Νότια Σινική Θάλασσα: Επεισόδιο μεταξύ κινεζικού μαχητικού και καναδικού ελικοπτέρου

Νότια Σινική Θάλασσα: Επεισόδιο μεταξύ κινεζικού μαχητικού και καναδικού ελικοπτέρου

Σύμφωνα με Καναδούς αξιωματούχους, κινεζικό μαχητικό έριξε φωτοβολίδες κοντά σε καναδικό στρατιωτικό ελικόπτερο

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στρατιωτικό επεισόδιο ανάμεσα στην Κίνα και τον Καναδά φέρεται να σημειώθηκε πάνω από τη Νότια Σινική Θάλασσα. Σύμφωνα με την καναδική πλευρά, κινεζικό μαχητικό έριξε φωτοβολίδες μπροστά από ένα καναδικό στρατιωτικό ελικόπτερο πάνω από τα διεθνή ύδατα της Θάλασσας της Νότιας Κίνας την περασμένη Κυριακή.

Καναδοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι έκαναν λόγο στο CNN για μια «απερίσκεπτη» κίνηση η οποία θα μπορούσε να είχε οδηγήσει ακόμα και στην κατάρριψη του ελικοπτέρου.

«Ο κίνδυνος για ένα ελικόπτερο σε αυτή την περίπτωση είναι οι φωτοβολίδες να φτάσουν στα πτερύγια του στροφείου ή στους κινητήρες», δήλωσε ο ταγματάρχης Ρομπ Μίλεν, αξιωματικός αεροπορίας στη φρεγάτα HMCS Ottawa του βασιλικού καναδικού ναυτικού, του πολεμικού πλοίου από το οποίο σηκώθηκε το ελικόπτερο Sikorsky Cyclone.

Το επεισόδιο σημειώθηκε στις 29 Οκτωβρίου κατά τη δεύτερη εμπλοκή που είχε το καναδικό ελικόπτερο με μαχητικά αεροσκάφη J-11 της κινεζικής αεροπορίας. Σύμφωνα με τον Μίλεν, τα κινεζικά μαχητικά πλησίασαν το ελικόπτερο σε απόσταση έως και 100 μέτρων. 

Το πρώτο περιστατικό συνέβη στα διεθνή ύδατα, σε απόσταση 34 μιλίων από τα νησιά Πάρασελ στο βόρειο τμήμα της Θάλασσας της Νότιας Κίνας. Το δεύτερο και πιο σοβαρό περιστατικό σημειώθηκε επίσης πάνω από διεθνή ύδατα σε απόσταση 23 μιλίων από τα Πάρασελ.

Το πολεμικό πλοίο από το οποίο απονηώθηκε το ελικόπτερο επιχειρούσε σε διεθνή ύδατα 100 μίλια ανατολικά των Πάρασελ εκείνη τη στιγμή. Το καναδικό ελικόπτερο έψαχνε, σύμφωνα με αξιωματούχους, για ένα υποβρύχιο που είχε εντοπισθεί στην περιοχή. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT