Γιατί οι ΗΠΑ εξαρτώνται από τη Ρωσία για την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας;

Γιατί οι ΗΠΑ εξαρτώνται από τη Ρωσία για την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας;

Το 20% των καυσίμων που χρησιμοποιούνται για τους πυρηνικούς αντιδραστήρες των ΗΠΑ προμηθεύεται μέσω συμβάσεων εμπλουτισμού με Ρώσους προμηθευτές

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η εξάρτηση των ΗΠΑ από τα πυρηνικά καύσιμα της Ρωσίας απειλεί την εθνική ασφάλεια και τους κλιματικούς στόχους, δήλωσε ανώτερη αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν, η οποία κάλεσε το Κογκρέσο να παράσχει κεφάλαια για την ανοικοδόμηση της εγχώριας αλυσίδας εφοδιασμού και να περιορίσει τις εισαγωγές.

Η Κάθριν Χαφ, βοηθός υπουργού για την πυρηνική ενέργεια, χαρακτήρισε στους Financial Times «σοβαρά ανησυχητικό» το γεγονός ότι περίπου το 20% των καυσίμων που χρησιμοποιούνται από τους πυρηνικούς αντιδραστήρες των ΗΠΑ προμηθεύεται μέσω συμβάσεων εμπλουτισμού με Ρώσους προμηθευτές.

Η Ρωσία ελέγχει σχεδόν το 50 τοις εκατό της παγκόσμιας ικανότητας εμπλουτισμού, έχοντας υπονομεύσει την αλυσίδα πυρηνικού εφοδιασμού των ΗΠΑ επί πολλά χρόνια, πρόσθεσε η ίδια. 

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους επέβαλαν κυρώσεις κατά της βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου της Ρωσίας μετά την εισβολή στην Ουκρανία πέρυσι. Ομως η Ουάσιγκτον απέφυγε να εμποδίσει τον ρωσικό πυρηνικό κολοσσό Rosatom να προμηθεύσει πυρηνικά καύσιμα και υπηρεσίες εμπλουτισμού σε αμερικανικούς και δυτικούς φορείς εκμετάλλευσης σταθμών ηλεκτροπαραγωγής, καθώς υπάρχουν λίγες εναλλακτικές πηγές εφοδιασμού.

Η αξιωματούχος δήλωσε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν είχε ζητήσει από το Κογκρέσο επιπλέον 2 δισ. δολάρια για να υποστηρίξει μια στρατηγική που θα δώσει κίνητρα σε εταιρείες με έδρα τις ΗΠΑ να ενισχύσουν την ικανότητα εμπλουτισμού και μετατροπής.

Η αλυσίδα εφοδιασμού πυρηνικών καυσίμων ξεκινά με την εξόρυξη του ουρανίου. Στη χημική διαδικασία μετατροπής και εμπλουτισμού του ισοτόπου ουρανίου, κυριαρχεί η Rosatom, λένε οι ειδικοί. Υπάρχουν ελάχιστοι δυτικοί προμηθευτές εμπλουτισμού, συμπεριλαμβανομένων της γαλλικής Orano και της Urenco, μιας κοινοπραξίας του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γερμανίας και της Ολλανδίας. 

Με πληροφορίες από Financial Times

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή