Βενεζουέλα: Μονομερή προσάρτηση ξένων εδαφών με… δημοψήφισμα, ζητά ο Μαδούρο

Βενεζουέλα: Μονομερή προσάρτηση ξένων εδαφών με… δημοψήφισμα, ζητά ο Μαδούρο

Οι πολίτες της Βενεζουέλας ίσως κληθούν να αποφασίσουν - με δημοψήφισμα - εάν η χώρα τους θα προχωρήσει στη μονομερή προσάρτηση πλούσιων σε πετρέλαιο εδαφών τα οποία σήμερα ανήκουν στη Γουιάνα.  

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι πολίτες της Βενεζουέλας θα κληθούν, με βάση όσα έχουν ανακοινωθεί, να προσέλθουν στις κάλπες σε έναν μήνα από σήμερα, στις 3 Δεκεμβρίου, για να αποφασίσουν – με δημοψήφισμα – εάν η χώρα τους θα προχωρήσει στη μονομερή προσάρτηση εδαφών τα οποία τώρα ανήκουν στη γειτονική της Βενεζουέλας, Γουιάνα.  

Οι Αρχές της Γουιάνας καταγγέλλουν ότι η Βενεζουέλα στέλνει στρατεύματα στα σύνορα, ενώ το Καράκας, από την άλλη πλευρά, διαμηνύει ότι οι Βενεζουελάνοι ψηφοφόροι θα αποφασίσουν μονομερώς εάν θα προσαρτήσουν εδάφη της Γουιάνας ή όχι.

Οι δύο χώρες της Νότιας Αμερικής, η (πρώην ισπανική αποικία) Βενεζουέλα (με τους 30 εκατ. κατοίκους) από τη μία πλευρά, και η (πρώην βρετανική αποικία) Γουιάνα (με τους περίπου 800.000 κατοίκους) από την άλλη, διαφωνούν παλαιόθεν για τα όρια των μεταξύ τους συνόρων, με το Καράκας να υποστηρίζει ότι θα έπρεπε να είναι δική του η περιοχή Εσεκουίμπο που βρίσκεται στα δυτικά της Γουιάνας.

«Η διαμάχη ξεκίνησε με έναν χάρτη του 19ου αιώνα που έδινε την περιοχή στη Γουιάνα – την εποχή εκείνη βρετανική αποικία – κι όχι στη Βενεζουέλα, η οποία όμως διατηρούσε εκεί προηγούμενες αξιώσεις από την περίοδο της ισπανικής αποικιοκρατίας. Αρκετές διεθνείς προσπάθειες έγιναν για την επίλυση της διαφοράς αλλά έχουν αποτύχει και το ζήτημα έχει τεθεί πια ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης», σημειώνει ο ιστοχώρος Gzero.

Ο Νικολάς Μαδούρο ωστόσο, ο οποίος εξακολουθεί να διατηρεί την προεδρία στη Βενεζουέλα, απορρίπτει τη δικαιοδοσία του διεθνούς δικαστηρίου και βγαίνει στην… επίθεση διαμηνύοντας ότι πρόκειται να θέσει το ζήτημα της μονομερούς προσάρτησης ξένων εδαφών σε δημοψήφισμα στις 3 Δεκεμβρίου.

Γιατί τώρα; Οι λόγοι, από την πλευρά του Μαδούρο, είναι ενεργειακοί/οικονομικοί αλλά και πολιτικοί. Στην περιοχή Εσεκουίμπο η αμερικανική ExxonMobil έχει ανακαλύψει διόλου ευκαταφρόνητα κοιτάσματα πετρελαίου τα τελευταία χρόνια.

Αλλά και σε πολιτικό επίπεδο, ο Μαδούρο επιχειρεί κατά αυτόν τρόπο να ενισχύσει το ηγετικό του προφίλ ενόψει των προεδρικών εκλογών που θα πρέπει να διεξαχθούν στη χώρα του το 2024, σε βάρος της αντιπολίτευσης την οποία κατηγορεί ότι έχει προδώσει τα συμφέροντα του λαού της Βενεζουέλας.  

Εάν πάντως όντως γίνει αυτό το δημοψήφισμα, το πιο πιθανό είναι ότι το αποτέλεσμα θα λέει «ναι» στην προσάρτηση.

Τι θα γίνει σε μια τέτοια περίπτωση από εκεί και πέρα είναι άλλο θέμα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι Αμερικανοί δεν πρόκειται να μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια.

Με πληροφορίες από Gzero

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή