Μεσανατολικό: Ο Ερντογάν στηρίζει τη Χαμάς

Μεσανατολικό: Ο Ερντογάν στηρίζει τη Χαμάς

Στον αέρα η σχέση με το Ισραήλ με τη δήλωση ότι δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ: Αναστάτωση προκλήθηκε στην Τουρκία με τις δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος υποστήριξε πως «η Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση». Ακολούθησε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν που προειδοποίησε για «μεγαλύτερο πόλεμο στην περιοχή», με αποτέλεσμα πολιτικοί και οικονομικοί αναλυτές να προσπαθούν να ερμηνεύσουν τις προθέσεις της Αγκυρας. Στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης, σύμφωνα με την εφημερίδα Cumhuriyet, επικράτησε πανικός και έπειτα από δύο διαδοχικές αναστολές συναλλαγών ο δείκτης BIST 100 έκλεισε με μείωση 7%. Αναλυτές εκφράζουν φόβους πως ο Ερντογάν διακόπτει κάθε προσπάθεια επαναπροσέγγισης με το Ισραήλ και τη Δύση.

Στην ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, ο Ερντογάν, αφού κατηγόρησε το Ισραήλ πως «πραγματοποιεί μία από τις πιο αιματηρές και βίαιες επιθέσεις στην ιστορία», υποστήριξε ότι «όλη η Δύση βλέπει τη Χαμάς ως τρομοκρατική οργάνωση. Εσείς [σ.σ. το Ισραήλ] μπορείτε να είστε [ενεργείτε σαν] οργάνωση γιατί η Δύση σάς χρωστάει πολλά, αλλά η Τουρκία δεν σας χρωστάει τίποτα. Η Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση, είναι μια απελευθερωτική ομάδα και μια ομάδα Μαχητών του Αλλάχ [σ.σ. Μουτζαχεντίν] που αγωνίζεται για να προστατεύσει τα εδάφη και τους πολίτες της».

Ο πρόεδρος της Τουρκίας τόνισε πως η χώρα του είναι έτοιμη να γίνει ένας από τους εγγυητές της παλαιστινιακής πλευράς με την ανθρωπιστική, πολιτική και στρατιωτική της παρουσία. Επίσης κάλεσε όλες τις χώρες που έχουν τέτοια βούληση να αξιολογήσουν την προσφορά της Αγκυρας και πρότεινε τη διοργάνωση μιας «Διεθνούς Διάσκεψης Ειρήνης Παλαιστίνης – Ισραήλ» στην οποία θα λάβουν μέρος όλοι οι ισχυροί παράγοντες της περιοχής.

Πανικός στο χρηματιστήριο με αναστολή συναλλαγών – Κίνδυνο για μεγαλύτερο πόλεμο στην περιοχή βλέπει ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ, Λιόρ Χαϊάτ, σε δηλώσεις του ανέφερε πως το Ισραήλ «απορρίπτει ολόψυχα τα σκληρά λόγια του Τούρκου προέδρου για την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς», ενώ πρόσθεσε ότι «η Χαμάς είναι μια κατάπτυστη τρομοκρατική οργάνωση χειρότερη από το ISIS (Ισλαμικό Κράτος)… Η προσπάθεια του Τούρκου προέδρου να υπερασπιστεί την τρομοκρατική οργάνωση και τα πολιτικώς υποκινούμενα λόγια του δεν θα αλλάξουν τη φρίκη που έχει δει όλος ο κόσμος, όπως και το αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι Χαμάς = ISIS».

Αντίδραση Σαλβίνι

Τα σχόλια του Ερντογάν προκάλεσαν αμέσως την αντίδραση του αντιπροέδρου της ιταλικής κυβέρνησης, Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος δήλωσε ότι όσα είπε ο Τούρκος πρόεδρος είναι «σοβαρά, αηδιαστικά και δεν βοηθούν στην αποκλιμάκωση». «Θα προτείνω στον συνάδελφό μου υπουργό Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι να στείλει επίσημη διαμαρτυρία και να καλέσει τον Τούρκο πρέσβη», ανέφερε ο Σαλβίνι. Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν επισκέφθηκε το Κατάρ και στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον ομόλογό του σεΐχη Αμντουραχμάν Αλ Θάνι κάλεσε το Ισραήλ να σταματήσει το λάθος που κάνει στη Γάζα και προειδοποίησε δηλώνοντας ότι «η περιοχή μας βρίσκεται πραγματικά σε ένα σημείο καμπής. Εδώ που έχουμε βρεθεί, είτε θα πάμε σε έναν μεγαλύτερο πόλεμο είτε σε μια ισχυρότερη ειρήνη… Ενώ εμείς προτάσσουμε την κοινή λογική, κάποιοι τροφοδοτούν τον πόλεμο. Αν δεν μπορέσουμε να αποτρέψουμε τη γεωγραφική εξάπλωση της τρέχουσας κρίσης, πολύ χειρότερες μέρες περιμένουν ολόκληρο τον κόσμο».

Mέσα σε αυτό το κλίμα, ο πρόεδρος του τουρκικού Κοινοβουλίου, Νουμάν Κουρτουλμούς, υπέγραψε και έστειλε προς συζήτηση της αρμόδιας επιτροπής του Κοινοβουλίου το πρωτόκολλο της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή