Μέση Ανατολή: Τα μηνύματα του διαγγέλματος Μπάιντεν

Μέση Ανατολή: Τα μηνύματα του διαγγέλματος Μπάιντεν

Ο Αμερικανός πρόεδρος, σε μια σπάνια εμφάνιση από το Οβάλ Γραφείο, απευθύνθηκε τόσο στην παγκόσμια κοινότητα όσο και (ίσως ακόμη περισσότερο) στο εσωτερικό των ΗΠΑ - Το ύψος της βοήθειας και το «αδιέξοδο» στο Κογκρέσο.

4' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη μόλις δεύτερη ομιλία του από το Οβάλ Γραφείο, στη διάρκεια όλης της προεδρικής του θητείας, ο Τζο Μπάιντεν κάλεσε τους πολίτες, πρωτίστως των Ηνωμένων Πολιτειών, να στηρίξουν το μέτωπο κατά της απολυταρχίας, η οποία ενισχύεται παγκοσμίως, όπως είπε.

Σε αυτό το πλαίσιο, συνέδεσε τον πόλεμο του Πούτιν κατά του Κιέβου με τον πόλεμο του Ισραήλ κατά της Χαμάς

Η στήριξη που καλούνται να προσφέρουν οι Αμερικανοί πολίτες αφορά κυρίως την παροχή οικονομικής βοήθειας τόσο προς το Ισραήλ όσο και προς την Ουκρανία.

«Η Ιστορία μάς έχει διδάξει ότι, όταν οι τρομοκράτες δεν πληρώνουν το τίμημα για τον τρόμο, όταν οι δικτάτορες δεν πληρώνουν το τίμημα για την επιθετικότητα, προκαλούν περισσότερο χάος και θάνατο και περισσότερη καταστροφή. Συνεχίζουν και το κόστος και οι απειλές για την Αμερική και τον κόσμο αυξάνονται», ανέφερε ο Μπάιντεν.

Η ομιλία του Αμερικανού προέδρου πραγματοποιήθηκε την επομένη της επιστροφής του από επίσκεψη-αστραπή στο εμπόλεμο Ισραήλ, κατά την οποία υπογράμμισε την αλληλεγγύη της Ουάσιγκτον στον μακροχρόνιο σύμμαχό της στη Μέση Ανατολή.

Η αμερικανική εθνική ασφάλεια  

Ενόψει της ενδεχόμενης κλιμάκωσης της βίας στη Μέση Ανατολή, ο Μπάιντεν κατά τη 15λεπτη ομιλία του παρουσίασε με σαφήνεια τους κινδύνους, τονίζοντας ότι ενώ ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και η Χαμάς «αντιπροσωπεύουν διαφορετικές απειλές», και οι δύο θέλουν να «εκμηδενίσουν πλήρως μία γειτονική δημοκρατία». 

Ο Μπάιντεν συνέδεσε τη νέα μάχη στο Ισραήλ με την εισβολή στην Ουκρανία, σε μία προσπάθεια, μεταξύ άλλων, να αναζωογονήσει την εξασθενημένη υποστήριξη σε έναν πόλεμο που συνεχίζεται εδώ και περισσότερο από ενάμιση χρόνο.

Με την πρωινή ομιλία του επιχείρησε να παρουσιάσει στο ευρύ κοινό τους λόγους για τους οποίους δύο συγκρούσεις στην άλλη πλευρά του πλανήτη είναι τόσο ζωτικής σημασίας για την αμερικανική εθνική ασφάλεια, τονίζοντας την ανάγκη καταπολέμησης του αυταρχισμού.

Το ύψος της βοήθειας

Ο Μπάιντεν είναι έτοιμος να υποβάλει την Παρασκευή αίτημα για τεράστιες δαπάνες ύψους 100 δισ. δολ. που θα περιλαμβάνουν βοήθεια προς την Ουκρανία και το Ισραήλ.

Το χαρακτήρισε «επείγον αίτημα» που θα παράσχει «πρωτοφανή δέσμευση για την ασφάλεια του Ισραήλ».

«Πρόκειται για έξυπνη επένδυση που θα αποδώσει μερίσματα για την αμερικανική ασφάλεια για πολλές γενιές. Βοηθήστε μας να κρατήσουμε τα αμερικανικά στρατεύματα μακριά από κινδύνους. Βοηθήστε μας να οικοδομήσουμε έναν κόσμο πιο ασφαλή, πιο ειρηνικό, πιο ευημερούντα για τα παιδιά και τα εγγόνια μας», δήλωσε ο Μπάιντεν.

Το «αδιέξοδο» στο Κογκρέσο

Ο Αμερικανός πρόεδρος θα πρέπει να υπερβεί ιδεολογικά εμπόδια αν επιδιώξει να αποσπάσει το σύνολο της βοήθειας, η οποία θα πρέπει να λάβει έγκριση μέσω ψηφοφορίας στο Κογκρέσο.

Παρόλο που υπάρχει ευρεία υποστήριξη για τη χρηματοδότηση του Ισραήλ, Ρεπουμπλικανοί έχουν αρχίσει να αντιδρούν στην αποστολή επιπλέον βοήθειας στην Ουκρανία. Το ζήτημα της έγκρισης της χρηματοδότησης γίνεται πιο περίπλοκο λόγω της πολιτικής παράλυσης στο Κογκρέσο.

Η ελεγχόμενη από τους Ρεπουμπλικανούς Βουλή των Αντιπροσώπων δεν έχει πρόεδρο εδώ και εβδομάδες, γεγονός που καθιστά αδύνατη την ψήφιση οποιασδήποτε νομοθεσίας, συμπεριλαμβανομένης της βοήθειας που το Ισραήλ έχει δηλώσει ότι χρειάζεται επειγόντως.

Οι Ρεπουμπλικανοί την Πέμπτη εγκατέλειψαν σχέδιο για την προσωρινή εξουσιοδότηση του βουλευτή Πάτρικ ΜακΧένρι ως προσωρινού προέδρου εν μέσω συνεχιζόμενων διχαστικών τάσεων στην κοινοβουλευτική ομάδα, θέτοντας για άλλη μία φορά τη Βουλή σε αδιέξοδο.

Μήνυμα προς Εβραίους και μουσουλμάνους

Ο Μπάιντεν εξέφρασε τη λύπη του για τις χαμένες ζωές των Παλαιστινίων, δύο ημέρες μετά την έκρηξη σε νοσοκομείο στη Γάζα, η οποία φέρεται να σκότωσε εκατοντάδες αμάχους. Επανέλαβε ότι το Ισραήλ δεν ευθύνεται για την έκρηξη. Σημείωσε παράλληλα ότι οι άνθρωποι στη Γάζα έχουν άμεση ανάγκη για τρόφιμα, νερό και φάρμακα.

Αναγνώρισε την τραγωδία που πλήττει τους Παλαιστινίους, εν μέσω επικρίσεων από κορυφαίους Αραβοαμερικανούς και μουσουλμάνους ηγέτες για τη στάση του Λευκού Οίκου κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Ο πρόεδρος ανέφερε επίσης το όνομα του 6χρονου Παλαιστίνιου Αμερικανού που μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου επειδή ήταν μουσουλμάνος.

«Δεν μπορούμε να παρακολουθούμε και να σιωπούμε όταν συμβαίνει αυτό», δήλωσε ο Μπάιντεν. «Πρέπει χωρίς περιστροφές να καταγγείλουμε τον αντισημιτισμό. Πρέπει επίσης χωρίς αμφιβολίες να καταγγείλουμε την ισλαμοφοβία. Και σε όλους εσάς που πονάτε, θέλω να ξέρετε ότι σας βλέπω. Και θέλω να σας πω αυτό: Είστε όλοι Αμερικανοί».

«Κρατάμε τον κόσμο ενωμένο»

Ο Μπάιντεν έχει κερδίσει επαίνους μεταξύ των υπερασπιστών του Ισραήλ για τη σταθερή του στάση στο πλευρό της χώρας. Ωστόσο, το ταξίδι του στο Τελ Αβίβ αμαυρώθηκε από τις συγκρούσεις στην περιοχή.

Σύνοδος κορυφής που είχε προγραμματιστεί για το Αμμάν με τη συμμετοχή Ιορδανών, Παλαιστίνιων και Αιγύπτιων ηγετών ακυρώθηκε μετά την έκρηξη σε νοσοκομείο της Γάζας.

Και ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος βρισκόταν ακόμη στο Τελ Αβίβ, οι διαμαρτυρίες σε ολόκληρη την περιοχή κλιμακώθηκαν δραματικά, συμπεριλαμβανομένων διαδηλώσεων στην αμερικανική πρεσβεία στη Βηρυτό, την πρωτεύουσα του Λιβάνου.

Τη στιγμή που φαίνεται να αναδύεται ένα νέο κύμα αμφισβήτησης των ΗΠΑ στον αραβικό κόσμο, ο Μπάιντεν έθεσε υπό το πρίσμα των νέων εξελίξεων την άποψη που έχει εκφράσει και στο παρελθόν ότι ο επόμενος αιώνας θα είναι ο αιώνας της μάχης μεταξύ δημοκρατιών και απολυταρχιών. 

Ταυτόχρονα υπογράμμισε τον ηγετικό ρόλο των ΗΠΑ σε αυτή τη μάχη, τονίζοντας πως «η αμερικανική ηγεσία είναι αυτή που κρατά τον κόσμο ενωμένο».

«Οι συμμαχίες μας είναι που μας κρατούν ασφαλείς και οι αξίες μας μάς κάνουν έναν εταίρο με τον οποίο τα άλλα έθνη θέλουν να συνεργαστούν», κατέληξε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Με πληροφορίες από Reuters, AP

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή