Περιπολίες στη Μαύρη Θάλασσα από ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη με υπερηχητικούς πυραύλους

Περιπολίες στη Μαύρη Θάλασσα από ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη με υπερηχητικούς πυραύλους

Οι περισσότεροι από τους ξένους εθελοντές του ρωσικού στρατού που πολεμάει στην Ουκρανία είναι από τη Σερβία

3' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ύστερα από την επίσκεψή του στην Κίνα, ενημέρωσε πως η Ρωσία έχει παραγγείλει πολεμικά αεροσκάφη τα οποία φέρουν υπερηχητικούς πυραύλους για να περιπολούν πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα.

Σύμφωνα με τα λόγια του Πούτιν, όπως αυτά μεταδόθηκαν από το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax, τα στρατιωτικά αεροσκάφη θα είναι εφοδιασμένα με τους υπερηχητικούς πυραύλους Κινζάλ Kh-47 και θα βρίσκονται τακτικά στον εναέριο χώρο της Μαύρης Θάλασσας. «Κατόπιν υποδείξεώς μου, οι Ρωσικές Αεροδιαστημικές Δυνάμεις θα πραγματοποιούν συχνές περιπολίες στην ουδέτερη ζώνη πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα. Τα αεροσκάφη μας τύπου MiG-31 είναι εφοδιασμένα με πυραύλους Κινζάλ», δήλωσε.

Τα εν λόγω συστήματα έχουν τη δυνατότητα να πλήξουν στόχους σε απόσταση μεγαλύτερη των 1.000 χιλιομέτρων πετώντας με ταχύτητα 9 Μαχ (11.000 χλμ./ώρα). «Αυτή είναι απλώς μια ενημέρωση και όχι μια απειλή», είπε καταληκτικά.

Στο μεταξύ, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι χθες η Ρωσία έστειλε δύο μαχητικά αεροσκάφη Su-27 να αποτρέψουν την είσοδο τριών βρετανικών στρατιωτικών αεροσκαφών στον εναέριο χώρο της πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα.

Στρατολόγηση

Τα φιλορωσικά αισθήματα είναι ιδιαίτερα υψηλά μεταξύ των υπερεθνικιστικών ομάδων της Σερβίας, οι οποίες έχουν διοργανώσει πολλές συγκεντρώσεις υπέρ της Μόσχας από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Ενώ ο αριθμός των Σέρβων που έχουν στρατολογηθεί μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να είναι αρκετά σημαντικός ώστε να κάνει απτή διαφορά στο πεδίο της μάχης, υπάρχει ο κίνδυνος οι ενέργειες της Μόσχας να επιβαρύνουν τις σχέσεις της με τη Σερβία, έναν από τους λίγους συμμάχους της στη Δύση.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του βρετανικού Guardian, ένα σχέδιο που φαίνεται πως εκπονήθηκε το καλοκαίρι, ενορχηστρωτής του οποίου είναι ο Νταβόρ Σάβιτσιτς, ένας Σέρβος που έχει περάσει χρόνια πολεμώντας ως μέρος της πρώτης εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2014, περιλάμβανε τη στρατολόγηση μεγάλου αριθμού Σέρβων μαχητών και την αποστολή τους στο μέτωπο. Ο Σάβιτσιτς έχει επίσης συνδεθεί με την παραστρατιωτική ομάδα Wagner. Ενώ δύο έμπιστες πηγές ανέφεραν στη βρετανική εφημερίδα πως ο Σάβιτσιτς είχε πολεμήσει στο παρελθόν με την ομάδα στη Συρία.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στις 21 Αυγούστου στον ιδιαιτέρως φιλοπουτινικό τηλεοπτικό παρουσιαστή Βλαντιμίρ Σολόβιοφ, ο Σάβιτσιτς μίλησε ανοιχτά για το ότι είχε τεθεί επικεφαλής μιας μονάδας Σέρβων υπηκόων στην Ουκρανία.

«Τώρα υπογράφουμε επίσημα μια σύμβαση με το ρωσικό υπουργείο Αμυνας. Οι στρατιώτες περνούν από το στρατιωτικό γραφείο εγγραφής και κατάταξης του Κρασνογκόρσκ», είπε, περιγράφοντας λεπτομέρειες της στρατολόγησης. «Μετά την απαραίτητη μετεκπαίδευση, οι νέοι αποστέλλονται στην κατεύθυνση του Λουγκάνσκ», πρόσθεσε ο Σάβιτσιτς, αναφερόμενος στην ανατολική ουκρανική περιοχή που αποτελεί έναν από τους βασικούς στόχους του Πούτιν και η οποία επέλεξε την ένωση με τη Ρωσία σε αμφίβολο δημοψήφισμα πέρυσι. Δίπλα στον Σάβιτσιτς καθόταν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ένας άλλος Σέρβος, ο Ντέγιαν Μπέριτς, ο οποίος είπε στον Σολόβιοφ ότι οι Σέρβοι μαχητές είχαν καταταγεί ως μέρος της 106ης αερομεταφερόμενης μεραρχίας της Ρωσίας. «Οταν ο Πούτιν επέτρεψε στους ξένους να έρθουν, έκανα ένα σχέδιο για το πώς θα λειτουργούσαν όλα και απευθύνθηκα στον στρατηγό μου», είπε ο Μπέριτς, δείχνοντας τον Σάβιτσιτς. «Οι τύποι φτάνουν, τους συναντάμε, μετά πηγαίνουν αμέσως στο γραφείο στρατιωτικής καταγραφής και κατάταξης και υπογράφουν συμβόλαιο», είπε. «Οι περισσότεροι από τους ξένους εθελοντές του ρωσικού στρατού είναι από τη Σερβία», πρόσθεσε. Αν και η διαδικασία φαίνεται να συντονίζεται από Ρώσους αξιωματούχους, η στρατιωτική ηγεσία της χώρας δεν έχει κάνει μέχρι στιγμής κάποια επίσημη αναφορά στο ζήτημα.

«Ευχαριστώ» από Λαβρόφ

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ ευχαρίστησε τη Βόρεια Κορέα για την υποστήριξή της στον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας καθώς έφθασε στην Πιονγιάνγκ, λίγες ημέρες αφότου οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι η ασιατική χώρα έχει μεταφέρει πυρομαχικά στη Ρωσία για να ενισχύσει τις πολεμικές δυνατότητές της. Η ρωσική κρατική τηλεόραση έδειξε πλάνα από πλήθος κόσμου να υποδέχονται υπό βροχήν τον Λαβρόφ στη βορειοκορεάτικη πρωτεύουσα. Ο Λαβρόφ δήλωσε ότι η επίσκεψή του ήταν μια ευκαιρία να συζητήσει την εφαρμογή των συμφωνιών μεταξύ του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, που συνήφθησαν όταν οι δυο τους συναντήθηκαν στο ρωσικό κοσμοδρόμιο Βοστότσνι τον περασμένο μήνα. Ο Λαβρόφ συμμετείχε αργότερα σε δεξίωση όπου ο ΥΠΕΞ της Βόρειας Κορέας, Τσόε Σον-Χούι, δήλωσε ότι οι χώρες οικοδομούν μια «αδιάσπαστη συντροφική σχέση» υπό τις «στρατηγικές» αποφάσεις και την ηγεσία του Κιμ και του Πούτιν. Ο Λαβρόφ δήλωσε επίσης ότι η Ρωσία εκτιμάει βαθιά την «ακλόνητη και με αρχές υποστήριξη» της Βόρειας Κορέας στον πόλεμο της Ουκρανίας, καθώς και την απόφαση της Πιονγιάνγκ να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των αυτονομιστικών περιοχών στο Ντονμπάς.   

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή