Κίνα: Θανατική ποινή σε πρώην διοικητή τραπέζης για δεκασμό, με διετή αναστολή

Κίνα: Θανατική ποινή σε πρώην διοικητή τραπέζης για δεκασμό, με διετή αναστολή

Ο πρώην πρόεδρος της κινεζικής τράπεζας CITIC, Σουν Ντεσούν, καταδικάστηκε σε θάνατο

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρώην πρόεδρος της κινεζικής τράπεζας CITIC, Σουν Ντεσούν, καταδικάστηκε σε θάνατο με διετή αναστολή για δωροληψία, όπως μετέδωσε σήμερα Παρασκευή η κρατική τηλεόραση CCTV, επικαλούμενη δικαστική απόφαση.

Το δικαστήριο στην επαρχία Σαντόνγκ αποφάνθηκε ότι στον Σουν επιβάλλεται η θανατική ποινή, αλλά με αναστολή εκτέλεσης για δύο έτη, με παράλληλη απόφαση για εφ’ όρου ζωής αφαίρεση των πολιτικών του δικαιωμάτων και δήμευση όλης της προσωπικής του περιουσίας.

Ο Σούν κατηγορήθηκε ότι εκμεταλλεύτηκε τις διάφορες προηγούμενες θέσεις του για να βοηθήσει παράνομα άλλους σε θέματα όπως η απόκτηση έγκρισης δανείου και πιστωτικών ορίων από το 2003 έως το 2019.

Σε αντάλλαγμα, δέχτηκε χρήματα και δώρα αξίας άνω των 979,5 εκατομμυρίων γιουάν (περίπου 150 εκατ. ευρώ).

Κατά τη δίκη του, που έγινε το 2022, ο Σουν ομολόγησε την ενοχή του και εξέφρασε μεταμέλεια στην τελευταία του κατάθεση.

Κίνα: Θανατική ποινή σε πρώην διοικητή τραπέζης για δεκασμό, με διετή αναστολή-1

Ο καταδικασμένος τραπεζίτης είχε αποπεμφθεί από το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας τον Μάρτιο του 2020 λόγω των κατηγοριών εναντίον του που απαγγέλθηκαν τον Μάιο εκείνου του έτους. Είχε συλληφθεί από τον Απρίλιο του 2020, εν μέσω μάλιστα του σκληρού λόκνταουν λόγω της πρώτης φάσης του κορωνοϊού.

Μετά την εκπνοή της διετούς αναστολής της θανατικής του ποινής και αν δεν προκύψει κάτι άλλο, ο Σουν θα καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη χωρίς δυνατότητα μετατροπής ή αποφυλάκισης.

Τα έσοδα από δωροδοκία του Σουν και ό,τι αποκόμισε από αυτά θα ανακτηθούν σύμφωνα με τον νόμο και θα παραδοθούν στο δημόσιο ταμείο, αναφέρει η δικαστική απόφαση.

Πηγή: Reuters, Xinhua, AAStocks

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή