Μόνο το 14% των Αμερικανών λέει ότι είδε τα οικονομικά του να βελτιώνονται

Μόνο το 14% των Αμερικανών λέει ότι είδε τα οικονομικά του να βελτιώνονται

Σχεδόν τρία χρόνια έπειτα από την έλευσή του στον Λευκό Οίκο, ο Τζο Μπάιντεν δεν έχει καταφέρει να πείσει τους Αμερικανούς για τις επιδόσεις του στο μέτωπο της οικονομίας

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μόνο το 14% των Αμερικανών ψηφοφόρων πιστεύει ότι είναι σήμερα σε οικονομικά καλύτερη κατάσταση από ό,τι όταν ανέλαβε την προεδρία των ΗΠΑ ο Τζο Μπάιντεν τον Ιανουάριο του 2021, σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποίησαν οι εταιρείες Global Strategy Group και North Star Opinion Research σε δείγμα 1.004 εγγεγραμμένων Αμερικανών ψηφοφόρων το διάστημα μεταξύ 2 και 7 Νοεμβρίου.

Σχεδόν τρία χρόνια έπειτα από την έλευσή του στον Λευκό Οίκο και ακριβώς έναν χρόνο πριν από τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές του 2024, ο Τζο Μπάιντεν ακόμη δεν έχει καταφέρει να πείσει τους Αμερικανούς για τις επιδόσεις του στο μέτωπο της οικονομίας. Τουλάχιστον αυτό είναι το συμπέρασμα που προκύπτει μέσα από τα ευρήματα της σφυγμομέτρησης που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό των Financial Times και της Σχολής Ross του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν.

Σχεδόν το 70% των ψηφοφόρων θεωρεί ότι οι οικονομική πολιτική του Μπάιντεν είχε μηδενικό ή αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία των ΗΠΑ. Το 33% εκτιμά ότι οι πολιτικές του προέδρου «έπληξαν σε μεγάλο βαθμό την οικονομία» και, στον αντίποδα, μόνο το 26% θεωρεί ότι αυτές οι πολιτικές βοήθησαν.

Ο Ρεπουμπλικανός Ρόναλντ Ρίγκαν είχε ρωτήσει το 1980 τους Αμερικανούς ψηφοφόρους εάν είναι σε καλύτερη κατάσταση οικονομικά από ό,τι ήταν τέσσερα χρόνια νωρίτερα, προετοιμάζοντας έτσι το έδαφος για τη νίκη του ενάντια στον Δημοκρατικό Τζίμι Κάρτερ που διεκδικούσε την επανεκλογή του στην προεδρία. Για την ιστορία, ο Ρίγκαν είχε επικρατήσει στις προεδρικές εκλογές του 1980 με ποσοστό 50,7%, αφήνοντας τον Κάρτερ στη δεύτερη θέση με 41%.

Τέσσερις δεκαετίες μετά, ο Μπάιντεν ομοιάζει πια πιο πολύ στον Κάρτερ και λιγότερο στον Ρίγκαν, καθώς οι Αμερικανοί παρουσιάζονται να ανησυχούν σε ποσοστό 82% για τον πληθωρισμό αξιολογώντας τις αυξανόμενες τιμές ως τη μεγαλύτερη οικονομική απειλή και τη μεγαλύτερη πηγή οικονομικής ανησυχίας. Υπενθυμίζεται ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ είχε αγγίξει πέρυσι το 9,1% προτού υποχωρήσει φέτος τον Σεπτέμβριο στο 3,7% το οποίο όμως παραμένει πάνω από τον στόχο του 2% που έχει θέση η FED.

Μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο πληθωριστικών πιέσεων, το 65% των ψηφοφόρων δηλώνει ότι έχει μειώσει όσα ξοδεύει σε μη απαραίτητες δαπάνες (βλ. διακοπές, φαγητό έξω κ.ά.), ενώ το 52% δηλώνει ότι έχει μειώσει τις δαπάνες ακόμη και για τα απαραίτητα (τρόφιμα κ.ά.).

Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, μόνο το 40% των ψηφοφόρων δηλώνει ότι εγκρίνει την απόδοση του Τζο Μπάιντεν ως προέδρου, μια απόδοση την οποία το 59% αποδοκιμάζει. Παράλληλα, μόλις το 36% παρουσιάζεται να εγκρίνει τους χειρισμούς που έχει κάνει ο Μπάιντεν στο μέτωπο της οικονομίας, χειρισμούς τους οποίους το 61% αποδοκιμάζει.

Με δεδομένα τα παραπάνω, οι FT διερωτώνται πια στην ανάλυσή τους εάν οι οικονομικές επιδόσεις του προέδρου θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τις προοπτικές επανεκλογής του ενόψει 2024. Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις πάντως παρουσιάζουν τον Μπάιντεν να χάνει από τον Τραμπ το 2024.

Με πληροφορίες από FT

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή