Περικυκλωμένη η πόλη της Γάζας – Επίκειται η χερσαία επίθεση του Ισραήλ

Περικυκλωμένη η πόλη της Γάζας – Επίκειται η χερσαία επίθεση του Ισραήλ

Σε βίντεο του στρατού, απεικονίζονται Παλαιστίνιοι να κινούνται προς τον νότο ανεμίζοντας λευκές σημαίες

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για την χερσαία επίθεση του στρατού του Ισραήλ μέσα στην πόλη της Γάζας, το προπύργιο της Χαμάς.

Οι IDF έδωσαν την Τρίτη ένα «χρονικό παράθυρο» τεσσάρων ωρών στους αμάχους για να αποχωρήσουν από την πόλη, που παραμένει περικυκλωμένη από τεθωρακισμένα. «Για την ασφάλειά σας, εκμεταλλευτείτε αυτήν την ευκαιρία για να μετακινηθείτε νότια πέρα από την πόλη της Γάζας», ανακοίνωσε ο στρατός.

Σε βίντεο, απεικονίζονται Παλαιστίνιοι να κινούνται προς τον νότο ανεμίζοντας λευκές σημαίες. Η Χαμάς υποστήριξε ότι ο στρατός αναγκάζει τους ανθρώπους να ενεργήσουν με αυτόν τον τρόπο για να τους ταπεινώσουν.

«Ήταν το πιο επικίνδυνο ταξίδι στη ζωή μου. Είδαμε τα τανκς δίπλα μας. Είδαμε πτώματα σε αποσύνθεση. Είδαμε θάνατο», τόνισε κάτοικος της περιοχής, που κατάφερε να διαφύγει.

Στην πόλη της Γάζας κατοικεί το ένα τρίτο των 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων του θύλακα.

Περικυκλωμένη η πόλη της Γάζας – Επίκειται η χερσαία επίθεση του Ισραήλ-1

Οι κάτοικοι της πόλης -όπως μεταδίδει το Reuters- υποστηρίζουν ότι τα ισραηλινά τανκς κινούνταν κυρίως τη νύχτα, με τις ισραηλινές δυνάμεις να βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε αεροπορικές επιδρομές και πυροβολικό για να ανοίξουν δρόμο για την επίγεια προέλασή τους.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Γάζας λέει ότι 900.000 Παλαιστίνιοι εξακολουθούν να βρίσκονται καταφύγιο στη βόρεια Γάζα, συμπεριλαμβανομένης της πόλης της Γάζας.

Ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου είπε ότι το Ισραήλ θα αναλάβει την ευθύνη για την ασφάλεια της περιοχής αμέσως μόλις συντριβεί η Χαμάς.

Ενώ η στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ επικεντρώνεται στο βόρειο τμήμα της Γάζας, ο νότος έχει -επίσης- δεχθεί επίθεση.

Παλαιστίνιοι υγειονομικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι τουλάχιστον 23 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε δύο ξεχωριστές ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές την Τρίτη στις πόλεις Χαν Γιουνίς και Ράφα στη νότια Γάζα.

«Είμαστε άμαχοι», είπε ο Αχμέντ Αγές, ο οποίος διασώθηκε από τα ερείπια ενός σπιτιού στο Χαν Γιουνίς, όπου οι υγειονομικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι 11 άνθρωποι σκοτώθηκαν. «Αυτή είναι η γενναιότητα του λεγόμενου Ισραήλ – δείχνουν τη δύναμη τους ενάντια σε αμάχους, μωρά, παιδιά και ηλικιωμένους».

Καθώς μιλούσε, οι διασώστες στο σπίτι χρησιμοποίησαν τα χέρια τους για να απελευθερώσουν ένα κορίτσι που ήταν θαμμένο μέχρι τη μέση της στα συντρίμμια.

Ο Νετανιάχου είπε ότι το Ισραήλ θα εξετάσει το ενδεχόμενο «μικρών παύσεων» στη Γάζα για να απελευθερωθούν οι όμηροι και για να εισέλθει ανθρωπιστική βοήθεια, αλλά απέρριψε τις διεθνείς εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός.

Οι υπηρεσίες Υγείας της Γάζας είναι κοντά σε «σημείο θραύσης» χωρίς προμήθειες καυσίμων, δήλωσε το γραφείο ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ.

«Ήταν ένας ολόκληρος μήνας σφαγής, αδιάκοπης ταλαιπωρίας, αιματοχυσίας, καταστροφής, οργής και απελπισίας», δήλωσε ο Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ Βόλκερ Τουρκ κατά την έναρξη του ταξιδιού του στην περιοχή.

Με πληροφορίες από το Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT