Βομβαρδισμός νοσοκομείου στη Γαζα: Η ιστορία μιας είδησης

Βομβαρδισμός νοσοκομείου στη Γαζα: Η ιστορία μιας είδησης

Αλαλούμ στην ενημέρωση για τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου – Οι δημοσιογράφοι στη Γάζα συχνά δεν μπορούν να έχουν πρωτογενείς πληροφορίες

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O βομβαρδισμός του νοσοκομείου στη Γάζα αλλά και ο τρόπος με τον οποίο άλλαξε η δημοσιογραφική κάλυψη του γεγονότος, φωτίζει τις δυσκολίες του ρεπορτάζ σε έναν πόλεμο που εξελίσσεται με ταχείς ρυθμούς, ενώ η παραπληροφόρηση διακινείται ελεύθερα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Οι πρώτες αναφορές για το πλήγμα στο Αλ Αχλι Αράμπ άρχισαν να φτάνουν την Τρίτη το βράδυ ώρα Ελλάδας και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας έκανε λόγο για ισραηλινή επιδρομή, που προκάλεσε έκρηξη και σκότωσε τουλάχιστον 200 ανθρώπους. Σε τηλεοπτική συνέντευξη λίγο αργότερα έτερος εκπρόσωπος είπε ότι ο αριθμός των νεκρών υπερβαίνει τους 500, ενώ το υπουργείο διόρθωσε στη συνέχεια τον αριθμό σε «εκατοντάδες». Πολλά δυτικά ΜΜΕ, ανάμεσά τους οι The New York Times (ΝΥΤ) και το BBC, αναπαρήγαγαν τους ισχυρισμούς των αξιωματούχων στη Γάζα με πηχυαίους τίτλους και άρθρα. Προσάρμοσαν όμως ακολούθως την κάλυψη αφότου ο ισραηλινός στρατός εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία ζητούσε να αντιμετωπιστούν με προσοχή οι αιτιάσεις της Γάζας.

Η υπόθεση φάνηκε να αποσαφηνίζεται κάπως με την απόδοση της ευθύνης στην Ισλαμική Τζιχάντ, εκδοχή με την οποία συμφώνησαν και Αμερικανοί αξιωματούχοι που είπαν ότι οι πρώτες πληροφορίες συγκλίνουν στην άποψη ότι η εκτόξευση δεν έγινε από την πλευρά του Ισραήλ. Χθες το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών κατηγόρησε τις παλαιστινιακές αρχές ότι ψεύδονται για τον αριθμό των νεκρών από την έκρηξη, που οδήγησε σε ανταλλαγή κατηγοριών μεταξύ των δύο πλευρών. Ετσι, ενώ το βράδυ της Τρίτης ο απολογισμός από την πλευρά των Παλαιστινίων ήταν στους 471 νεκρούς, χθες εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού αναθεώρησε τον αριθμό αυτό στους κάτω από 100, κάνοντας λόγο για «ορισμένες δεκάδες».

Ο αρχικός τίτλος στην ιστοσελίδα του BBC ήταν «Φόβοι για εκατοντάδες νεκρούς από ισραηλινή επιδρομή σε νοσοκομείο της Γάζας», ενώ στη συνέχεια άλλαξε σε «Το Ισραήλ αρνείται ότι διενήργησε επιδρομή σε νοσοκομείο στη Γάζα, αποδίδοντας την έκρηξη σε ρουκέτα εξτρεμιστών». Πάντως δεν προχώρησαν όλα τα ΜΜΕ στην προαναφερθείσα τροποποίηση. Την Τετάρτη το πρωί, π.χ., το Αλ Τζαζίρα συνέχισε να κάνει λόγο για «ισραηλινή επιδρομή». Ωστόσο πολλοί υποστηρικτές κάθε πλευράς είχαν ήδη αποφασίσει για τον υπεύθυνο από την πρώτη στιγμή. Πολλοί στον αραβικό κόσμο συσπειρώθηκαν πίσω από τους Παλαιστίνιους και χιλιάδες διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορείες σε όλη τη Μέση Ανατολή, κατηγορώντας το Ισραήλ για τους θανάτους πολιτών στο νοσοκομείου.

Η Κάθλιν Κάρολ, πρώην αρχισυντάκτρια στο πρακτορείο The Associated Press, δήλωσε πως η κατάσταση στη Γάζα είναι δύσκολη για τους δημοσιογράφους και τα ΜΜΕ επειδή συχνά δεν μπορούν να εξασφαλίσουν πρωτογενείς πληροφορίες ή αξιόπιστες μαρτυρίες. Καθώς το Ισραήλ ετοιμάζεται για μια χερσαία επίθεση, οι περισσότεροι Δυτικοί δημοσιογράφοι έχουν απομακρυνθεί και όσοι παραμένουν αντιμετωπίζουν πυρά, ελλείψεις νερού, φαγητού και ηλεκτρισμού. Τουλάχιστον 19 έχουν σκοτωθεί, 15 εξ αυτών Παλαιστίνιοι.

Ο Μπιλ Γκρουέσκιν, καθηγητής στη Σχολή Δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου Κολούμπια, είπε στους ΝΥΤ ότι τα ΜΜΕ πρέπει να χειρίζονται με «μεγάλη προσοχή» τις ειδήσεις γύρω από τον πόλεμο και να είναι διαφανή για τις πηγές των πληροφοριών τους, ειδικά όταν προέρχονται από επίσημα κανάλια, που έχουν συγκεκριμένα συμφέροντα και προωθούν μια συγκεκριμένη οπτική γωνία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή