Τα όρια της επιρροής του συνειδητοποιεί ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στις δύο πολεμικές συρράξεις που έχουν καθορίσει την προεδρία του. Οι προτάσεις Μπάιντεν για «ανθρωπιστικές παύσεις» στον ισραηλινό βομβαρδισμό δεν εισακούσθηκαν, με τον Νετανιάχου να απορρίπτει την έκκληση του προέδρου για περιορισμό των απωλειών αμάχων.
Στην Ουκρανία, ο επικεφαλής του στρατού του Κιέβου έκανε λόγο την περασμένη εβδομάδα για αδιέξοδο. Παρότι πολλά στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης συμφωνούν με την παραπάνω εκτίμηση του Ουκρανού στρατηγού, η ειλικρίνεια αυτή θα πείσει πολλούς Ρεπουμπλικανούς νομοθέτες να καταψηφίσουν τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία.
Και στις δύο περιπτώσεις, η επιρροή του Μπάιντεν πάνω στη διεξαγωγή των πολέμων αυτών από τους δύο συμμάχους του είναι μικρότερη από ό,τι θα περιμέναμε, δεδομένου του κεντρικού ρόλου των ΗΠΑ ως προμηθευτή όπλων και πληροφοριών σε Κίεβο και Τελ Αβίβ. Ο πρόεδρος Μπάιντεν ήταν αυτός που συνέδεσε τους δύο πολέμους σε ομιλία του προς το έθνος μετά την επιστροφή του από το Ισραήλ πριν από δύο εβδομάδες. «Η Χαμάς και ο Πούτιν αντιπροσωπεύουν διαφορετικές απειλές. Εχουν, όμως, ένα κοινό: Θέλουν και οι δύο να εξαφανίσουν μια γειτονική τους δημοκρατία, να την εξοντώσουν ολοσχερώς», είχε πει ο Μπάιντεν.
Το πάθος του Μπάιντεν οφείλεται στη θητεία του στην επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων της Γερουσίας και στην αντιπροεδρία, με βοηθούς του να έχουν αποκαλύψει την αγωνία του να μείνει στην Ιστορία ως αυτός που υπερασπίσθηκε τη δημοκρατία απέναντι στις δυνάμεις του χάους, του τρόμου και του αυταρχισμού.
Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος είναι προσεκτικός και έχει υπογραμμίσει και για τις δύο συρράξεις ότι αμερικανικές δυνάμεις δεν πρόκειται να εμπλακούν, εφόσον Αμερικανοί στη Μέση Ανατολή και κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ δεν δεχθούν επίθεση. Ο Μπάιντεν ξεκίνησε την πολιτική του σταδιοδρομία στην κορύφωση του πολέμου στο Βιετνάμ και πέρασε την οκταετία Ομπάμα ζητώντας την ταχύτερη απεμπλοκή των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν. Είναι αποφασισμένος να μην επιτρέψει στις ΗΠΑ να διολισθήσουν σε απευθείας πολεμική αντιπαράθεση με τη Ρωσία, ενώ αφιέρωσε τα δύο πρώτα χρόνια της προεδρικής θητείας του σε μια προσπάθεια αμερικανικής στρατηγικής μετατόπισης προς την περιοχή Ασίας – Ειρηνικού.
Την ώρα που τα αμερικανικά όπλα είναι τόσο κρίσιμα για τους δύο πολέμους, ο Μπάιντεν βρίσκεται στην αμήχανη θέση να πρέπει να υποταχθεί στις αποφάσεις που λαμβάνονται από το Κίεβο και το Τελ Αβίβ. «Δεν καθόμαστε δίπλα τους όταν συντάσσουν τη λίστα στόχων», είπε εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ όταν ρωτήθηκε τη Δευτέρα από δημοσιογράφους εάν οι ΗΠΑ έχουν μερίδιο ευθύνης για τον θάνατο αμάχων Παλαιστινίων από αμερικανικά πυρομαχικά.
Στελέχη του Λευκού Οίκου αποκαλύπτουν ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν εξεπλάγη από την απροθυμία του Νετανιάχου να καμφθεί στο θέμα του βομβαρδισμού πυκνοκατοικημένων ζωνών και της θέσπισης ανθρωπιστικών παύσεων. Οι Ισραηλινοί απαντούν σε αμερικανικές εκκλήσεις για περιορισμό των θανάτων αμάχων, λέγοντας ότι χρησιμοποιούν τον οπλισμό που διαθέτουν και είναι αναγκασμένοι να βομβαρδίζουν την πυκνοκατοικημένη πόλη της Γάζας με βόμβες ενός τόνου, από τις μεγαλύτερες στο οπλοστάσιο κάθε στρατού. Η Ουάσιγκτον προσπαθεί τώρα να προωθήσει επειγόντως μικρότερες βόμβες στο Ισραήλ, πιο κατάλληλες για τη διείσδυση και καταστροφή σηράγγων της Χαμάς.
Κάθε εικόνα τραυματισμένων ή νεκρών παιδιών, όμως, αυξάνει την πολιτική πίεση πάνω στον Μπάιντεν, με ορισμένα στελέχη του κόμματός του να του ζητούν να στηρίξει κατάπαυση του πυρός. Οι εκκλήσεις αυτές ενισχύθηκαν το βράδυ της Δευτέρας μετά την ανακοίνωση από το υπουργείο Υγείας της Γάζας ότι ο αριθμός νεκρών ξεπέρασε τις 10.000.