Μεσανατολικό: Ερντογάν κατά Δύσης για αδιαφορία στο αίμα των μουσουλμάνων

Μεσανατολικό: Ερντογάν κατά Δύσης για αδιαφορία στο αίμα των μουσουλμάνων

Η τουρκική εφημερίδα Milliyet αναφέρει πως η Τουρκία ακύρωσε και το σχέδιο κοινών γεωτρήσεων και κατασκευής υποθαλάσσιου αγωγού με το Ισραήλ

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Μία ημέρα μετά τη στήριξή του προς τη Χαμάς, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε για άλλη μία φορά το Ισραήλ αλλά και τις χώρες της Δύσης που το υποστηρίζουν, επειδή όπως δήλωσε «παρέχουν άνευ όρων στήριξη στις επιθέσεις του Ισραήλ αντί να καλούν για αυτοσυγκράτηση» και ισχυρίστηκε πως αυτό συμβαίνει επειδή πεθαίνουν μουσουλμάνοι!

Ο πρόεδρος της Τουρκίας τόνισε ότι «οι επιθέσεις στη Γάζα έχουν ξεπεράσει το όριο της αυτοάμυνας, έχουν μετατραπεί σε σφαγή, σε τυραννία, καταδίωξη και βαρβαρότητα. Το χειρότερο είναι πως οι απολίτιστοι που προσποιούνται τους πολιτισμένους απλώς παρακολουθούν αυτή την αγριότητα!».

Στο πλαίσιο ομιλίας που απηύθυνε στην «8η Συνάντηση του Συμβουλίου για την Οικογένεια», ο Ερντογάν δήλωσε ότι «όλοι αυτοί που βγάζουν κηρύγματα για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες αγνοούν το δικαίωμα στη ζωή των καταπιεσμένων της Γάζας επί ακριβώς 19 ημέρες. Τι γίνεται με την Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, δεν κοιτάτε ποτέ τη Διακήρυξη; Οχι, την επικαλούνται αν τους βολεύει, τώρα όμως την αγνοούν. Γιατί; Επειδή το αίμα που χύνεται είναι μουσουλμανικό».

Ο πρόεδρος της Τουρκίας κατηγόρησε την Κομισιόν επειδή μέχρι τώρα δεν έχει κάνει έκκληση για εκεχειρία. «Πόσοι ακόμη άνθρωποι και πόσα παιδιά πρέπει να πεθάνουν; Πώς το υπολογίζετε αυτό και σύμφωνα με τι; Σαν να μιλάνε με μια φωνή, όλες οι δυτικές χώρες υποστηρίζουν άνευ όρων τις επιθέσεις αντί να προτρέπουν την ισραηλινή κυβέρνηση να είναι λογική».

Ο Τούρκος πρόεδρος επιτέθηκε και σε ΗΠΑ και Μεγάλη Βρετανία που έχουν στείλει τον στόλο τους στην Ανατολική Μεσόγειο, υποστηρίζοντας ότι «κατέστησαν σαφές ποια λόμπι εξυπηρετούν στέλνοντας αεροπλανοφόρα και πολεμικά πλοία αντί να στέλνουν πλοία βοήθειας. Η στάση αυτή είναι υποκρισία και ανειλικρίνεια. Το φωνάζω ξανά από εδώ: Ολοι όσοι στη Δύση παραμένουν σιωπηλοί είναι αυτοί που έχουν χρέη προς το Ισραήλ. Η Τουρκία όμως δεν έχει κανένα χρέος προς το Ισραήλ».

Eν τω μεταξύ, η τουρκική εφημερίδα Milliyet αναφέρει πως η Τουρκία ακύρωσε και το σχέδιο κοινών γεωτρήσεων και κατασκευής υποθαλάσσιου αγωγού με το Ισραήλ. Η εφημερίδα αναφέρει πως η Αγκυρα πήρε αυτή την απόφαση μετά τα γεγονότα στη Γάζα. Το Bloomberg κάνει αναφορά σε Τούρκο αξιωματούχο και τονίζει πως «η Τουρκία ανέστειλε τα σχέδια για κοινή ενεργειακή έρευνα με το Ισραήλ στην Ανατολική Μεσόγειο και εξαγωγές φυσικού αερίου στην Ευρώπη». Μόλις πριν από ένα μήνα ο Ερντογάν είχε προτείνει την κατασκευή του υποθαλάσσιου αγωγού και τη συνεργασία με το Ισραήλ.

Το τηλεοπτικό δίκτυο Τele 1 και κάποια αντιπολιτευόμενα πρακτορεία ειδήσεων της Τουρκίας υποστηρίζουν πως ο Χακάν Φιντάν συναντήθηκε στο Κατάρ με τον ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια. Σύμφωνα με το Tele 1, ο Χανίγια εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις δηλώσεις του Ερντογάν σχετικά με τη Χαμάς.

Το Γερμανικό Δημοσιογραφικό Δίκτυο (RND) εκτιμά ότι η στήριξη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Χαμάς θα του προκαλέσει προβλήματα στο διεθνές στερέωμα.

Συνομιλία με Πάπα

O Ερντογάν είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Πάπα Φραγκίσκο, όπου συζητήθηκαν οι συγκρούσεις μεταξύ του Ισραήλ και της Παλαιστίνης και οι ολοένα και πιο σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην περιοχή. Στη συνομιλία του με τον Πάπα Φραγκίσκο, ο Ερντογάν δήλωσε ότι οι επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα, που δεν έχουν θέση σε κανένα ιερό κείμενο, έχουν φθάσει σε επίπεδο σφαγής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή