Το G7 αναμένεται να ζητήσει ανθρωπιστικές «παύσεις» στη Γάζα

Το G7 αναμένεται να ζητήσει ανθρωπιστικές «παύσεις» στη Γάζα

Το G7 αναμένεται να εκδώσει ανακοινωθέν, με το οποίο θα απευθύνει έκκληση για προσωρινές παύσεις μαχών, ώστε να επιτραπεί η παροχή βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά δεν θα προτρέπει σε κατάπαυση του πυρός

3' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι υπουργοί Εξωτερικών του G7, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Aντονι Μπλίνκεν, οι οποίοι συναντώνται στο Τόκιο, επεξεργάζονται γραμμή συναίνεσης για τη Γάζα.

Τη σημασία της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών για την κρίση της Γάζας είχε υπογραμμίσει σε δηλώσεις του, χθες Τρίτη, ο Αντονι Μπλίνκεν.

Το G7 αναμένεται να εκδώσει σύντομα ανακοινωθέν με το οποίο θα απευθύνει έκκληση για προσωρινές παύσεις των μαχών ώστε να επιτραπεί η παροχή βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά δεν θα προτρέπει σε κατάπαυση του πυρός.

Απορρίπτει κατάπαυση πυρός το Ισραήλ

Ο ηγέτης του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου έχει απορρίψει τις εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός, η οποία, όπως λέει, θα επέτρεπε στη Χαμάς να ανασυνταχθεί. Ωστόσο, δήλωσε ότι θα εξετάσει «μικρές τακτικές παύσεις».

Η κοινή δήλωση των ισχυρότερων οικονομικά κρατών –ΗΠΑ, Βρετανία, Καναδάς, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία και Ευρωπαϊκή Ενωση– θα είναι η δεύτερη της ομάδας μετά την έναρξη της σύγκρουσης Ισραήλ – Χαμάς τον περασμένο μήνα.

Αμείωτη η στήριξη στην Ουκρανία

Το ανακοινωθέν, το οποίο θα εκδοθεί προς το τέλος της διήμερης συνόδου στο Τόκιο, είναι επίσης πιθανό να επαναλάβει ότι η υποστήριξη του G7 προς την Ουκρανία στον πόλεμό της με τη Ρωσία παραμένει αμείωτη, παρά τη διογκούμενη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή.

«Ελπίζουμε να είμαστε σε θέση να παρουσιάσουμε ενιαία θέση του G7 σχετικά με την κατάσταση στη Μέση Ανατολή στη δήλωση των υπουργών Εξωτερικών του G7, το οποίο, όπως καταλαβαίνουμε, συντονίζεται επί του παρόντος», δήλωσε ο επικεφαλής γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου της Ιαπωνίας Χιροκάζου Ματσούνο.

Διχασμένο το G7

Το G7 φάνηκε να δυσκολεύεται να συμφωνήσει σε σταθερή, ενιαία προσέγγιση για τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με την ετοιμότητά του στην αντιμετώπιση μεγάλων κρίσεων.

Η μοναδική άλλη δήλωση του G7 ήρθε μετά από συνάντηση των υπουργών Οικονομικών του στις 12 Οκτωβρίου και περιελάμβανε λίγες, σύντομες προτάσεις. Αλλα μέλη της ομάδας έχουν εκδώσει κοινές δηλώσεις.

Οι διαιρέσεις του G7 ήταν επίσης εμφανείς στα Ηνωμένα Εθνη, με τη Γαλλία να ψηφίζει υπέρ ενός ψηφίσματος που ζητούσε ανθρωπιστική εκεχειρία στη σύγκρουση στις 26 Οκτωβρίου, τις ΗΠΑ να αντιτίθενται και τα άλλα μέλη της ομάδας να απέχουν.

Μακροπρόθεσμο σχέδιο για τη Μέση Ανατολή

Οι υπουργοί την Τρίτη συζήτησαν επίσης για το τι θα συμβεί μετά τον τερματισμό της σύγκρουσης στη Γάζα και για το πώς θα αναζωογονηθούν οι ειρηνευτικές προσπάθειες στη Μέση Ανατολή, ανέφερε η Ιαπωνία στην ανακοίνωσή της.

Δεν έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με τις επιλογές που συζητούνται αν η Χαμάς εκδιωχθεί από τη Γάζα ως αποτέλεσμα των ισραηλινών βομβαρδισμών του παλαιστινιακού θυλάκου.

Το Ισραήλ είναι ασαφές όσον αφορά τα μακροπρόθεσμα σχέδιά του για τη Γάζα. Στα πρώτα άμεσα σχόλια επί του θέματος, ο Νετανιάχου δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι το Ισραήλ θα επιδιώξει να έχει την ευθύνη ασφαλείας για τη Γάζα «επ’ αόριστον».

Ωστόσο, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ελι Κοέν δήλωσε στη Wall Street Journal ότι το Ισραήλ επιθυμεί να βρίσκεται η περιοχή υπό διεθνή συνασπισμό, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και χωρών με μουσουλμανική πλειοψηφία ή να διοικείται από τους πολιτικούς ηγέτες της Γάζας.

Διπλωμάτες στην Ουάσιγκτον, στα Ηνωμένα Εθνη, στη Μέση Ανατολή και πέραν αυτής έχουν επίσης αρχίσει να σταθμίζουν τις επιλογές.

Οι συζητήσεις περιλαμβάνουν την ανάπτυξη πολυεθνικής δύναμης στη μετασυγκρουσιακή Γάζα, προσωρινή διοίκηση υπό την ηγεσία των Παλαιστινίων που θα αποκλείει τους πολιτικούς της Χαμάς, προσωρινό ρόλο ασφάλειας και διακυβέρνησης για τα γειτονικά αραβικά κράτη και την προσωρινή εποπτεία του εδάφους από τον ΟΗΕ, ανέφερε το Reuters αυτόν τον μήνα.

Νότια Κορέα, ο επόμενος σταθμός Μπλίνκεν

Μετά το Τόκιο, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν κατευθύνεται για την πρώτη του επίσκεψη στη Νότια Κορέα έπειτα από δύο και πλέον χρόνια, με τις συνομιλίες να επικεντρώνονται στην ενίσχυση της συμμαχίας εν μέσω αυξανόμενης ανησυχίας για τους στρατιωτικούς δεσμούς της Βόρειας Κορέας με τη Ρωσία.

Με πληροφορίες από Reuters, AP

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή