Εκστρατεία ενάντια στο τράφικινγκ άγριας ζωής στις ΗΠΑ

Εκστρατεία ενάντια στο τράφικινγκ άγριας ζωής στις ΗΠΑ

Η νότια Καλιφόρνια έχει εδώ και χρόνια γίνει το άτυπο «επίκεντρο» της παράνομης εισαγωγής άγριων ζώων στις ΗΠΑ

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η νότια Καλιφόρνια έχει εδώ και χρόνια γίνει το άτυπο «επίκεντρο» της παράνομης εισαγωγής άγριων ζώων στις ΗΠΑ. Οι λαθρέμποροι, που εισάγουν σπάνια και συχνά απειλούμενα με εξαφάνιση ζώα από κάθε γωνιά του πλανήτη, φαίνεται πως έχουν χτίσει ένα μεγάλο δίκτυο αγοραστών στη χώρα. Πολλά από τα ζώα αυτά έχουν διασωθεί και έχουν οδηγηθεί σε ασφαλή περιβάλλοντα.

Oμως, πριν από λίγες ημέρες, ο ζωολογικός κήπος του Λος Aντζελες ανακοίνωσε πως ξεκινάει καμπάνια, την πρώτη στο είδος της, με σκοπό τη «διάσωση» όσο το δυνατόν περισσότερων στην περιοχή και την πάταξη του τράφικινγκ άγριας ζωής. Η διευθύντρια του κήπου, στον οποίο κατοικούν αυτή τη στιγμή με ασφάλεια περισσότερα από 50 ζώα που κατασχέθηκαν από λαθρεμπόρους, έδωσε την Παρασκευή το «σήμα» για να ξεκινήσει το Δίκτυο Κατάσχεσης Αγριων Ζώων της νότιας Καλιφόρνιας, το οποίο θα αποτελεί μια συντονισμένη προσπάθεια να εντοπίζονται τα άγρια ζώα και να μεταφέρονται στον ζωολογικό κήπο του Λος Αντζελες.

Κοντά στον χώρο από τον οποίο η Ντένις Βέρετ έκανε την ανακοίνωση βρισκόταν η Νίντζα, η εξαιρετικά σπάνια «ακτινωτή χελώνα», που κατασχέθηκε το 1998 από την Υπηρεσία Αγριων Ζώων και Ψαριών των Ηνωμένων Πολιτειών. Η συνεργασία μεταξύ της υπηρεσίας, που χρονολογείται από το 1871 και της παναμερικανικής Ενωσης Ενυδρείων και Ζωολογικών Κήπων έχει παράσχει ουσιαστική βοήθεια στο να μεταφερθούν με ασφάλεια τα απειλούμενα είδη σε χώρους όπου θα τους παρασχεθεί ειδική φροντίδα, συχνά υψηλού κόστους.

Η δράση θα αρχίσει πιλοτικά στη νότια Καλιφόρνια με ελέγχους, κατασχέσεις και προωθήσεις στον ζωολογικό κήπο του Λος Αντζελες.

Ως μέρος του προγράμματος, που φέτος θα περιοριστεί πιλοτικά στη νότια Καλιφόρνια, αλλά αναμένεται να εφαρμοστεί σε ολόκληρη τη χώρα από το προσεχές έτος, θα συγκροτηθεί και ομάδα ειδικών με σκοπό την παροχή «επαγγελματικής φροντίδας ειδικά σχεδιασμένης για τις ανάγκες κάθε ξεχωριστής περίπτωσης».

«Οι άνθρωποι συχνά νομίζουν πως το λαθρεμπόριο ζώων είναι κάτι που συμβαίνει κάπου πολύ μακριά, όπως στην Αφρική, στην Ασία ή την Αυστραλία», δήλωσε στους Los Angeles Times ο Νταν Ας, πρόεδρος της Ενωσης Ενυδρείων και Ζωολογικών Κήπων. «Είναι όμως και ένα πολύ αμερικανικό πρόβλημα».

Μόνο το 2022, ειδικά στελέχη της Υπηρεσίας Αγριων Ζώων και Ψαριών «ξεσκέπασαν» περισσότερες από 10.000 υποθέσεις λαθρεμπορίου ζώων και μάζεψαν περισσότερα από 11 εκατ. δολάρια από τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν στους παραβάτες. «Το τράφικινγκ άγριας ζωής, είτε γίνεται με σκοπό το κέρδος είτε γίνεται για προσωπικούς λόγους, μπορεί να έχει ολέθριες συνέπειες για το περιβάλλον και τη βιοποικιλότητά μας», είπε η Βέρετ.

Τα περισσότερα ζώα περνούν παράνομα από τα νότια σύνορα της Αμερικής. Οι Αρχές έχουν εντοπίσει εκεί μεγάλους αριθμούς θηλαστικών, πτηνών, ψαριών, ακόμη και εχινόδερμων, όπως το σπάνιο «αγγούρι της θάλασσας». Ανθρωποι της υπηρεσίας αναμένεται να ελέγχουν το διεθνές αεροδρόμιο του Λος Αντζελες με ειδικά εκπαιδευμένα λαγωνικά, καθώς και τα πακέτα που φτάνουν μέσω των διαφόρων μεταφορικών εταιρειών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή