Σούνακ καλεί Κάμερον (στο ΥΠΕΞ)

Σούνακ καλεί Κάμερον (στο ΥΠΕΞ)

Ανασχηματισμός της βρετανικής κυβέρνησης μετά την παύση της Μπρέιβερμαν

3' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Τον πρώην πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον διόρισε χθες υπουργό Εξωτερικών ο Ρίσι Σούνακ, εξαιτίας της μετακίνησης του ΥΠΕΞ Τζέιμς Κλέβερλι στο Εσωτερικών μετά την παύση της αμφιλεγόμενης προκατόχου του, Σουέλα Μπρέιβερμαν.

Επαναφέροντας τον Κάμερον στο υπουργικό συμβούλιο, ο Σούνακ επιδιώκει να μετατοπίσει το Συντηρητικό Κόμμα προς το Κέντρο ενόψει των επερχόμενων βουλευτικών εκλογών του 2024. Η Μπρέιβερμαν, μέλος της σκληρής δεξιάς πτέρυγας των Τόρις, έφερε σε πολύ δύσκολη θέση την κυβέρνηση κατηγορώντας την αστυνομία για μεροληψία υπέρ των διαδηλωτών για την Παλαιστίνη. Αμφιβολίες ακούγονται ήδη για την επιλογή του Κάμερον, ο οποίος αποτελεί υπενθύμιση εποχής μεγάλης ιδεολογικής πόλωσης στο κόμμα με αφορμή το δημοψήφισμα για το Brexit το 2016, όπως επισημαίνει στην ανταπόκρισή της η εφημερίδα Washington Post.

Η επάνοδος πρώην πρωθυπουργού σε υπουργικό θώκο είναι πολύ σπάνια, ενώ ο διορισμός του Κάμερον προκάλεσε την έκπληξη των πολιτικών αναλυτών. Καθώς ο Κάμερον αποχωρούσε χθες από την πρωθυπουργική κατοικία στην Ντάουνινγκ Στριτ, δημοσιογράφος τον ρώτησε περιπαικτικά: «Ηρθατε για να δείξετε στον Ρίσι Σούνακ πώς γίνονται τα πράγματα;».

Σε αντίθεση με τους διαδόχους του –Τερέζα Μέι, Μπόρις Τζόνσον και Λιζ Τρας–, ο Κάμερον δεν διατήρησε τη βουλευτική έδρα του μετά την παραίτησή του. Αυτό σημαίνει ότι ο Σούνακ είναι τώρα αναγκασμένος να χρίσει τον Κάμερον ιππότη, προσφέροντάς του έτσι έδρα στη Βουλή των Λόρδων. Τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου δεν μπορεί να είναι εξωκοινοβουλευτικά. Ο Κάμερον, αντίθετα με τον Τζον Μέιτζορ μετά την παραίτησή του, είχε εξαφανισθεί από το πολιτικό προσκήνιο.

«Η επιλογή του Σούνακ είναι παράξενη. Ο Κάμερον είναι μισητός σε σημαντική μερίδα του κόμματος, ιδίως μεταξύ των σκληροπυρηνικών οπαδών του Brexit, αλλά και στο ευρύτερο εκλογικό σώμα, καθώς η θητεία του συνδυάσθηκε με λιτότητα και κρούσματα διαφθοράς», λέει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ, Στίβεν Φίλντινγκ.

Με την επάνοδο του πρώην πρωθυπουργού, ο νυν επιδιώκει να μετατοπίσει το Συντηρητικό Κόμμα προς το Κέντρο ενόψει των εκλογών του 2024.

Αντίθετη άποψη εκφράζει η διευθύντρια του ινστιτούτου Chatham House, Μπρόνουεν Μάντοξ, που χαρακτηρίζει τον Κάμερον «άνετο στη διεθνή σκηνή» και αποτελεσματικό στη σύναψη καλών προσωπικών σχέσεων με ξένους ηγέτες. «Πολλές σύμμαχες χώρες θα καλωσορίσουν τον διορισμό ενός μετριοπαθούς πρώην πρωθυπουργού ως επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας. Αυτό είναι σημαντικό με τους πολέμους σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή και το ασταθές πολιτικό κλίμα στις ΗΠΑ», λέει η Μάντοξ.

Σε μήνυμά του χθες το πρωί στο X (Twitter), ο Κάμερον έγραφε: «Αν και παρέμεινα μακριά από την πρώτη γραμμή τα τελευταία επτά χρόνια, ελπίζω ότι η εμπειρία μου –ως ηγέτης του Συντηρητικού Κόμματος για έντεκα χρόνια και ως πρωθυπουργός για μια εξαετία– θα μου επιτρέψει να βοηθήσω τον πρωθυπουργό. Παρότι διαφώνησα με ορισμένες αποφάσεις του, ο πρωθυπουργός είναι ισχυρός και ικανός».

Καμία έκπληξη δεν προκάλεσε, αντιθέτως, η χθεσινή ανακοίνωση της παύσης της Σουέλα Μπρέιβερμαν από τα καθήκοντά της στο υπουργείο Εσωτερικών. Η υπουργός είχε βρεθεί στο επίκεντρο πολιτικής αντιπαράθεσης με αφορμή άρθρο της που δημοσιεύθηκε στους Times του Λονδίνου και στο οποίο κατηγορούσε την αστυνομία για μεροληψία υπέρ των φιλοπαλαιστίνιων ακτιβιστών, χαρακτηρίζοντας τις διαδηλώσεις για τη Γάζα «πορείες μίσους». Το άρθρο δεν είχε λάβει την έγκριση του πρωθυπουργικού γραφείου. Η παρέμβασή της κατά της αστυνομίας, της οποίας προΐστατο, προκάλεσε σάλο. Η Μπρέιβερμαν έχει και κατά το παρελθόν εκφράσει αμφιλεγόμενες θέσεις, όπως όταν μιλώντας για τους αστέγους χαρακτήρισε την έλλειψη στέγης «προσωπική επιλογή», αλλά και με το σχέδιό της για μεταγωγή των αιτούντων άσυλο στη Ρουάντα της κεντρικής Αφρικής. Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά που η Μπρέιβερμαν παραιτείται από κυβερνητική θέση. Κατά τη διάρκεια της 43ήμερης θητείας της Λιζ Τρας στην Ντάουνινγκ Στριτ, η Μπρέιβερμαν απέκτησε για πρώτη φορά το χαρτοφυλάκιο των Εσωτερικών, για να παραιτηθεί τον Οκτώβριο του 2022, λίγες ημέρες πριν από την πτώση της κυβέρνησης, για αποστολή κρατικού εγγράφου μέσω του προσωπικού της email.

Η Μπρέιβερμαν, με γονείς Ινδούς μετανάστες, απογόνους δουλοπαροίκων σε φυτείες της Καραϊβικής, οι οποίοι μετοίκησαν από την Καραϊβική στη Βρετανία τη δεκαετία του 1970, έχει υιοθετήσει σκληρή αντιμεταναστευτική ρητορική, κάνοντας λόγο για «εισβολή» προσφύγων και προειδοποιώντας για «μεταναστευτική λαίλαπα».

Επιπλέον επικρίσεις δέχθηκε η παραιτηθείσα πλέον υπουργός για την ολιγωρία της αστυνομίας να εμποδίσει επιθέσεις ακροδεξιών στοιχείων εναντίον διαδηλωτών υπέρ της Παλαιστίνης στην πορεία του Σαββάτου στην πρωτεύουσα.

REUTERS

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή