Οι «27» συζητούν για «ανθρωπιστικούς διαδρόμους» και «παύσεις»

Οι «27» συζητούν για «ανθρωπιστικούς διαδρόμους» και «παύσεις»

Με επιχείρηση «τετραγωνισμού του κύκλου» έμοιαζαν οι συνομιλίες που είχαν χθες οι Ευρωπαίοι ηγέτες, πρώτη ημέρα του διήμερου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με επιχείρηση «τετραγωνισμού του κύκλου» έμοιαζαν οι συνομιλίες που είχαν χθες οι Ευρωπαίοι ηγέτες, πρώτη ημέρα του διήμερου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, έπειτα από ημέρες «λεκτικών μαχών» ανάμεσα στους «27» σχετικά με τη διατύπωση της έκκλησης αναφορικά με την κρίσιμη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, λόγω των διαφορετικών τάσεων που επικρατούν στο «μπλοκ» σχετικά με τον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς. Η τελευταία εκδοχή του κειμένου των συμπερασμάτων έκανε λόγο για άνοιγμα «ανθρωπιστικών διαδρόμων» και «παύσεων». «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο απευθύνει έκκληση για συνεχή, ταχεία, ασφαλή και ανεμπόδιστη ανθρωπιστική πρόσβαση και βοήθεια προς όσους έχουν ανάγκη μέσω όλων των αναγκαίων μέτρων, συμπεριλαμβανομένων των ανθρωπιστικών διαδρόμων και παύσεων», ανέφερε το τελευταίο προσχέδιο.

Στο Συμβούλιο οι ηγέτες της Ε.Ε. μίλησαν για τις επιπτώσεις του πολέμου της Μέσης Ανατολής στην Ευρώπη, όπως η μεταναστευτική κρίση.

Βασικός στόχος, έπειτα από ημέρες «μεικτών μηνυμάτων» σε ό,τι αφορά την κρίση στη Μέση Ανατολή, υπήρξε η αυξημένη πίεση οι ηγέτες να επιδείξουν ενότητα. Οι τεχνικές, ωστόσο, συζητήσεις αναδείχθηκαν εξαιρετικά δύσκολες σε ό,τι αφορά την κοινή έκκληση των «27» για «ανθρωπιστική εκεχειρία» λόγω της φύσης της σύγκρουσης και των διαφορετικών τάσεων εντός της Eνωσης. Ο προωθημένος όρος «εκεχειρία» δεν θα μπορούσε να γίνει αποδεκτός από χώρες όπως η Γερμανία και η Αυστρία, καθώς θεωρούσαν ότι «αφαιρεί» από το Ισραήλ το δικαίωμα στην αυτοάμυνα, ενώ άλλοι εκτιμούσαν ως πολύ πρόωρο να ζητηθεί ειδικά εκ μέρους της Ε.Ε. Οι «παύσεις» εξάλλου που προτιμήθηκαν, αντί της αρχικά προτεινόμενης «ανθρωπιστικής παύσης», αφορούν, όπως διευκρίνισε Ευρωπαίος διπλωμάτης, τη δυνατότητα αποχώρησης Ευρωπαίων πολιτών από τη Γάζα αλλά και την απελευθέρωση ομήρων από τη Χαμάς.

Μεγάλο μέρος των χθεσινών συζητήσεων επικεντρώθηκε παράλληλα στους τρόπους αποφυγής της κλιμάκωσης της σύγκρουσης Ισραήλ – Χαμάς σε περιφερειακό επίπεδο, αλλά και στην «αναζωογόνηση» της πολιτικής διαδικασίας στη βάση της λύσης των δύο κρατών, στην οποία «παραμένει σταθερά προσηλωμένη και η Ελλάδα», όπως τόνισε σε δηλώσεις του προσερχόμενος στο Συμβούλιο ο Eλληνας πρωθυπουργός, καθώς «μια πολιτική λύση θα μπορέσει να δημιουργήσει συνθήκες μακροπρόθεσμης ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή», όπως είπε χαρακτηριστικά. Σε αυτό το πλαίσιο, μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε χθες το απόγευμα τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, λίγες ημέρες μετά την επίσκεψή του στο Ισραήλ, για την οποία επίσης ενημέρωσε τους Ευρωπαίους ομολόγους του. Στη χθεσινή συνεδρίαση οι ηγέτες μίλησαν εκτενώς και για τις πιθανές επιπτώσεις του πολέμου της Μέσης Ανατολής στην Ευρώπη, όπως ενδεχόμενη προσφυγική/μεταναστευτική κρίση. Η συζήτηση για το μεταναστευτικό αναμενόταν να γίνει στη βάση επιστολής της προέδρου της Κομισιόν προς τους «27», όπου –ανάμεσα σε άλλα– θα ενημέρωνε και για την πρόοδο σχετικά με τη σύναψη συμφωνίας για το μεταναστευτικό με την Αίγυπτο, που θεωρείται χώρα «κλειδί», ιδιαίτερα εν μέσω της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή. Από την πλευρά του ο Ελληνας πρωθυπουργός ζήτησε στο πλαίσιο της συζήτησης για την αναθεώρηση του προϋπολογισμού της Ε.Ε. αύξηση των σχετικών πόρων για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT