Χρέη 1,1 τρισ. δολ. των αναπτυσσόμενων χωρών στην Κίνα

Χρέη 1,1 τρισ. δολ. των αναπτυσσόμενων χωρών στην Κίνα

Το 55% των δανείων της Κίνας προς τις αναπτυσσόμενες χώρες έχουν εισέλθει πλέον στην περίοδο της αποπληρωμής τους

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι αναπτυσσόμενες χώρες χρωστούν στην Κίνα τουλάχιστον 1,1 τρισεκατομμύρια δολάρια σύμφωνα με ανάλυση δεδομένων της Aid Data, ενός πανεπιστημιακού ερευνητικού εργαστηρίου στο William & Mary της Βιρτζίνια. Πάνω από τα μισά από τα χιλιάδες δάνεια που έχει χορηγήσει η Κίνα κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων δεκαετιών είναι ληξιπρόθεσμα, καθώς πολλές χώρες-δανειολήπτες βρίσκονται σε οικονομική δυσπραγία. 

Εδώ και χρόνια, το Πεκίνο ακολουθούσε τη στρατηγική δανεισμού σε φτωχότερες χώρες για τη χρηματοδότηση υποδομών στο πλαίσιο της λεγόμενης πρωτοβουλίας «Belt and Road» (δρόμος του μεταξιου), η οποία ξεκίνησε το 2013. Η παροχή των κινεζικών δανείων σε κράτη από την Ασία, την Αφρική και τη Λατινική Αμερική πράγματι βοήθησε την οικονομική ανάπτυξη των χωρών αυτών και στην πορεία, έφερε πολλές κυβερνήσεις πιο κοντά στο Πεκίνο. Η Κίνα, μέσα σε μερικά χρόνια, κατέστη ο μεγαλύτερος πιστωτής του κόσμου.

Τώρα, το 55% των δανείων της Κίνας προς τις αναπτυσσόμενες χώρες έχουν εισέλθει στην περίοδο αποπληρωμής τους, όπως εκτίμησε η AidData αναλύοντας δεδομένα άνω των δύο δεκαετιών όσον αφορά τη χορήγηση κινεζικών δανείων σε συνολικά 165 κράτη. 

«Πολλά από αυτά τα δάνεια εκδόθηκαν κατά τη διάρκεια του Belt and Road που ξεκίνησε το 2013 και είχαν πενταετείς, εξαετείς ή επταετείς περιόδους χάριτος. Στη συνέχεια, λόγω της πανδημίας προστέθηκαν δύο επιπλέον χρόνια χάριτος, κατά τα οποία οι δανειολήπτες δεν υποχρεούνταν να αποπληρώσουν», δήλωσε στο CNN ο εκτελεστικός διευθυντής της AidData και συντάκτης της έκθεσης Brad Parks.

«Τώρα η ιστορία αλλάζει. Κατά την τελευταία δεκαετία περίπου η Κίνα ήταν ο μεγαλύτερος επίσημος πιστωτής του κόσμου και τώρα βρισκόμαστε σε αυτό το σημείο καμπής όπου μετατρέπεται στον μεγαλύτερο εισπράκτορα χρέους στον κόσμο», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την AidData, το 2021 υπήρχαν τουλάχιστον 57 χώρες με ανεξόφλητο χρέος προς κινεζικούς κρατικούς πιστωτές. Αυτό φαίνεται να είναι ένας παράγοντας που αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο η Κίνα δανείζει, λένε οι ειδικοί. Ετσι η χρηματοδότηση μεγάλων έργων υποδομής από την Κίνα, υποχωρεί απότομα και αντικαθίσταται με σημαντικό αριθμό δανείων διάσωσης. 

Ωστόσο, ο κινεζικός δανεισμός δεν έχει καταρρεύσει. Αντίθετα, η Κίνα παραμένει έως και σήμερα η μεγαλύτερη επίσημη πηγή δανειοδότησης στον κόσμο και συνεχίζει να χρηματοδοτεί άλλες χώρες περισσότερο από οποιαδήποτε ανεπτυγμένη οικονομία των G7, τονίζουν οι ερευνητές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT