Ανυποχώρητο το Ισραήλ στο ενδεχόμενο κατάπαυσης πυρός

Ανυποχώρητο το Ισραήλ στο ενδεχόμενο κατάπαυσης πυρός

Από το βράδυ της Παρασκευής, οι ισραηλινές χερσαίες επιχειρήσεις και τα αεροπορικά πλήγματα εντείνονται σταδιακά, με στόχο να «καταστρέψουν» τη Χαμάς

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ισραηλινές δυνάμεις προωθήθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας με άρματα μάχης και άλλα τεθωρακισμένα οχήματα, απελευθερώνοντας μια δεκανέα που κρατούνταν αιχμάλωτη από τη Χαμάς. 

Από το βράδυ της Παρασκευής, οι ισραηλινές χερσαίες επιχειρήσεις και τα αεροπορικά πλήγματα έχουν ενταθεί, με στόχο να «καταστρέψουν» τη Χαμάς και να «επιστρέψουν» οι περισσότεροι από τους 230 ανθρώπους που κρατούνται από τις 7 Οκτωβρίου στο παλαιστινιακό έδαφος.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου απέκλεισε, το βράδυ της Δευτέρας κάθε ενδεχόμενο παύσης των εχθροπραξιών στη Λωρίδα της Γάζας. Κανείς δεν θα ζητούσε κάτι τέτοιο από τις ΗΠΑ μετά τον βομβαρδισμό του Περλ Χάρμπορ το 1941, σχολίασε. «Οι εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός είναι εκκλήσεις προς το Ισραήλ να παραδοθεί στη Χαμάς. Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί», τόνισε ο Νετανιάχου σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Τελ Αβίβ, προτρέποντας τη διεθνή κοινότητα να ταχθεί στο πλευρό του Ισραήλ, απαιτώντας την «άμεση και άνευ όρων» απελευθέρωση των αιχμαλώτων που κρατούνται όμηροι στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ έκανε επίσης διαχωρισμό μεταξύ της σκόπιμης σφαγής αθώων από τη Χαμάς και των παράπλευρων απωλειών που υπάρχουν σε κάθε πόλεμο, αναφερόμενος στους άμαχους Παλαιστίνιους που έχουν σκοτωθεί στη διάρκεια των ισραηλινών επιθέσεων στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο πόλεμος που απειλεί με ανάφλεξη όλη την περιοχή, έχει θέσει σε δοκιμασία τα 2,4 εκατομμύρια των κατοίκων της Λωρίδας της Γάζας. Ο παλαιστινιακός θύλακας τελεί από τις 9 Οκτωβρίου υπό «πλήρη αποκλεισμό», χωρίς νερό, τρόφιμα και ηλεκτρικό ρεύμα. Ο ισραηλινός στρατός δηλώνει ότι έπληξε τις τελευταίες 24 ώρες «600 στόχους», αποθήκες όπλων, θέσεις εκτόξευσης αντιαρματικών πυραύλων και κρησφύγετα της Χαμάς, την οποία οι ΗΠΑ και η ΕΕ χαρακτηρίζουν τρομοκρατική οργάνωση.

Απελευθερώθηκε δεκανέας

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) και η Σιν Μπετ (σ.σ. η υπηρεσία εσωτερικής ασφαλείας του Ισραήλ) ανακοίνωσαν την απελευθέρωση μιας γυναίκας στρατιωτικού. Σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν, υπογραμμίζουν ότι η δεκανέας του ισραηλινού στρατού Ορί Μεγκιντίς απελευθερώθηκε στη διάρκεια χερσαίας επιχείρησης στον παλαιστινιακό θύλακα. Είναι καλά στην υγεία της και ήδη συναντήθηκε με την οικογένειά της. Η δεκανέας του ισραηλινού στρατού είχε απαχθεί από μαχητές της Χαμάς κατά την επίθεση που εξαπέλυσαν στις 7 Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ.

Βίντεο με Ισραηλινές αιχμάλωτες της Χαμάς

Η Χαμάς, η οποία έχει απελευθερώσει τέσσερις ομήρους, υποστηρίζει ότι θα άφηνε και άλλους ελεύθερους σε αντάλλαγμα για χιλιάδες Παλαιστίνιους κρατούμενους που κρατούνται από το Ισραήλ. Με αφορμή αυτό τον ισχυρισμό, η οργάνωση έδωσε τη Δευτέρα στη δημοσιότητα ένα σύντομο βίντεο που δείχνει τρεις γυναίκες που, σύμφωνα με την ισλαμιστική οργάνωση, είναι αιχμάλωτες. Μία από τις γυναίκες κάνει μια σύντομη δήλωση επικρίνοντας αντίδραση του Ισραήλ στην κρίση ομηρίας.

Σε αυτό το βίντεο των 76 δευτερόλεπτων, που δημοσιοποιήθηκε από τα μέσα ενημέρωσης της Χαμάς με τον τίτλο «ορισμένοι κρατούμενοι Σιωνιστές απευθύνουν μήνυμα στο Νετανιάχου και στην κυβέρνησή του», οι τρεις γυναίκες κάθονται σε πλαστικές καρέκλες.

Μία από αυτές, καθισμένη στη μέση, καλεί με υψωμένο τον τόνο της φωνής τον Ισραηλινό πρωθυπουργό να καταλήξει στην ανταλλαγή αιχμαλώτων με το ισλαμιστικό κίνημα προκειμένου να αφεθούν ελεύθερες. Ο Nετανιάχου χαρακτήρισε «βάναυση ψυχολογική προπαγάνδα» το βίντεο που δημοσιοποίησε  η Χαμάς. Πολλά ισραηλινά μέσα ενημέρωσης δημοσιοποίησαν στον ιστότοπό τους ένα στιγμιότυπο οθόνης, από αυτό το βίντεο λέγοντας ότι δεν θα το δημοσιοποιούσαν, και εκτιμώντας πως τα λόγια που ακούγονται υπαγορεύθηκαν από τη Χαμάς.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός καταδίκασε ως «σκληρή ψυχολογική προπαγάνδα» το βίντεο.

Με πληροφορίες από AP, Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή