Μαλαισία: Οι σουλτάνοι της χώρας θα εκλέξουν αύριο τον νέο βασιλιά

Μαλαισία: Οι σουλτάνοι της χώρας θα εκλέξουν αύριο τον νέο βασιλιά

Θα επιλέξουν ανάμεσά τους τον αρχηγό του κράτους για τα επόμενη πέντε έτη

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον νέο βασιλιά της χώρας αναμένεται να εκλέξουν οι σουλτάνοι της Μαλαισίας την Παρασκευή, κατά τη διάρκεια ειδικής συνόδου του σώματος, αναφέρει το κρατικό πρακτορείο της ασιατικής χώρας σήμερα Πέμπτη.

Οπως μεταδίδει το Bernama, στην ειδική 263η σύνοδο των σουλτάνων της Μαλαισίας, οι τοπικοί ηγέτες των περιοχών που απαρτίζουν τη λεγόμενη Μαλγασική Δημοκρατία θα επιλέξουν ανάμεσά τους τον νέο βασιλιά της χώρας, με τρόπο παρόμοιο με εκείνον που επιλέγουν οι καθολικοί επίσκοποι τον νέο πάπα της Ρώμης.

Το «παρών» στην εκλογή, όπως και στη σύνοδο που λαμβάνει χώρα αύριο Πέμπτη δίνει και ο απερχόμενος βασιλιάς της Μαλαισίας με το καθ’ όλα βασιλικό όνομα Γιανγκ ντι-Περτουάν Αγκόνγκ Αλ-Σουλτάν Αμπντουλάχ Ρι’αγιατουντίν Αλ-Μουστάφα Μπιλάχ Σαχ.

Μαλαισία: Οι σουλτάνοι της χώρας θα εκλέξουν αύριο τον νέο βασιλιά-1

Το Γραφείο του Φύλακα της Σφραγίδας των Ηγετών, που χειρίζεται τις υποθέσεις των σουλτάνων, δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα του Ρόιτερς για σχολιασμό της είδησης.

Η χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας είναι κοινοβουλευτική δημοκρατία, με τον μονάρχη να υπηρετεί ως αρχηγός του κράτους.

Η Μαλαισία έχει ένα μοναδικό σύστημα σύμφωνα με οποίο οι αρχηγοί των εννέα βασιλικών οικογενειών της χώρας αναλαμβάνουν εκ περιτροπής να είναι μονάρχες για μια πενταετή θητεία.

Ο βασιλιάς έχει σε μεγάλο βαθμό τελετουργικό ρόλο και έχει λίγες διακριτικές εξουσίες, αλλά η μοναρχία έχει αποκτήσει μεγαλύτερη επιρροή τα τελευταία χρόνια εν μέσω μιας παρατεταμένης περιόδου πολιτικής αβεβαιότητας στη Μαλαισία.

Με πληροφορίες από Bernama, Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή