Ευρωπαϊκή η κρίση στην Ισπανία

Ευρωπαϊκή η κρίση στην Ισπανία

Επιστολή της Ε.Ε. μετά τα πυρά Βέμπερ κατά Σάντσεθ για την αμνηστία σε Καταλανούς, η οποία θα αποδυναμώσει τη δικαστική εξουσία

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναταραχή στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχει προκαλέσει η πολιτική κρίση των τελευταίων μηνών στην Ισπανία. Μετά τις εκλογές του Ιουλίου, οι οποίες δεν ανέδειξαν νέα κυβέρνηση, το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Πέδρο Σάντσεθ (28%) προσπαθεί να πείσει μικρότερα κόμματα να συνεργαστούν μαζί του για τη δημιουργία κυβέρνησης συνεργασίας. Στην προσπάθειά του αυτή, οδηγήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο να υποσχεθεί στο αυτονομιστικό καταλανικό κόμμα Μαζί για την Καταλωνία (Junts/2,2%) πως θα παράσχει αμνηστία στον τέως επικεφαλής του κόμματος, Κάρλες Πουτζντεμόν, ο οποίος ζει αυτοεξόριστος στο Βέλγιο, και σε αρκετούς Καταλανούς καταδικασμένους για το αποτυχημένο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας του 2017.

Τη Δευτέρα, ο τέως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), Μάνφρεντ Βέμπερ, εξαπέλυσε πυρά κατηγορώντας τον Σάντσεθ ότι χρησιμοποιεί την αμνηστία για να αποδυναμώσει την ανεξαρτησία του ισπανικού δικαστηρίου. Ο κεντροδεξιός χώρος του Βέμπερ ανησυχεί όχι μόνο πως η αμνηστία θα ακυρώσει τις αποφάσεις των δικαστών, αλλά ότι στο μέλλον δεν αποκλείεται η κυβέρνηση συνεργασίας να ιδρύσει κοινοβουλευτικές επιτροπές που θα κρίνουν παράνομες όλες τις αποφάσεις των δικαστών ενάντια στους Καταλανούς αυτονομιστές. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico, ο Βέμπερ έχει δεσμευθεί να φέρει το θέμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την επόμενη εβδομάδα.

Από τη μεριά του, ο γενικός γραμματέας του ΕΛΚ, Θανάσης Μπακόλας, κατηγόρησε τον Σάντσεθ ότι «φλερτάρει με τα άκρα» βάζοντας τους Καταλανούς στην κυβέρνησή του.

Οι κατηγορίες του Βέμπερ βρήκαν και υψηλόβαθμη θεσμική στήριξη. Ο επίτροπος Δικαιοσύνης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Ντιντιέ Ρέιντερς, έστειλε την προηγούμενη εβδομάδα επιστολή προς την ισπανική κυβέρνηση ζητώντας διευκρινίσεις σχετικά με την προτεινόμενη μεταρρύθμιση. Σε σύντομη απάντησή της, η Μαδρίτη ενημέρωσε τον Ρέιντερς πως καμία τέτοια νομοθεσία δεν έχει προταθεί και ότι, σε κάθε περίπτωση, οι προτάσεις νομοσχεδίων ήταν αρμοδιότητα των πολιτικών κομμάτων του ισπανικού κοινοβουλίου και όχι της υπηρεσιακής κυβέρνησης του Σάντσεθ.

Η πρόταση νόμου για χορήγηση αμνηστίας, όπως υπεγράφη από το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Σάντσεθ τη Δευτέρα, αναμένεται να ωφελήσει περισσότερους από 300 πολίτες που συνελήφθησαν για τον ρόλο τους στα γεγονότα του 2017, καθώς και 73 αστυνομικούς που καταδικάστηκαν για πράξεις βίας ενάντια σε διαδηλωτές στην Καταλωνία. Το κείμενο του νόμου εστιάζει στη συνταγματικότητα της αμνηστίας, στη σύμπλευσή της με τους ευρωπαϊκούς νόμους, όπως και στην ιστορική εφαρμογή ανάλογων μέτρων στην Ε.Ε. Χαρακτηριστικά, αναφέρει την περίπτωση της χορήγησης αμνηστίας σε νεαρούς Πορτογάλους παραβάτες με αφορμή την επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στη χώρα το περασμένο καλοκαίρι.

Επιπλέον, σε αντάλλαγμα για τις ψήφους των βουλευτών του Junts, οι Σοσιαλιστές συμφώνησαν να ερευνήσουν περιπτώσεις κατά τις οποίες ο νόμος «ενήργησε εχθρικά» απέναντι στους Καταλανούς αυτονομιστές. Οι δικαστικές ενώσεις της χώρας αντέδρασαν οργισμένα στο άκουσμα της είδησης ότι ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν κοινοβουλευτικές επιτροπές προκειμένου να αναιρεθούν οι αποφάσεις τους. Οι Σοσιαλιστές ξεκαθάρισαν, ωστόσο, πως οι επιτροπές δεν μπορούν να αμφισβητήσουν τις δικαστικές αποφάσεις, δεδομένης της διάκρισης των εξουσιών που υφίσταται στη χώρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή