Ευρωκοινοβούλιο: Πιέσεις να αυξηθεί ο κοινοτικός προϋπολογισμός κατά 6,3 δισ. το 2024

Ευρωκοινοβούλιο: Πιέσεις να αυξηθεί ο κοινοτικός προϋπολογισμός κατά 6,3 δισ. το 2024

Με δεδομένη και την τρέχουσα γεωπολιτική αστάθεια, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκτιμά πως ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός χρειάζεται ενίσχυση, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι τρέχουσες προκλήσεις και οι μελλοντικές

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με δεδομένη και την τρέχουσα γεωπολιτική αστάθεια, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκτιμά πως ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός χρειάζεται ενίσχυση, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι τρέχουσες προκλήσεις και οι μελλοντικές. Για τον λόγο αυτόν, οι ευρωβουλευτές με ψήφους 424 υπέρ, 101 κατά και 102 αποχές ενέκριναν τη θέση τους ενόψει των διαθεσμικών διαπραγματεύσεων αναθεώρησης του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού για το 2024, καθώς και τους τομείς που θα πρέπει να ενισχυθούν.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τονίζει ότι το νέο γεωπολιτικό και οικονομικό πλαίσιο, σε συνδυασμό με την επιδείνωση της κρίσης του κλίματος και της βιοποικιλότητας, έχει οδηγήσει σε νέες ανάγκες πολιτικής.

Οι ευρωβουλευτές επισημαίνουν εξάλλου τα περιορισμένα περιθώρια της τρέχουσας δημοσιονομικής δομής της Ε.Ε. και ευθυγραμμίζουν τη θέση τους για τον προϋπολογισμό του 2024 με τη στάση τους όσον αφορά την προτεινόμενη ενδιάμεση αναθεώρηση του μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού της Ε.Ε., σύμφωνα με την οποία το Κοινοβούλιο αναμένει να προστεθούν στον προϋπολογισμό της Ε.Ε. έως 75,8 δισ. ευρώ κατά την περίοδο 2024-2027 και 6,3 δισ. για το 2024.

«Το ενωμένο μέτωπο μας θέτει ως προτεραιότητα την ενίσχυση της έρευνας, της καινοτομίας, τις υποτροφίες Erasmus+, την αύξηση των κονδυλίων για την ανατολική γειτονία και τις απαντήσεις μας έναντι της ρωσικής επιθετικότητας στην Ουκρανία», τόνισε ο ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Σίγκφριντ Μουρεσάν, χθες μετά την ψηφοφορία.

Συγκεκριμένα με το χθεσινό ψήφισμα οι ευρωβουλευτές δίνουν έμφαση στην αύξηση των κονδυλίων για «πράσινες επενδύσεις», επαναβιομηχανοποίηση, κοινωνικό διάλογο, μεταναστευτικό, ασφάλεια και άμυνα, ειδικά λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία.

Το Κοινοβούλιο αντιτίθεται στις περικοπές στις οποίες προέβη το Συμβούλιο στη διαπραγματευτική του θέση (772 εκατ. ευρώ) και επιδιώκει να επανέλθουν τα σχετικά ποσά στο επίπεδο του αρχικού σχεδίου προϋπολογισμού που πρότεινε η Επιτροπή. Αυξάνει επίσης στο σχέδιό του τη χρηματοδότηση για προγράμματα και πολιτικές, τις οποίες οι ευρωβουλευτές θεωρούν ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση των συνεπειών του πολέμου στην Ουκρανία και των υψηλών τιμών ενέργειας.

Kαι ενώ η θέση του Κοινοβουλίου πέρασε με μεγάλη πλειοψηφία, οι διαπραγματεύσεις με το Συμβούλιο αναμένονται εξαιρετικά δύσκολες. Η σύγκρουση μεταξύ Κοινοβουλίου και κυβερνήσεων των κρατών-μελών θα αφορά την ευελιξία και τα ετήσια περιθώρια δαπανών του προϋπολογισμού. Αυτό σημαίνει ότι ενώ το Κοινοβούλιο επιζητά περισσότερα χρήματα, ώστε να υπάρχει περιθώριο ελιγμών ενόψει νέων πιθανών κρίσεων και απροσδόκητων καταστάσεων, τα κράτη-μέλη θα ήθελαν ένα σχετικό «φρένο».

«Αυτό απλά δεν είναι αρκετό για τον προϋπολογισμό μας για το 2021-2027, να αντιμετωπίσουμε δηλαδή τις τρέχουσες προκλήσεις», ανέφερε ο ευρωβουλευτής Βίκτορ Νεγκρέσκου από τους Σοσιαλιστές και Δημοκράτες.

«Είναι σημαντικό να αποκατασταθούν τα κονδύλια σε όλους τους τομείς που “κόβονται” από το Συμβούλιο. Αυτές οι περικοπές έρχονται σε αντίθεση με τις δεσμεύσεις και τις προτεραιότητες της Ενωσης και δεν δικαιολογούνται», συμφώνησε ο Μουρεσάν από το ΕΛΚ, ενώ σημείωσε ότι το Κοινοβούλιο προσφέρει τώρα λύσεις στα λάθη που έγιναν από την πρόταση των κρατών-μελών για τον προϋπολογισμό του 2024.

Οι ευρωβουλευτές θέλουν 195,6 δισ. ευρώ, μια αύξηση κατά 6,3 δισ. σε σύγκριση με το προσχέδιο προϋπολογισμού της Κομισιόν, ενώ το Συμβούλιο έχει συμφωνήσει σε μια «συνετή προσέγγιση» ύψους 187 δισ. ευρώ.

Ο κοινοτικός προϋπολογισμός σχεδιάζεται από κοινού από το Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την Κομισιόν, ενώ η εφαρμογή του είναι ευθύνη της τελευταίας. Αυτό που ουσιαστικά επιζητούν οι ευρωβουλευτές στις διαπραγματεύσεις είναι αναθεώρηση των σχεδιαζόμενων περικοπών από τα 27 κράτη-μέλη. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή