Ιαπωνία: Ενα νέο νησί «γεννήθηκε» μετά από υποθαλάσσια ηφαιστειακή έκρηξη

Ιαπωνία: Ενα νέο νησί «γεννήθηκε» μετά από υποθαλάσσια ηφαιστειακή έκρηξη

Το νησάκι ενδέχεται να μεγαλώσει σε έκταση και να αλλάξει σχήμα, αν συνεχιστούν οι εκρήξεις, όπως επίσης μπορεί εξίσου εύκολα όπως γεννήθηκε, να εξαφανιστεί κάτω από τα κύματα του Ειρηνικού ωκεανού. 

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ιαπωνία πρόσθεσε άλλο ένα νησί στο ήδη πλουσιότατο αρχιπέλαγός της, καθώς μια υποθαλάσσια ηφαιστειακή έκρηξη, σε απόσταση 1.200 χιλιομέτρων από το Τόκιο, «γέννησε» μια νέα εδαφική μάζα. 

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το μικροσκοπικό νησί αναδύθηκε μετά από μια σειρά εκρήξεων που ξεκίνησαν τον Οκτώβριο κοντά στο Ιβότο. 

Ο Φουκάσι Μαένο, από το Ινστιτούτο έρευνας Σεισμών του πανεπιστημίου του Τόκιο, επιβεβαίωσε πως μια σειρά φρεατομαγματικών έκρηξεων -που προκύπτουν από την αλληλεπίδραση μεταξύ μάγματος και νερού- σημειώθηκαν σε απόσταση περίπου ενός χιλιομέτρο από το Ιβότο, σχηματίζοντας μια νέα εδαφική μάζα διαμέτρου 100 μέτρων

O Μαένο που είχε πετάξει πάνω από το σημείο στα τέλη Οκτωβρίου, σημείωσε στο πρακτορείο Kyodo πως κάθε λίγα λεπτά κατά τη διάρκεια των εκρήξεων, εκτοξεύονταν σε ύψος άνω των 50 μέτρων νέφη καπνού και τέφρας. Επίσης, λόγω της υποθαλάσσιας ηφαιστειακής δραστηριότητας, εκσφενδονίζονταν στον αέρα μεγάλα κομμάτια βράχου, ενώ το σημείο είχε αλλάξει χρώμα, λόγω της καφέ ελαφρόπετρας που επέπλεε σε μεγάλη ποσότητα στη θαλάσσια αυτή περιοχή.

Όπως επισήμανε ο Μαένο, η πρόσφατη δημιουργία του μικρού αυτού νησιού αποδεικνύει πως επανήλθε στην περιοχή η μαγματική δραστηριότητα. 

Το νησάκι ενδέχεται να μεγαλώσει σε έκταση και να αλλάξει σχήμα, αν συνεχιστούν οι εκρήξεις, όπως επίσης μπορεί εξίσου εύκολα όπως γεννήθηκε, να εξαφανιστεί κάτω από τα κύματα του Ειρηνικού ωκεανού. 

Ανάλογοι σχηματισμοί νησίδων με τον ίδιο τρόπο καταγράφηκαν στη συγκεκριμένη περιοχή το 1904, το 1914 και το 1986. Όλα εκείνα τα νησάκια, ωστόσο, εξαφανίστηκαν λόγω διάβρωσης καθώς, λόγω της σύστασής τους από τέφρα και θραύσματα βράχων, δεν αντέχουν για πολύ στο ασταμάτητο σφυροκόπημα των άγριων κυμάτων. 

Το Ιβότο, ή γνωστότερα Ιβο Τζίμα έως το 2007 οπότε και μετονομάστηκε, θέατρο μιας από τις πιο αιματηρές μάχες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αποτελεί ένα από τα 111 ενεργά ηφαίστεια της ιαπωνίας.

Προ μηνών οι επιστήμονες πιστοποίησαν πως το ιαπωνικό αρχιπέλαγος, το οποίο προηγουμένως εθεωρείτο πως αποτελείται από τέσσερα μεγάλα νησιά και περίπου 6.000 πολύ μικρότερα και κυρίως ακατοίκητα, στην πραγματικότητα διαθέτει διπλάσιο αριθμό νησιών. Με τη χρήση τεχνολογίας ψηφιακής χαρτογράφησης, η Αρχή Γεωχωρικών Πληροφοριών της Ιαπωνίας επιβεβαίωσε ότι είχε εντοπίσει συνολικά 14.125 νησιά – 7.273 περισσότερα από όσα γνώριζαν πως υπήρχαν. 

Πηγή: Guardian

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή