Μάικ Χέρτζογκ στην «Κ»: Είμαστε έτοιμοι για όλα τα μέτωπα

Μάικ Χέρτζογκ στην «Κ»: Είμαστε έτοιμοι για όλα τα μέτωπα

Θα κάνουν λάθος το Ιράν και η Χεζμπολάχ αν παρερμηνεύσουν την τρέχουσα συγκυρία ως μια στιγμή όπου το Ισραήλ είναι ευάλωτο

5' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μήνυμα ότι καμία χώρα δεν πρέπει να προσφέρει καταφύγιο στη Χαμάς στέλνει ο Μάικ Χέρτζογκ, πρέσβης του Ισραήλ στις Ηνωμένες Πολιτείες, τονίζοντας ότι η χώρα του είναι έτοιμη να αμυνθεί σε όσα μέτωπα χρειαστεί για να εγγυηθεί την ασφάλεια των πολιτών της. Ο έμπειρος διπλωμάτης και αδελφός του προέδρου του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτζογκ λέει στην «Κ» ότι σε αυτή τη συγκυρία «δεν υπάρχει χώρος για συζήτηση που να αφορά στην αναλογικότητα της ισραηλινής αντεπίθεσης μπροστά στη βαρβαρότητα και τις φρικαλεότητες της Χαμάς». Προσθέτει επίσης ότι πρέπει να υπάρχει μια αξιόπιστη στρατιωτική απειλή στο τραπέζι για να αποτρέψει το Ιράν από τον δεδηλωμένο στόχο του, που είναι να σβήσει το Ισραήλ από τον χάρτη.

Μάικ Χέρτζογκ στην «Κ»: Είμαστε έτοιμοι για όλα τα μέτωπα-1– Κύριε Πρέσβη, πώς η 7η Οκτωβρίου αλλάζει το Ισραήλ; Οι Αμερικανοί χρειάστηκαν χρόνια για να αισθανθούν και πάλι ασφαλείς μετά την 11η Σεπτεμβρίου, πώς αυτό το συλλογικό τραύμα του Ισραήλ μπορεί να επουλωθεί;

– Αυτή τη στιγμή επικεντρωνόμαστε στη νίκη αυτού του πολέμου και στη διασφάλιση της ασφάλειας των πολιτών μας. Ο εβραϊκός λαός έχει επιβιώσει μέσα από καταπίεση και αντιξοότητες καθ’ όλη την διάρκεια της ιστορίας του. Είναι μια δύσκολη περίοδος, αλλά θα το ξεπεράσουμε κι αυτό, ακόμα κι αν χρειαστεί λίγος χρόνος. Είμαστε ανθεκτικοί και αποφασισμένοι να το ξεπεράσουμε, βγαίνοντας ακόμη πιο δυνατοί από πριν.

– Ανησυχείτε ότι ο πόλεμος μπορεί να κλιμακωθεί και να εξαπλωθεί σε γειτονικές χώρες, δημιουργώντας μια περιφερειακή σύγκρουση; Είναι καλά προετοιμασμένο το Ισραήλ για ένα τέτοιο σενάριο;

– Το Ισραήλ είναι καλά προετοιμασμένο ώστε να αμυνθεί σε όσα μέτωπα είναι απαραίτητα για να εγγυηθεί την ασφάλεια του ισραηλινού λαού. Αυτό που μας ανησυχεί είναι ότι το Ιράν ή η αντιπρόσωπός του, η Χεζμπολάχ, θα μπορούσαν να παρερμηνεύσουν την τρέχουσα συγκυρία ως μια στιγμή όπου το Ισραήλ είναι ευάλωτο. Θα κάνουν λάθος. Οπως τους είπε και ο πρόεδρος Μπάιντεν, «μην το κάνετε». Το Ισραήλ δεν έχει κανένα συμφέρον να επεκτείνει περαιτέρω αυτόν τον πόλεμο, αλλά είναι έτοιμο να αμυνθεί σε όλα τα μέτωπα.

– Μόλις αναφέρατε το Ιράν. Πώς μπορούν το Ισραήλ και οι ΗΠΑ να αντιμετωπίσουν το τεράστιο πρόβλημα των κρατών που υποστηρίζουν και υποθάλπουν τη Χαμάς;

Ο εβραϊκός λαός έχει επιβιώσει μέσα από καταπίεση και αντιξοότητες καθ’ όλη τη διάρκεια της ιστορίας του. Είναι μια δύσκολη περίοδος, αλλά θα το ξεπεράσουμε κι αυτό.

– Λέμε στη διεθνή κοινότητα εδώ και χρόνια ότι η Χαμάς είναι αντιπρόσωπος του ιρανικού καθεστώτος. Το Ισραήλ, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί μας πρέπει να επιβάλουν κυρώσεις στο Ιράν προκειμένου να περιορίσουν τα προγράμματα πυρηνικών, βαλλιστικών πυραύλων και άλλων επικίνδυνων όπλων του καθεστώτος. Πρέπει επίσης να υπάρχει μια αξιόπιστη στρατιωτική απειλή στο τραπέζι για να αποτρέψει το Ιράν από τον δεδηλωμένο στόχο του, να σβήσει το Ισραήλ από τον χάρτη. Το Ιράν εμπλέκεται σε ένα ευρύ φάσμα αποσταθεροποιητικής δραστηριότητας που απειλεί τον λαό του, την περιοχή και τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης τρομοκρατικών ομάδων, όπως η Χαμάς και η Χεζμπολάχ. Καλούμε κάθε χώρα να μην προσφέρει καταφύγιο στους τρομοκράτες της Χαμάς.

– Τι σημαίνει νίκη για το Ισραήλ;

– Είμαστε αποφασισμένοι να εξαλείψουμε τις στρατιωτικές και τρομοκρατικές ικανότητες της Χαμάς, ώστε να μην μπορέσουν να μας απειλήσουν ξανά. Στόχος μας είναι, όταν τελειώσει αυτός ο πόλεμος, η Χαμάς και οι υποστηρικτές της να έχουν κατανοήσει ότι ήταν σοβαρό λάθος να αρχίσουν αυτόν τον πόλεμο εναντίον του κράτους του Ισραήλ.

– Η διεθνής υποστήριξη προς το Ισραήλ αυτή τη στιγμή είναι ιδιαίτερα ισχυρή. Πιστεύετε ότι αυτός ο συνασπισμός θα αντέξει ή υπάρχει κίνδυνος να μειωθεί η υποστήριξη όσο ο πόλεμος συνεχίζεται και εντείνεται;

– Αν δεν το έβλεπαν καθαρά πριν, τώρα το βλέπουν. Τα μάτια του κόσμου άνοιξαν στις 7 Οκτωβρίου απέναντι στην αγριότητα και τη βαρβαρότητα της Χαμάς. Οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο κατανοούν πια ότι η Χαμάς πρέπει να εξαλειφθεί. Καμία κυρίαρχη χώρα δεν θα ανεχόταν μια γενοκτονική τρομοκρατική οργάνωση στα σύνορά της. Η Χαμάς στοχεύει τη μοναδική δημοκρατία στη Μέση Ανατολή. Θέλουν να καταστρέψουν όχι μόνο το Ισραήλ, αλλά ολόκληρο τον δυτικό κόσμο. Είμαι ευγνώμων στον πρόεδρο Μπάιντεν και σε πολλούς άλλους ηγέτες διεθνώς για την αναμφίβολη υποστήριξή τους στην προσπάθεια του Ισραήλ να υπάρξει ειρήνη και ασφάλεια. Πιστεύουμε ότι κάθε χώρα αντιλαμβάνεται πλέον τις απειλές που προέρχονται από τη Χαμάς. Αν υπήρχαν αμφιβολίες πριν, αυτό ήταν ένα καμπανάκι αφύπνισης. Οι φρικαλεότητες της Χαμάς θυμίζουν τα ειδεχθή εγκλήματα του ISIS, και μάλιστα τα ξεπερνούν.

– Ποια είναι η απάντησή σας σε όσους υποστηρίζουν ότι η αντεπίθεση του Ισραήλ είναι δυσανάλογη και οδηγεί σε μια ενδεχομένως ολοκληρωτική καταστροφή στη Γάζα;

– Η βαρβαρότητα της επίθεσης της Χαμάς ξεπερνάει ακόμη και τα επίπεδα του ISIS. Η Χαμάς είναι μια τρομοκρατική οργάνωση που καθοδηγείται από γενοκτονικό ρατσισμό κατά του εβραϊκού λαού. Στόχος της είναι να εξολοθρεύσει το Ισραήλ και να δολοφονήσει Ισραηλινούς αμάχους, όπως άλλωστε αναφέρει και στον καταστατικό χάρτη της. Κρύβει σκοπίμως τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις και τα επιχειρησιακά κέντρα της μέσα σε περιοχές αμάχων, συμπεριλαμβανομένων κατοικιών, τζαμιών και νοσοκομείων. Χρησιμοποιεί σκόπιμα τους αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες για να αποτρέπει επιθέσεις. Το Ισραήλ δεν στοχεύει αμάχους, αλλά τρομοκρατικές υποδομές. Ζητήσαμε από τους κατοίκους να εκκενώσουν την εμπόλεμη ζώνη και η Χαμάς τους παγιδεύει με οδοφράγματα. Προσπαθούμε να βγάλουμε τους αμάχους από τον κίνδυνο και η Χαμάς προσπαθεί να τους κρατήσει σε κίνδυνο. Οι άμαχοι στη Γάζα βασανίζονται τα τελευταία 16 χρόνια από τη Χαμάς. Δεν υπάρχει χώρος για συζήτηση που να αφορά στην αναλογικότητα μπροστά στη βαρβαρότητα και τις φρικαλεότητες της Χαμάς. Η Χαμάς ξεκίνησε αυτόν τον πόλεμο όταν μπήκε στο Ισραήλ και δολοφόνησε, βασάνισε, ακρωτηρίασε, απήγαγε και βίασε Ισραηλινούς πολίτες.

Αντισημιτικές οι διαδηλώσεις υπέρ της Χαμάς

– Ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των Αμερικανών εκφράζει την υποστήριξή της στο Ισραήλ, υπάρχει ένα σχετικά μικρό αλλά αυξανόμενο τμήμα της κοινωνίας που συμπάσχει με τους Παλαιστινίους και τη Χαμάς. 

– Δεν έχουμε τίποτα εναντίον του παλαιστινιακού λαού, ο οποίος είναι όμηρος της Χαμάς τα τελευταία 16 χρόνια. Οποιος υποστηρίζει τη Χαμάς πρέπει να καταδικαστεί και να γίνει παρίας. Μόλις γίναμε μάρτυρες των θανάτων περισσότερων των 1.400 ανθρώπων σε μία μέρα – ο μεγαλύτερος αριθμός θανάτων Εβραίων από το Ολοκαύτωμα. Ο αντισημιτισμός είναι μια αυξανόμενη απειλή σε όλο τον κόσμο, μια απειλή που στοχεύει τις εβραϊκές κοινότητες. Τα κρούσματα αντισημιτισμού, όπως για παράδειγμα οι διαδηλώσεις στήριξης της Χαμάς, πρέπει να είναι μέρος αυτής της καταδίκης. Υπάρχει διαφορά μεταξύ της κριτικής των πολιτικών της ισραηλινής κυβέρνησης και της υπεράσπισης του αφανισμού του εβραϊκού κράτους. Είμαστε ευγνώμονες που η κυβέρνηση Μπάιντεν δημιούργησε την πρώτη εθνική στρατηγική για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή