«Εφυγε» στα 86 ο Σερ Μπόμπι Τσάρλτον

«Εφυγε» στα 86 ο Σερ Μπόμπι Τσάρλτον

Ο θρύλος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έπασχε από άνοια

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια από τις σπουδαιότερες ποδοσφαιρικές μορφές, ο Σερ Μπόμπι Τσάρλτον, άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 86 ετών, σκορπώντας θλίψη στον παγκόσμιο αθλητισμό. Ο θρύλος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έπασχε από άνοια

Ο σπουδαίος επιθετικός φόρεσε τη φανέλα των κόκκινων διαβόλων για 17 χρόνια, ενώ πέρασε από τα τμήματα υποδομής του συλλόγου. Συνολικά έπαιξε 758 παιχνίδια και σκόραρε 249 γκολ, πανηγυρίζοντας την κατάκτηση ενός Κυπέλλου Κυπελλούχων, τριών πρωταθλημάτων και ενός Κυπέλλου.

Ηταν ένας από τους επιζήσαντες του τραγικού αεροπορικού δυστυχήματος του Μονάχου το 1958. 

Θεωρούνταν ένας από τους καλύτερους όλων των εποχών στο άθλημα και στην ψηφοφορία της IFFHS για την ανάδειξη των κορυφαίων του 20ού αιώνα είχε καταλάβει τη 10η θέση.

Ηταν πρωταγωνιστής της κατάκτησης του μοναδικού τίτλου στην ιστορία της Εθνικής Αγγλίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1966. Προς τιμήν της μεγάλης καριέρας που έχει πραγματοποιήσει στην Εθνική Αγγλίας, ανακηρύχθηκε ιππότης το 1994 (ο τίτλος του Σερ, που περιέχεται και στο όνομά του).

Γεννήθηκε το 1937 στην κομητεία Νορθάμπερλαντ στο Ασινγκτον. Στην οικογένεια της μητέρας του υπήρχαν αρκετοί συγγενείς που ήταν ποδοσφαιριστές, όπως ο ξάδερφός της διεθνής, Τζάκι Μίλμπερν. Αγωνιζόμενος με σχολικές ομάδες, εντοπίστηκε από ανιχνευτή ταλέντων της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και τον Φεβρουάριο το 1953, παρά την απροθυμία της μητέρας του για το αβέβαιο μονοπάτι της ζωής του, εντάχθηκε στην ομάδα. Τον Οκτώβριο του 1954 προβιβάστηκε στην πρώτη ομάδα, προπονητής της οποίας ήταν ο Ματ Μπάσμπι.

Το επίσημο ντεμπούτο του πραγματοποιήθηκε στις 6 Οκτωβρίου του 1956, σε ηλικία 19 ετών. Στο τέλος της πρώτης χρονιάς του, αγωνιζόμενος ως επιθετικός μέσος, όχι μόνο είχε σημειώσει 12 γκολ σε 14 εμφανίσεις σε όλες τις διοργανώσεις, αλλά κατέκτησε και το πρωτάθλημα Αγγλίας, γεγονός που πολλοί ποδοσφαιριστές στην ηλικία του θα ονειρεύονταν να πετύχουν. Επιπλέον, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έγινε η πρώτη αγγλική ομάδα που αγωνίστηκε στο νεοσύστατο τότε Κύπελλο Πρωταθλητριών Ευρώπης. Στα προημιτελικά, η Γιουνάιτεντ αντιμετώπισε τον Ερυθρό Αστέρα Βελιγραδίου και μετά τη νίκη στην Αγγλία με 2–1, δύο συνεχόμενα γκολ του Τσάρλτον (το δεύτερο με εντυπωσιακό μακρινό σουτ) οδήγησαν σε ισοπαλία τη ρεβάνς του Βελιγραδίου με 3–3 και σε πρόκριση των Βρετανών.

Η επιστροφή, όμως, στις 6 Φεβρουαρίου του 1958 σημαδεύτηκε από την αεροπορική τραγωδία του Μονάχου. Ο ίδιος, όμως, επιβίωσε αφού σώθηκε από τον συμπαίκτη του Χάρι Γκρεγκ. 

Σχεδόν σε όλη την καριέρα του έπαιζε στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και διακρίθηκε για το επιθετικό ένστικτό του, την εξαιρετική ικανότητά του στις μεταβιβάσεις.

Το 1966–67 κέρδισε το τρίτο πρωτάθλημα και το Charity Shield, που ήταν ο όγδοος τίτλος συνολικά με τον σύλλογο. Το 1968 ήταν ο αρχηγός της Γιουνάιτεντ, όταν κατέκτησε το Κύπελλο Πρωταθλητριών Ευρώπης, σημειώνοντας δύο γκολ στον τελικό με αντίπαλο την Μπενφίκα, που κρίθηκε στην παράταση με 4–1. Στον αγώνα που διεξήχθη στο Γουέμπλεϊ, μπροστά σε 100.000 θεατές, ο σύλλογος του Μάντσεστερ έγινε η πρώτη αγγλική ομάδα που κατέκτησε το τρόπαιο.

Μετά το τέλος της καριέρας του στη Γιουνάιτεντ, αγωνίστηκε στην Πρέστον και έκλεισε τη σταδιοδρομία του σε ηλικία 43 ετών με περιστασιακές εμφανίσεις σε ομάδες της Αυστραλίας.

Εχει σκοράρει περισσότερα τέρματα στην Εθνική Αγγλίας και στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ από οποιονδήποτε άλλο ποδοσφαιριστή. Τον Ιανουάριο του 2011, ο Τσάρλτον ψηφίστηκε ως ο τέταρτος καλύτερος ποδοσφαιριστής όλων των εποχών της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Το 1973 έγινε προπονητής και ποδοσφαιριστής της Πρέστον για δύο σεζόν. Επειτα από αρκετές αποτυχίες, δεν συνέχισε την προπονητική παραδεχόμενος πως δεν του ταιριάζει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή