Ο πατέρας της είχε κατηγορηθεί ως αντισημίτης και αρνητής του Ολοκαυτώματος. Για αυτές του τις θέσεις, ο Ζαν Μαρί Λεπέν είχε μάλιστα στοχοποιηθεί και ως «ο διάβολος της δημοκρατίας» («le diable de la République»).
Εν έτει 2023 ωστόσο, η Μαρίν Λεπέν ακολουθεί πολύ διαφορετική πορεία από εκείνη που είχε χαράξει ο πατέρας της.
«Η Μαρίν Λεπέν προσεγγίζει τους Εβραίους της Γαλλίας, ενώ στον αντίποδα η γαλλική άκρα αριστερά αρνείται να καταδικάσει τη Χαμάς. Είναι τώρα πια το αριστερό κόμμα της Ανυπότακτης Γαλλίας (σ.σ. η παράταξη La France Insoumise που ίδρυσε ο Ζαν Λικ Μελανσόν), και όχι η γαλλική άκρα δεξιά, που προκαλεί φόβο στην εβραϊκή κοινότητα», σημειώνει ο ιστοχώρος Politico.
«Οι ηθικές αμφιταλαντεύσεις της άκρας αριστεράς που αρνείται να χαρακτηρίσει τη Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση, έχουν προκαλέσει τρόμο στις τάξεις των Εβραίων της Γαλλίας, την ώρα που εκείνοι καλούνται να αντιμετωπίσουν ένα κύμα αντισημιτικών επιθέσεων που κυμαίνονται από απειλές θανάτου έως και γκραφίτι σε εβραϊκά καταστήματα», σύμφωνα με το ίδιο άρθρο.
Η εβραϊκή κοινότητα της Γαλλίας (με τα περίπου 500.000 μέλη) είναι ωστόσο η μεγαλύτερη στην Ευρώπη και η τρίτη μεγαλύτερη στον κόσμο, όπερ σημαίνει ότι η στήριξή της μπορεί να μεταφραστεί σε εκατοντάδες χιλιάδες ψήφους.
Οι Εβραίοι της Γαλλίας, βέβαια, δύσκολα θα στηρίξουν τη Λεπέν, λόγω του αντισημιτικού παρελθόντος του λεπενικού Εθνικού Μετώπου (Εθνικού Συναγερμού πια) από το οποίο εκείνη προέρχεται. Ενδεικτικά, όταν εκείνη είχε εμφανισθεί σε τιμητική εκδήλωση για έναν επιζώντα του Ολοκαυτώματος το 2018, την είχαν αποδοκιμάσει με γιουχαΐσματα αναγκάζοντάς τη να αποχωρήσει. Οταν ωστόσο προ ημερών, βουλευτές του Εθνικού Συναγερμού (όχι όμως η Λεπέν, ούτε ο ηγέτης της παράταξης, Ζορντάν Μπαρντελά, που είναι πια ιδιαίτερα προσεκτικοί στις κινήσεις τους) πήραν μέρος σε εκδηλώσεις υπέρ των Εβραίων στο Παρίσι, δεν προκάλεσαν αντιδράσεις.
Για την ίδια τη Λεπέν, η τρέχουσα κρίση θα μπορούσε να αποτελέσει ευκαιρία.
Κάνοντας άνοιγμα προς την εβραϊκή κοινότητα, εκείνη διαφοροποιείται από τη γαλλική αριστερά η οποία αντιθέτως παρουσιάζεται ως «φιλομουσουλμανική».
Παράλληλα ωστόσο, προσεγγίζοντας την εβραϊκή κοινότητα, η 55χρονη Λεπέν λειαίνει και το προφίλ του κόμματός της, αποκηρύσσοντας τις τοξικές αντισημιτικές κορόνες του παρελθόντος και παρουσιάζοντάς το ως περισσότερο κεντρώο.
«Βλέπουμε πογκρόμ στο ισραηλινό έδαφος που προκαλούνται από μια τρομοκρατική ομάδα με απερίγραπτη κτηνωδία […] Πρέπει να επιτραπεί στο Ισραήλ να εξολοθρεύσει τη Χαμάς», δήλωσε η Λεπέν με φόντο τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου.
Στον αντίποδα ωστόσο, η πλευρά της Ανυπότακτης Γαλλίας του Ζαν Λικ Μελανσόν θα υποστήριζε ότι το Ισραήλ ευθύνεται για αυτές τις επιθέσεις. Για μερίδα Γάλλων αριστερών άλλωστε, η Χαμάς δεν είναι ισλαμιστική τρομοκρατική οργάνωση αλλά «κίνημα αντίστασης».
Με πληροφορίες από Politico