Μέση Ανατολή: Πότε θα ξεκινήσει το Ισραήλ τη χερσαία επίθεση στη Γάζα;

Μέση Ανατολή: Πότε θα ξεκινήσει το Ισραήλ τη χερσαία επίθεση στη Γάζα;

Ο ισραηλινός στρατός περιμένει το «πράσινο φως». Πότε θα το πάρει και ποιος θα ήταν ο στόχος μιας χερσαίας επίθεσης;

4' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, το Ισραήλ βομβάρδισε τη Γάζα, απομάκρυνε τους αμάχους από τις περιοχές κοντά στα σύνορα με τον παλαιστινιακό θύλακο και συγκέντρωσε ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις στην περιοχή, προετοιμάζοντας χερσαία επίθεση.

Ο υπουργός Αμυνας του Ισραήλ Γιόαβ Γκάλαντ δήλωσε σήμερα Δευτέρα ότι το επόμενο στάδιο, μία ευρέως αναμενόμενη χερσαία επιχείρηση, «θα έρθει σύντομα».

Ο στρατιωτικός εκπρόσωπος του Ισραήλ, υποναύαρχος Ντάνιελ Χάγκαρι, ανέφερε ότι η χώρα αύξησε τις αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα για να πλήξει στόχους που θα μειώσουν τους κινδύνους για τα ισραηλινά στρατεύματα στο επόμενο στάδιο του πολέμου.

Η χερσαία εισβολή θεωρείται από πολλούς αναπόφευκτη, παρόλο που, υπό την πίεση των διεθνών αντιδράσεων, το Ισραήλ φαίνεται να εξετάζει εναλλακτικές.

Ασαφής παραμένει και η χρονική στιγμή κατά την οποία θα μπορούσε να ξεκινήσει, με τον ισραηλινό στρατό να περιμένει το «πράσινο φως».

Πότε θα το πάρει και ποιος θα ήταν ο στόχος μιας χερσαίας επίθεσης;

Διάσωση των ομήρων

Ο αντισυνταγματάρχης Πίτερ Λενέρ δήλωσε, μιλώντας στο βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο BBC, ως προς τη χρονική στιγμή που θα επιλέξουν οι ισραηλινές δυνάμεις για να επιτεθούν, ότι θα ληφθεί υπόψη η πρόοδος στις προσπάθειες απελευθέρωσης των δεκάδων ομήρων που κρατά η Χαμάς.

«Η χερσαία επίθεση, αν συμβεί, θα γίνει την καλύτερη επιχειρησιακή στιγμή», πρόσθεσε ο ίδιος.

Η Χαμάς φέρεται να έχει μεταφέρει τους αμάχους σε περιοχές που ελέγχει στη Γάζα. Σκληροπυρηνικές φωνές στην ισραηλινή κυβέρνηση που είχαν εξαρχής ταχθεί υπέρ μίας άμεσης «σκληρής» απάντησης, βάσει της οποίας η ασφάλεια των ομήρων δεν θα έπρεπε να λειτουργήσει αποτρεπτικά για τη χερσαία επίθεση, φαίνεται πως δεν επικράτησαν.

Αντιθέτως, φαίνεται ότι, προσώρας, έχουν επικρατήσει όσοι καλούσαν την ισραηλινή κυβέρνηση να κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για τη διάσωση των ανθρώπων που βρίσκονται υπό την ομηρία της Χαμάς.

«Καθυστερήστε», λέει η Ουάσιγκτον

Μέση Ανατολή: Πότε θα ξεκινήσει το Ισραήλ τη χερσαία επίθεση στη Γάζα;-1

Η Ουάσιγκτον κάλεσε το Ισραήλ να καθυστερήσει την αναμενόμενη χερσαία εισβολή στη Γάζα, προκειμένου να κερδίσει χρόνο για να διαπραγματευτεί την απελευθέρωση των 212 ομήρων.

Επίσης, η καθυστέρηση θα επιτρέψει την παροχή περισσότερης βοήθειας στους Παλαιστίνιους πολίτες, αναφέρουν οι New York Times, επικαλούμενοι Αμερικανούς αξιωματούχους.

Οι ΗΠΑ θέλουν επίσης περισσότερο χρόνο για να προετοιμαστούν για πιθανές επιθέσεις από οργανώσεις που υποστηρίζονται από το Ιράν εναντίον αμερικανικών συμφερόντων, σημειώνει η εφημερίδα, προσθέτοντας ότι οι επιθέσεις αυτές είναι πιθανό να αυξηθούν όταν το Ισραήλ ξεκινήσει την εισβολή του.

Ωστόσο, υπογραμμίζει, επικαλούμενη Αμερικανούς αξιωματούχους, ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν «δεν έχει απαιτήσεις από το Ισραήλ και εξακολουθεί να υποστηρίζει τη χερσαία εισβολή και τον στόχο του Ισραήλ να εξαλείψει τη Χαμάς».

Σύμφωνα με τους Times, οι συμβουλές της Ουάσιγκτον μεταφέρονται από τον Αμερικανό υπουργό Αμυνας Λόιντ Τζ. Οστιν. Το Πεντάγωνο φέρεται να δίνει στο Ισραήλ συμβουλές για στρατιωτικά ζητήματα και ο Οστιν έχει σχεδόν καθημερινή τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Γιόαβ Γκάλαντ.

Οι ισραηλινές Αρχές τις προηγούμενες ημέρες δημοσιοποίησαν λεπτομέρειες σχετικά με τον αριθμό των ομήρων, την ηλικία και την υπηκοότητά τους. Ενώ η Χαμάς προχώρησε στην απελευθέρωση δύο ομήρων με αμερικανική υπηκοότητα. 

Το Ισραήλ από την πλευρά του είχε ανακοινώσει ότι η Γάζα θα παρέμενε χωρίς ρεύμα και νερό μέχρι την απελευθέρωση των ομήρων.

Ωστόσο, τα πρώτα φορτηγά βοήθειας έφτασαν τα προηγούμενα 24ωρα στη Γάζα μεταφέροντας είδη πρώτης ανάγκης, όπως νερό και τρόφιμα.

Επιπλέον, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν συμφωνία με το Ισραήλ για «συνεχή ροή» βοήθειας προς τους αμάχους, οι οποίοι δεν πρέπει να αποτελούν στόχο των ισραηλινών αντιποίνων στη Χαμάς, όπως έχουν συμφωνήσει όλες οι πλευρές.

Η τελική φάση

Ως προς τους στόχους της χερσαίας επίθεσης, ο Γκάλαντ δήλωσε ότι η εκστρατεία του στρατού στη Γάζα «μπορεί να διαρκέσει ένα μήνα, δύο ή τρεις, αλλά στο τέλος δεν θα υπάρχει πλέον Χαμάς».

Στο ίδιο πνεύμα, ο αντισυνταγματάρχης Τζόναθαν Κόνρικους δήλωσε, μιλώντας στο Australian Broadcasting Corporation (ABC), ότι «ο πόλεμος θα τελειώσει» αν η Χαμάς παραδοθεί πλήρως και απελευθερώσει όλους τους ομήρους.

Αν η Χαμάς αρνηθεί να πράξει τα παραπάνω, τόνισε ο Κόνρικους, «πιθανόν θα πρέπει να μπούμε μέσα και να το κάνουμε εμείς».

«Στην τελική φάση αυτού του πολέμου, η Χαμάς θα έχει διαλυθεί και δεν θα έχει ποτέ ξανά τη δυνατότητα να απειλήσει οποιονδήποτε Ισραηλινό πολίτη», ανέφερε ο Κόνρικους, σκιαγραφώντας τους στόχους της ισραηλινής χερσαίας επίθεσης.

Εν τω μεταξύ, οι διεθνείς αντιδράσεις και προειδοποιήσεις κατά της απώλειας αμάχων αυξάνονται τόσο στη Μέση Ανατολή όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο, καθώς ο φόβος για περιφερειακή κλιμάκωση του πολέμου αυξάνεται.

Βιώσιμη ειρήνη

Οι ηγέτες των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Γαλλίας, του Καναδά, της Γερμανίας και της Ιταλίας κάλεσαν το Ισραήλ να τηρήσει το διεθνές δίκαιο και να προστατεύσει τους αμάχους, επαναλαμβάνοντας παράλληλα το δικαίωμα του Ισραήλ να αμυνθεί κατά της τρομοκρατίας.

Σε ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά από τηλεφωνική επικοινωνία, τα γραφεία των ηγετών ανέφεραν:

«Οι ηγέτες επανέλαβαν την υποστήριξή τους προς το Ισραήλ και το δικαίωμά του να αμυνθεί κατά της τρομοκρατίας και ζήτησαν την τήρηση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας των αμάχων.

Χαιρέτισαν την απελευθέρωση των δύο ομήρων και ζήτησαν την άμεση απελευθέρωση όλων των υπόλοιπων ομήρων. Δεσμεύτηκαν για στενό συντονισμό για τη στήριξη των υπηκόων τους στην περιοχή, ιδίως εκείνων που επιθυμούν να εγκαταλείψουν τη Γάζα.

Οι ηγέτες εξέφρασαν επίσης την ικανοποίησή τους για την είδηση ότι επετράπη η είσοδος στη Γάζα μεταφορικών μέσων βοήθειας και πρόσθεσαν ότι συνεχίζεται η διπλωματία με στόχο την αποτροπή της επέκτασης της σύγκρουσης.

Οι ηγέτες δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν τον στενό διπλωματικό συντονισμό, μεταξύ άλλων, με βασικούς εταίρους στην περιοχή, για να αποτρέψουν την εξάπλωση της σύγκρουσης, να διατηρήσουν τη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή και να εργαστούν προς την κατεύθυνση μιας πολιτικής λύσης και μιας βιώσιμης ειρήνης».

Τις επόμενες δύο ημέρες αναμένονται επισκέψεις του Ολλανδού πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε και του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στο Ισραήλ.

Με πληροφορίες από Reuters, AP, BBC, ABC

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT