Γαλλία: Ρωσικό δάκτυλο βλέπουν πίσω από τα αστέρια του Δαυίδ

Γαλλία: Ρωσικό δάκτυλο βλέπουν πίσω από τα αστέρια του Δαυίδ

Ερευνα των Γάλλων εισαγγελέων για αντισημιτικά περιστατικά στο Παρίσι – Σύλληψη δύο Μολδαβών

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γάλλοι εισαγγελείς βρίσκονται σε προχωρημένες έρευνες σχετικά με την πιθανότητα εμπλοκής ρωσικού δακτύλου στην υπόθεση εμφάνισης ζωγραφισμένων αστεριών του Δαυίδ σε περισσότερες από 200 προσόψεις εβραϊκών κατοικιών στο Παρίσι. Οι μυστηριώδεις εμφανίσεις των εν λόγω γκράφιτι, που ξυπνούν φρικιαστικές μνήμες του στιγματισμού των Εβραίων από το ναζιστικό καθεστώς του Αδόλφου Χίτλερ, έγιναν μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα, στο πλαίσιο ενός κύματος αντισημιτικών περιστατικών που σημειώθηκαν στη χώρα λίγο μετά την έναρξη της επίθεσης στη Γάζα εκ μέρους της ισραηλινής κυβέρνησης, ως απάντηση στην τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου.

Οι εισαγγελείς γνωστοποίησαν χθες, σύμφωνα με δημοσίευμα της γαλλικής Le Monde, πως συνελήφθη από την αστυνομία ζευγάρι Μολδαβών υπηκόων 28 και 33 ετών, που στα τέλη Οκτωβρίου εθεάθη να ζωγραφίζει με σπρέι σε τοίχους του Παρισιού το εν λόγω σύμβολο. Οι Αρχές δήλωσαν πως ανακάλυψαν στο τηλέφωνο του ζευγαριού μια συζήτηση στα ρωσικά, στην οποία κάποιο άτομο ονόματι Ανατόλι Πριζένκο τους ζητούσε να ζωγραφίσουν το αστέρι σε συγκεκριμένα σπίτια έναντι χρηματικής αμοιβής. Σύμφωνα με τον ιστότοπο Europe 1, ο Πριζένκο είναι ένας φιλορώσος Μολδαβός που στο παρελθόν είχε υπάρξει υποψήφιος του ευρωσκεπτικιστικού σοσιαλιστικού κόμματος της χώρας του. Το εν λόγω ζευγάρι είναι ύποπτο για ανάλογες δράσεις και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Οι υποψίες για μια ενορχηστρωμένη προσπάθεια αποσταθεροποίησης της χώρας πύκνωσαν όταν τα στοιχεία οδήγησαν την έρευνα σε δύο άλλα πρόσωπα τα οποία επίσης είχαν εμπλακεί σε ανάλογες πράξεις και τα οποία συνδέονταν τόσο με το πρώτο ζευγάρι όσο και με τον «εργοδότη» του στο εξωτερικό. Συνολικά, τα τέσσερα άτομα ευθύνονται για τη δημιουργία 250 αστεριών χρησιμοποιώντας την τεχνική «στένσιλ». Τα εν λόγω πρόσωπα, που εγκατέλειψαν εσπευσμένα τη χώρα, συνοδεύονταν όσο ζωγράφιζαν τα σύμβολα στο κέντρο και στα προάστια του Παρισιού από ένα τρίτο άτομο που τραβούσε φωτογραφίες.

Η ταχύτητα με την οποία οι εν λόγω φωτογραφίες διαχύθηκαν στο Διαδίκτυο απασχόλησε επίσης τις Αρχές. Σύμφωνα πάντοτε με τη γαλλική εφημερίδα, έρευνα των Αρχών κατέληξε στο συμπέρασμα πως τη διαδικτυακή προπαγάνδα ανέλαβε το δίκτυο Doppelganger, γνωστό και ως RRN (Reliable Recent News). Οι περισσότερες φωτογραφίες αφορούσαν αστέρια του Δαυίδ που είχαν ζωγραφίσει οι δύο Μολδαβοί.

Διαδικτυακά ρομπότ

Το εν λόγω δίκτυο λειτουργεί χρησιμοποιώντας μια σειρά από bots (διαδικτυακά ρομπότ που εκτελούν προκαθορισμένες εντολές μεταμφιεσμένα σε προφίλ πραγματικών ανθρώπων) τα οποία ελέγχονται από τη ρωσική ιδιωτική παραστρατιωτική οργάνωση Wagner Group. Το πρώτο τέτοιου είδους προφίλ που μοιράστηκε τη φωτογραφία στο Χ (πρώην Twitter) βρισκόταν μάλλον στη Ρωσία, δήλωσαν εκπρόσωποι των ερευνητικών αρχών. Εκπρόσωπος της ρωσικής πρεσβείας στο Παρίσι αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ή να σχολιάσει.

Οι Γάλλοι αξιωματούχοι ανησυχούν ότι η κρίση Ισραήλ – Χαμάς υπάρχει κίνδυνος να επεκταθεί στη Γαλλία. Οι Αρχές έχουν καταγράψει 1.100 αντισημιτικές πράξεις κατά τη διάρκεια του μήνα και έχουν συλλάβει 502 άτομα, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν. «Η αστυνομία δεν φείδεται προσπαθειών για να συλλάβει όσους επιτίθενται σε Γάλλους εβραϊκής καταγωγής ή πίστης και να τους παραπέμψει στη Δικαιοσύνη», δήλωσε ο Νταρμανέν την Κυριακή στη γαλλική τηλεόραση. Το Σάββατο, στη Λυών, μια Εβραία μαχαιρώθηκε στο σπίτι της από ένα δράστη που εμφανιζόταν ως διανομέας, σύμφωνα με τον δικηγόρο της. Οι υπηρεσίες εκτάκτου ανάγκης βρήκαν μια σβάστικα στην πόρτα της, δήλωσε ο δικηγόρος. Η Γαλλία φιλοξενεί τη μεγαλύτερη κοινότητα Εβραίων στην Ευρώπη και μία από τις μεγαλύτερες στον κόσμο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή