Γέλεν: Κινεζικές εταιρείες ίσως ενισχύουν τη Ρωσία στον πόλεμο της Ουκρανίας

Γέλεν: Κινεζικές εταιρείες ίσως ενισχύουν τη Ρωσία στον πόλεμο της Ουκρανίας

Αν αποδειχθεί ότι παρέχουν υλική υποστήριξη στην αμυντική βιομηχανία της Ρωσίας θα βρεθούν αντιμέτωπες με «σοβαρές συνέπειες», δήλωσε η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ

57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν δήλωσε ότι «η αμερικανική κυβέρνηση έχει στοιχεία που υποδηλώνουν ότι κινεζικές εταιρείες ενδέχεται να ενισχύουν τη Ρωσία στον πόλεμο της Ουκρανίας, παρακάμπτοντας τις κυρώσεις της Δύσης». Στο πλαίσιο αυτό, η αξιωματούχος κάλεσε το Πεκίνο να λάβει αυστηρά μέτρα.

Όπως είπε η Γέλεν σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Σαν Φρανσίσκο, έθεσε το συγκεκριμένο ζήτημα στις επαφές που είχε με τον αντιπρόεδρο της κινεζικής κυβέρνησης Χε Λιφένγκ, τονίζοντας πως εφόσον αποδειχθεί ότι εταιρείες παρέχουν υλική υποστήριξη στην αμυντική βιομηχανία της Ρωσίας θα βρεθούν αντιμέτωπες με «σοβαρές συνέπειες».

«Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να σταματήσουμε τη ροή υλικού που ενισχύει τη Ρωσία στη διεξαγωγή αυτού του βάρβαρου και παράνομου πολέμου», είπε και προειδοποίησε με κυρώσεις όποιες εταιρeίες βοηθούν τις στρατιωτικές δυνατότητες της Μόσχας.

«Θα θέλαμε να δούμε αυστηρότερα μέτρα από την Κίνα, ειδικά εφόσον είμαστε σε θέση να παράσχουμε πληροφορίες», είπε η Τζάνετ Γέλεν, χωρίς να αναφερθεί σε επωνυμίες εταιριών ή στην απάντηση που έλαβε από τον αντιπρόεδρο της κινεζικής κυβέρνησης.

Διευκρίνισε πάντως ότι αναφέρεται σε ιδιωτικές εταιρείες και ότι δεν υπαινίσσεται ότι ενήργησαν με τη στήριξη του Πεκίνου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ, Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή