Οι «στενές» επαφές του δημάρχου της Νέας Υόρκης με την Τουρκία

Οι «στενές» επαφές του δημάρχου της Νέας Υόρκης με την Τουρκία

Οι αρχές ερευνούν αν η προεκλογική εκστρατεία του δημάρχου Ερικ Ανταμς έλαβε χρήματα από την κυβέρνηση της Τουρκίας

4' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο «μικροσκόπιο» του FBI βρέθηκε πρόσφατα η 23χρονη Μπριάνα Σαγκς η οποία διηύθηνε τη συγκέντρωση κεφαλαίων για την προεκλογική εκστρατεία του δημάρχου της Νέας Υόρκης, Ερικ Ανταμς. Πριν μερικές ημέρες, ομοσπονδιακοί πράκτορες έκαναν έφοδο στο σπίτι της Σαγκς στο Μπρούκλιν και κατέσχεσαν τρία iPhones, δύο φορητούς υπολογιστές και έναν φάκελο με την ένδειξη «Eric Adams». Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρχές ερευνούν αν η προεκλογική εκστρατεία του Ανταμς έλαβε χρήματα από την κυβέρνηση της Τουρκίας.

Ο Ανταμς, ο οποίος δεν έχει κατηγορηθεί από τις αρχές για παράβαση καθήκοντος, δήλωσε ότι σκοπεύει να συμμετάσχει πλήρως στην έρευνα τονίζοντας ότι είναι «εξοργισμένος και θυμωμένος αν κάποιος προσπάθησε να χρησιμοποιήσει την εκστρατεία του για να χειραγωγήσει τη δημοκρατία». Ο ίδιος αρνήθηκε ότι έγινε ποτέ κάποια τέτοια προσπάθεια εν γνώσει του.  

Η «ιδιαίτερη σχέση» του Ανταμς με την Τουρκία

Ο δήμαρχος Νέας Υόρκης έχει αναφερθεί στο παρελθόν στην «ιδιαίτερη σχέση» του με τον τουρκικό πληθυσμό της αμερικανικής μητρόπολης αλλά και την αγάπη του για την ίδια την Τουρκία. Τα τελευταία χρόνια, μάλιστα, έχει πραγματοποιήσει σειρά επισκέψεων στη χώρα και διατηρεί επαφές με την τουρκική κοινότητα. 

Κατά τη διάρκεια της πολιτικής του καριέρας, ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης έχει πραγματοποιήσει πολλά ταξίδια σε χώρες του εξωτερικού, από το Ισραήλ και το Κατάρ μέχρι την Κίνα. Ωστόσο, τα ταξίδια του στην Τουρκία είναι επανειλημμένα. Ο ίδιος δήλωσε πρόσφατα πως «είμαι ίσως ο μόνος δήμαρχος στην ιστορία αυτής της πόλης που δεν έχει επισκεφθεί την Τουρκία μόνο μία φορά». 

Στα τέλη του 2014, ενώ υπηρετούσε ως δήμαρχος του Μπρούκλιν, ο Ανταμς φέρεται να είπε σε μια ομάδα ηγετών της τουρκοαμερικανικής κοινότητας ότι δεν είχε πάει ποτέ στην Τουρκία, αλλά σχεδίαζε να την επισκεφθεί σύντομα. Από τότε, έχει πραγματοποιήσει σειρά ταξιδιών στη γειτονική μας χώρα. 

Τον Αύγουστο του 2015, ο Ανταμς ταξίδεψε στην Κωνσταντινούπολη με έξοδα του τουρκικού προξενείου, το οποίο, φέρεται να πλήρωσε έως και 4.999 δολάρια για την πτήση και τη διαμονή του Ανταμς εκεί. 

Τον Δεκέμβριο του 2015, ο Ανταμς επέστρεψε στην Τουρκία σε ένα ταξίδι που χρηματοδοτήθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού, επισκεπτόμενος ένα συνέδριο για τον τουρισμό στην Αττάλεια. Στο ταξίδι του ο Ανταμς επισκέφθηκε επίσης το Νίζιπ, έναν καταυλισμό Σύρων προσφύγων κοντά στα νοτιοανατολικά της χώρας. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Daily Sabah, ο ίδιος έπλεξε το εγκώμιο της Τουρκίας για τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται τους Σύρους πρόσφυγες και κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη να βοηθήσουν την Αγκυρα στις προσπάθειές της.

Δύο χρόνια αργότερα, το 2017, ο Ανταμς πραγματοποίησε ακόμη μια επίσκεψη στην Τουρκία στο πλαίσιο ενός πολύμηνου ταξιδιού στο εξωτερικό με τον γιο του. Στα τέλη Ιουλίου του 2017, η Daily Sabah δημοσίευσε μια συνέντευξη του Ανταμς, κατά την οποία δήλωσε ότι σχεδίαζε να αγοράσει ένα σπίτι στην Κωνσταντινούπολη.

Σχέσεις με εταιρείες και οργανισμούς που συνδέονται με την Τουρκία

Μία από τις εταιρείες στις οποίες πραγματοποίησαν πρόσφατα έφοδο οι ομοσπονδιακές αρχές ήταν η KSK Construction Group. Πρόκειται για εταιρεία με έδρα το Μπρούκλιν αλλά οι ιδρυτές της, σύμφωνα με το Intelligencer φέρονται να κατάγονται από την Τουρκία. Η εταιρεία δεν έχει κατηγορηθεί για αξιόποινες πράξεις, αλλά ορισμένοι υπάλληλοι της KSK φέρονται να έκαναν δωρεές στην προεκλογική εκστρατεία του Ανταμς για τη δημαρχία της Νέας Υόρκης το 2021. Οι υπεύθυνοι της προεκλογικής εκστρατείας φέρονται να αγνόησαν τις πολλαπλές εκκλήσεις της επιτροπής χρηματοδότησης εκστρατειών της πόλης, για έρευνα σε ορισμένες από τις δωρεές.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με δημοσίευμα του The City που επικαλείται το Intelligencer, η προεκλογική εκστρατεία του Ανταμς έλαβε 6.000 δολάρια σε συνεισφορές από τρία μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Ιδρύματος Turken. Πρόκειται για έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό που ασχολείται με τον τομέα της εκπαίδευσης και συνδέεται με τον γιο και την κόρη του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι δωρητές θεωρούνταν εθελοντές στο Ιδρυμα και ως εκ τούτου δεν το ανέφεραν ως εργοδότη τους όταν προσέφεραν τη δωρεά τους.

Η εκστρατεία του Ανταμς φέρεται επίσης να συνδέθηκε με υπαλλήλους και συνεργάτες του πανεπιστημίου Bay Atlantic, ενός ιδιωτικού μη κερδοσκοπικού πανεπιστημίου τουρκικής ιδιοκτησίας που βρίσκεται στην Ουάσιγκτον και ιδρύθηκε το 2014. Οι Times αναφέρουν ότι οι ομοσπονδιακές αρχές που πραγματοποίησαν την έρευνα στο σπίτι της Σαγκς έψαχναν και για έγγραφα που σχετίζονται με το Bay Atlantic.

Τον Αύγουστο του 2015, ο Ανταμς επισκέφθηκε το αδελφό πανεπιστήμιο του Bay Atlantic στην Κωνσταντινούπολη, το Bahcesehir. Ο Ανταμς φέρεται να γευμάτισε με αξιωματούχους του πανεπιστημίου ενώ του δόθηκε πλακέτα επίτιμου μέλους ΔΕΠ. Το πανεπιστήμιο Bahcesehir ενδεχομένως επίσης να βοήθησε στην πληρωμή του ταξιδιού του στην Τουρκία.

Δύο μήνες πριν από τις εκλογές του 2021, η προεκλογική εκστρατεία του νυν δημάρχου έλαβε πέντε δωρεές ύψους 2.000 δολαρίων από τους τότε υπαλλήλους του Bay Atlantic. Οι δωρεές έγιναν κατά τη διάρκεια ενός εράνου στις 18 Σεπτεμβρίου 2021, αλλά σύμφωνα με τα αρχεία της προεκλογικής εκστρατείας τα χρήματα επιστράφηκαν 17 ημέρες αργότερα.

Η συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Τετάρτη, ο Ανταμς επιβεβαίωσε ότι έχει συναντηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όταν ήταν επικεφαλής του Δήμου του Μπρούκλιν. Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι η γνωριμία έγινε κατά τη διάρκεια ενός δείπνου για έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό, τον οποίο δεν κατονόμασε. 

«Με χαιρέτησε, μου είπε ένα γεια. Ανταλλάξαμε ευχάριστες κουβέντες. Ημουν επικεφαλής του δήμου εκείνη την εποχή. Είπα ένα γεια. Αυτή ήταν η διάρκεια της συζήτησής μας», είπε χαρακτηριστικά. 

Πρόσφατα, ο Ανταμς είχε αναφερθεί και στη γυναίκα του Τούρκου προέδρου, Εμινέ Ερντογάν. Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης συμμετείχε τον Σεπτέμρβιο σε εκδήλωση με θέμα «Path to Global Zero Waste Movement» κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Στην εκδήλωση, ο Ανταμς εξήρε την Εμινέ Ερντογάν, «για το έργο της όσον αφορά το περιβάλλον».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή