Στο «στόχαστρο» της Κομισιόν και η Amazon

Στο «στόχαστρο» της Κομισιόν και η Amazon

H πολυεθνική έχει διορία έως τις 6 Δεκεμβρίου να απαντήσει σε αίτημα της Κομισιόν σχετικά με τα μέτρα που έχει ήδη λάβει για την προστασία των καταναλωτών στο διαδίκτυο

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό η «σταυροφορία» της Κομισιόν έναντι πολυεθνικών κολοσσών σχετικά με τη συμμόρφωσή τους με τον νόμο για τις ψηφιακές υπηρεσίες (DSA). Μετά τις Meta, Χ και Τik Tok σειρά πήρε η Amazon που καλείται από την Επιτροπή να παρουσιάσει πληροφορίες, σχετικά με τα μέτρα που έχει ήδη λάβει για την προστασία των καταναλωτών στο διαδίκτυο, ιδιαίτερα όσον αφορά τη διάθεση παράνομων προϊόντων και την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων στη βάση του κανονισμού DSA.

H πολυεθνική έχει μάλιστα διορία έως τις 6 Δεκεμβρίου να απαντήσει στο σχετικό αίτημα της Κομισιόν. Συγκεκριμένα, ζητείται από τη διεθνή πλατφόρμα αγορών να παράσχει περισσότερες πληροφορίες για τα μέτρα που έχει λάβει στο πλαίσιο της υποχρέωσης διενέργειας αξιολόγησης κινδύνου και λήψης μέτρων για την προστασία των καταναλωτών στο διαδίκτυο, ιδίως όσον αφορά τη διάδοση παράνομων προϊόντων και την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων.

Η Amazon υποχρεούται να συμμορφώνεται με τον DSA καθώς εμπίπτει στην κατηγορία της «πολύ μεγάλης διαδικτυακής πλατφόρμας».

Τις τελευταίες εβδομάδες, με την έναρξη δηλαδή της εφαρμογής του DSA, η Κομισιόν έχει ήδη ζητήσει σχετικές πληροφορίες για τη συμμόρφωσή τους από τις εταιρείες Meta (Facebook και Instagram), X και TikTok για θέματα που αφορούν από τη διακίνηση απαγορευμένου περιεχομένου έως τη λήψη μέτρων για την προστασία των εκλογικών διαδικασιών στην Ευρώπη.

Βάσει του DSA, η Κομισιόν μπορεί να επιβάλει πρόστιμα για ανακριβείς, ελλιπείς ή παραπλανητικές πληροφορίες, ενώ σε περίπτωση μη απάντησης, αυτό μπορεί να επιφέρει μεγάλα χρηματικά πρόστιμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή