Ισραήλ: Εκτεταμένες επιθέσεις από αέρος στην πόλη της Γάζας

Ισραήλ: Εκτεταμένες επιθέσεις από αέρος στην πόλη της Γάζας

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά από ένα νέο μπαράζ ρουκετών προς το κεντρικό και το νότιο Ισραήλ από τη Γάζα, αλλά και την επίθεση της Χεζμπολάχ από το βόρειο τμήμα με ρουκέτες τύπου Κατίουσα, οι IDF εξαπέλυσαν σφοδρή επίθεση εναντίον της πόλης της Γάζας.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει κοπεί το ρεύμα και το Ίντερνετ ενώ σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) πρόκειται για «σημαντικό, πολύ εκτεταμένο πλήγμα», στοχεύοντας τις υποδομές της Χαμάς.

Βομβαρδισμοί σημειώθηκαν κυρίως κοντά στο νοσοκομείο αλ-Σίφα, το μεγαλύτερο στη Λωρίδα της Γάζας.

Το BBC μετέδωσε -αργά το βράδυ της Κυριακής- ότι οι ισραηλινές δυνάμεις είχαν φτάσει στην ακτογραμμή κοντά στην πόλη της Γάζας. Την ίδια ώρα, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ βρισκόταν στη Βαγδάτη, έναν ακόμα σταθμό στον διπλωματικό του μαραθώνιο.

Έπειτα από 30 ημέρες πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, η περικύκλωση του βόρειου τμήματος του θύλακα και ο de facto διαχωρισμός του από το νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας είναι ένα σημαντικό στάδιο της επιχείρησης που πραγματοποιούν οι ισραηλινές δυνάμεις, υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του στρατού, Χαγκάρι.

«Συνεχίζουμε να επιτρέπουμε τη διέλευση για τους αμάχους από τη βόρεια Γάζα και την πόλη της Γάζας προς τον νότο», πρόσθεσε, ενώ 300.000 έως 400.000 άνθρωποι εξακολουθούν να βρίσκονται ακόμη στο βόρειο τμήμα αυτού του στενού εδάφους των 2,4 εκατομμυρίων κατοίκων, όπου η ανθρωπιστική κατάσταση είναι καταστροφική. 

Από τα μέσα Οκτωβρίου, το Ισραήλ δίνει εντολή στους αμάχους να φύγουν από το βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, όπου οι μάχες είναι όλο και πιο σφοδρές, προς τον νότο.

Σήμερα, ισραηλινά αεροσκάφη για άλλη μια φορά σκόρπισαν φέιγ βολάν στον ουρανό πάνω από τη Γάζα με το μήνυμα αυτό.

Σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές, τουλάχιστον 1.400 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην ισραηλινή πλευρά, κυρίως άμαχοι που σκοτώθηκαν την ίδια ημέρα της επίθεσης της Χαμάς.

Στη Λωρίδα της Γάζας, ο τελευταίος απολογισμός που ανακοίνωσε σήμερα η Χαμάς κάνει λόγο για 9.770 νεκρούς, εκ των οποίων 4.800 παιδιά και 2.550 γυναίκες, από τις 7 Οκτωβρίου σε βομβαρδισμούς του Ισραήλ, το οποίο δηλώνει ότι θέλει να “εξοντώσει” την παλαιστινιακή οργάνωση.

Reuters, BBC, Guardian, New York Times

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT