Πόλεμος στην Ουκρανία: Πιέζει η Δύση το Κίεβο να αποδεχθεί διπλωματικό συμβιβασμό;

Πόλεμος στην Ουκρανία: Πιέζει η Δύση το Κίεβο να αποδεχθεί διπλωματικό συμβιβασμό;

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στα διεθνή ΜΜΕ, η ηγεσία της Ουκρανίας έχει δεχθεί πιέσεις από τη Δύση προς την κατεύθυνση της αποδοχής μιας ενδεχόμενης «διπλωματικής διευθέτησης».

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με φόντο πια το νέο πολεμικό μέτωπο της Γάζας, τα δεδομένα αλλάζουν στη διεθνή σκακιέρα αναδιαμορφώνοντας προτεραιότητες, αντοχές και ισορροπίες.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στα διεθνή ΜΜΕ, η ηγεσία της Ουκρανίας έχει δεχθεί πιέσεις το τελευταίο διάστημα από τη Δύση προς την κατεύθυνση της αποδοχής μιας ενδεχόμενης «διπλωματικής διευθέτησης» στο Ουκρανικό.

Μόλις το περασμένο Σάββατο, ένας νυν και ένας πρώην αξιωματούχος των ΗΠΑ ισχυρίστηκαν, αμφότεροι υπό καθεστώς ανωνυμίας, ότι Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν αναφερθεί στο ενδεχόμενο ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων σε συνομιλίες που είχαν με το Κίεβο.

Προηγουμένως, μιλώντας στον Economist, ο Ουκρανός στρατηγός Βαλέρι Ζαλούζνι είχε παραδεχθεί ότι η σύγκρουση έχει πια φτάσει σε αδιέξοδο (σ.σ. «stalemate») και ότι εάν η Ουκρανία δεν αποκτήσει ακόμη πιο προηγμένα όπλα και περισσότερο ενισχυμένες τεχνολογίες πληροφοριών, «το πιθανότερο είναι ότι δεν θα υπάρξει βαθιά και σημαντική πρόοδος (σ.σ. breakthrough)».

Σε μια προσπάθεια να αντιστρέψει το κλίμα, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι ο πόλεμος μπορεί να «έχει κουράσει» αλλά ακόμη «δεν βρίσκεται σε αδιέξοδο».

Ο Ζελένσκι διέψευσε, επίσης, ότι έχει δεχθεί πιέσεις από τη Δύση προκειμένου να κάνει υποχωρήσεις, ενώ – προφανώς αναγνωρίζοντας τον προβληματισμό που υπάρχει στις ΗΠΑ αναφορικά με το μέλλον της αμερικανικής βοήθειας προς την Ουκρανία – προσκάλεσε τον προεδρικό υποψήφιο Ντόναλντ Τραμπ να επισκεφθεί το Κίεβο προκειμένου να ενημερωθεί για τους κινδύνους που θα μπορούσαν να προκύψουν μέσα από μια ενδεχόμενη ρωσική νίκη.

Πώς βλέπουν, όμως, τις εξελίξεις οι ίδιοι οι πολίτες στην Ουκρανία και στη Ρωσία; Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Gallup, που έγινε τον περασμένο μήνα, το 60% των Ουκρανών πιστεύει ότι το Κίεβο πρέπει να συνεχίσει να μάχεται (από 70% τον Σεπτέμβριο του 2022) και το 31% ότι τώρα είναι πια ώρα για διαπραγματεύσεις (από 26% έναν χρόνο πριν).

Σύμφωνα με μια άλλη σφυγμομέτρηση ωστόσο, του Διεθνούς Ινστιτούτου Κοινωνιολογίας του Κιέβου (Kyiv International Institute of Sociology), μόνο το 14% των Ουκρανών θεωρεί ότι η Ουκρανία μπορεί να κάνει κάποιες εδαφικές παραχωρήσεις και το 80% εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι δεν πρέπει να γίνουν εδαφικές παραχωρήσεις σε καμία περίπτωση.

Σημειώνεται ότι και εντός της Ουκρανίας, υπάρχουν πια φωνές, όπως για παράδειγμα του διεκδικητή της εξουσίας Ολέξιι Αρέστοβιτς, που δεν μιλούν για μια διά των όπλων ανακατάληψη των κατεχόμενων από τη Ρωσία ουκρανικών εδαφών, αλλά για μια προοπτική ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ χωρίς αυτά τα εδάφη, η επιστροφή των οποίων θα αποτελέσει αντικείμενο πολιτικών διαπραγματεύσεων αργότερα στο μέλλον.

Σύμφωνα με τα ευρήματα δημοσκόπησης του ρωσικού Levada Center από την άλλη πλευρά, το 70% των Ρώσων θα υποστήριζε τη διακοπή των στρατιωτικών επιχειρήσεων και την έναρξη διαπραγματεύσεων αλλά μόλις το 34% θα δεχόταν η Μόσχα να επιστρέψει στην Ουκρανία κάποια από τα εδάφη που κατέλαβε τους περασμένους περίπου 20 μήνες του πολέμου.

Η πυρηνική επιλογή της Μόσχας

Εν τω μεταξύ, υπάρχει παράλληλα ανησυχία ότι η Μόσχα μπορεί να επιχειρήσει να βγεί από το σημερινό τέλμα μέσα από ένα πυρηνικό πλήγμα. Μόλις την περασμένη εβδομάδα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε νομοσχέδιο που ανοίγει πρακτικά τον δρόμο για πυρηνικές δοκιμές ενώ την Κυριακή, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι είχε δοκιμάσει επιτυχώς έναν διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο Bulava που εκτοξεύθηκε από το πυρηνικό υποβρύχιο Emperor Alexander III.

Με πληροφορίες από Gzero

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή