Νέα «πυρά» από Ερντογάν κατά Ισραήλ και Δύσης

Νέα «πυρά» από Ερντογάν κατά Ισραήλ και Δύσης

Ο Τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε το Ισραήλ για «εγκλήματα πολέμου» και παρουσίασε τη Δύση ως «συνένοχη». Εκανε λόγο για έναν νέο μηχανισμό περιφερειακής ασφάλειας στον οποίο θα έχει ρόλο η Τουρκία

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η ισραηλινή κυβέρνηση, με την άνευ όρων υποστήριξη που έχει από την Ευρώπη και την Αμερική, διαπράττει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας μπροστά σε ολόκληρο τον κόσμο εδώ και ακριβώς 25 ημέρες», δήλωσε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επιμένοντας στην τακτική της δαιμονοποίησης του Ισραήλ την οποία έχει (επαν)υιοθετήσει εδώ και περίπου τρεις εβδομάδες.  

«Η Δύση, ιδιαίτερα οι ευρωπαϊκές χώρες, απέτυχαν για άλλη μια φορά να επιδείξουν ανθρωπισμό στη Γάζα. Ως αποτέλεσμα των άμεσων επιθέσεων του Ισραήλ εναντίον αμάχων, μέχρι στιγμής έχουν χάσει τη ζωή τους 8.500 Παλαιστίνιοι, κυρίως μωρά, παιδιά και γυναίκες», συνέχισε ο Τούρκος πρόεδρος ο οποίος έχει επιδοθεί σε ένα κρεσέντο αντι-δυτικής ρητορικής τις περασμένες εβδομάδες, με φόντο όσα συμβαίνουν στη Γάζα. 

Ο Τούρκος ηγέτης υπογράμμισε μάλιστα ότι η Αγκυρα καταβάλλει προσπάθειες ώστε να διασφαλίσει «ότι οι δράστες των εγκλημάτων πολέμου που διαπράχθηκαν στη Γάζα θα λογοδοτήσουν ενώπιον του νόμου». 

Σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο ωστόσο, «είναι απαραίτητη η δημιουργία ενός νέου μηχανισμού ασφάλειας σε συνεργασία με τους άλλους περιφερειακούς παράγοντες» και η Τουρκία «είναι έτοιμη να αναλάβει την ευθύνη εάν γίνει ένα τέτοιο βήμα».

Πιο συγκεκριμένα, ο Τούρκος ηγέτης δήλωσε σήμερα:

«Από τον Οκτώβριο, τα αδέρφια μας από τη Γάζα έχουν υποστεί βαρβαρότητα. Το Ισραήλ, που έχει την άνευ όρων υποστήριξη των ΗΠΑ και της Ευρώπης, διαπράττει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Το νοσοκομείο φιλίας, που ήταν το δώρο μας στους αδελφούς μας από τη Γάζα, έγινε στόχος των ισραηλινών δυνάμεων. Εγινε το τελευταίο θύμα της ισραηλινής βαρβαρότητας. Οι καρκινοπαθείς έχασαν την πρόσβασή τους στην ιατρική. Τα νοσοκομεία είναι ανέγγιχτα στον πόλεμο. Οι υποδομές υγείας της χώρας δεν μπορούν να καταστραφούν. Τα κράτη πρέπει να συμμορφώνονται με τους νόμους του πολέμου. 8.500 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν ως αποτέλεσμα των ισραηλινών επιθέσεων. Πάνω από 21 χιλιάδες αδέρφια μας τραυματίστηκαν. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, πάνω από χίλια πτώματα είναι θαμμένα κάτω από τα ερείπια. Ενα πολύ σημαντικό μέρος των κτιρίων στη Γάζα καταστράφηκε. Σφαγιάζονται οι κάτοικοι της Γάζας των οποίων το ρεύμα, το νερό και τα τρόφιμα είναι κομμένα. Οι παράγοντες που ισχυρίζονται ότι είναι το λίκνο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων υποστηρίζουν αυτήν τη σφαγή. Πρέπει να γίνει κατάπαυση του πυρός και να ανοίξει ο δρόμος προς τη μόνιμη ειρήνη. Πιστεύουμε ότι η Διεθνής Διάσκεψη Ειρήνης Παλαιστίνης – Ισραήλ, η οποία θα διοργανωθεί με τη συμμετοχή όλων των σχετικών μερών, θα είναι η καταλληλότερη πλατφόρμα για αυτό. Ως Τουρκία, είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε την ευθύνη εάν γίνει ένα τέτοιο βήμα. Θεωρούμε απαραίτητη τη δημιουργία ενός μηχανισμού ασφαλείας σε συνεργασία με τις  δυνάμεις της περιοχής».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT