εμπορικής φύσης. Ωστόσο, καθώς από την ενοικίαση δεν προέκυπτε κέρδος υπέρ του εκμισθωτή, το δικαστήριο απέρριψε την εξαίρεση. 

«Δεν έχω πεισθεί πως η ενοικίαση μιας κατοικίας ως πρεσβείας έχει εμπορικό χαρακτήρα, όπως θα το θεωρούσε το κοινό δίκαιο για θέματα διπλωματικής ή κρατικής ασυλίας» σημειώνεται στην απόφαση. 

«Ήταν μια ιδιορρυθμία που σίγουρα δεν περιμέναμε», δήλωσε ο ιδιοκτήτης του ακινήτου, Κρις Τσάντλερ στο νεοζηλανδικό Stuff. 

Πίστευε, παραδέχεται ο ίδιος, πως το συνολικό ποσό των 960 NZ$ θα ήταν «ασήμαντο» για την κινεζική αποστολή.

Όπως λέει, δεν πρόκειται να ενοικιάσει ποτέ στο μέλλον ακίνητά του σε πρεσβείες. 

«Τέλος οι διπλωμάτες, όπως συμβούλεψε εμάς και άλλους μισθωτές της ίδιας περιοχής ο διαχειριστής ακινήτων μας», δήλωσε ο ίδιος. 

Πηγή: Guardian 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή