Σε χαμηλό 62 ετών αναμένεται φέτος η παγκόσμια παραγωγή κρασιού

Σε χαμηλό 62 ετών αναμένεται φέτος η παγκόσμια παραγωγή κρασιού

Οι κακές καιρικές συνθήκες, από καταιγίδες μέχρι ξηρασίες, έχουν επηρεάσει σοβαρά την παγκόσμια παραγωγή

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι κακές καιρικές συνθήκες σε όλο τον κόσμο αναμένεται να προκαλέσουν πτώση της παγκόσμιας παραγωγής κρασιού για φέτος, φτάνοντας σε χαμηλό ακόμα και 62 ετών, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Διεθνούς Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου.

Αναλυτικότερα, ο Οργανισμός ανέφερε ότι υπολογίζει πτώση 7% στην παραγωγή το 2023 σε σχέση με πέρσι. Μια τέτοια απόδοση θα είναι η χειρότερη από το 1961. Η εκτίμηση βασίζεται σε πληροφορίες από χώρες που αντιπροσωπεύουν το 94% της παγκόσμιας παραγωγής.

Η παραγωγή κρασιού φέτος μειώθηκε σχεδόν σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Eνωσης. Σύμφωνα με τον Οργανισμό Αμπέλου και Οίνου, η μείωση στην παραγωγή οφείλεται στις καταιγίδες που έπληξαν κάποιες περιοχές αλλά και στις ξηρασίες που έπληξαν άλλες. Ετσι, στην Ισπανία καταγράφεται πτώση 14% ενώ στην Ιταλία 12%. Και στις δύο χώρες η ξηρασία έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη μείωση της φετινής συγκομιδής σταφυλιών. Στη Γαλλία, ωστόσο, η παραγωγή έμεινε σχετικά σταθερή, πράγμα που καθιστά τη χώρα για φέτος τον μεγαλύτερο παραγωγό παγκοσμίως, ξεπερνώντας την Ιταλία. 

Η εικόνα πάντως δεν είναι καλή και για άλλα μέρη του κόσμου που φημίζονται για την παραγωγή κρασιού. Η Χιλή, ο μεγαλύτερος παραγωγός στο νότιο ημισφαίριο, αναμένεται να έχει πτώση απόδοσης της τάξης του 20% ως αποτέλεσμα ξηρασίας και πυρκαγιών. Η συγκομιδή ήταν εξαιρετικά μειωμένη και στην Αυστραλία, όπου η παραγωγή μειώθηκε κατά 25% σε σχέση με πέρυσι.

Ωστόσο, η μείωση της παγκόσμιας παραγωγής δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα προκαλέσει ανατιμήσεις. Αν η μείωση της διαθεσιμότητας ισορροπήσει με τη μείωση της παγκόσμιας ζήτησης που αναμένεται για το επόμενο διάστημα, τότε δεν αναμένονται σοβαρές αναταράξεις στις τιμές. 

«Οταν η οικονομική ανάπτυξη άρχισε από το 2018 να επιβραδύνεται στην Κίνα, είδαμε την κατανάλωση και τις εισαγωγές κρασιού να μειώνονται σημαντικά. Η μειωμένη παραγωγή δεν είναι καλά νέα, αλλά τα χαμηλότερα επίπεδα κατανάλωσης μπορεί να βοηθήσουν στην εξισορρόπηση των τιμών», δήλωσε ο επικεφαλής στον τομέα των στατιστικών από τον Οργανισμό Αμπέλου και Οίνου, Τζόρτζιο Ντελγκρόσο. 

Με πληροφορίες από BBC

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή