Γκουτέρες: Δεν είναι λύση ένα «προτεκτοράτο του ΟΗΕ» στη Γάζα

Γκουτέρες: Δεν είναι λύση ένα «προτεκτοράτο του ΟΗΕ» στη Γάζα

Η πρόταση του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την επομένη του πολέμου στη Γάζα

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Eνα «προτεκτοράτο του ΟΗΕ» στη Γάζα μετά τον πόλεμο δεν θα ήταν μια λύση, δήλωσε ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, συνηγορώντας υπέρ μιας «μετάβασης» στην οποία θα μετάσχουν πολλοί παράγοντες, κυρίως οι ΗΠΑ και οι αραβικές χώρες.

«Είναι σημαντικό να μπορούμε να μετατρέψουμε αυτήν την τραγωδία σε ευκαιρία, και για να καταστεί αυτό δυνατό, είναι βασικό μετά τον πόλεμο να προχωρήσουμε αποφασιστικά και μη αναστρέψιμα προς μια λύση δύο κρατών», δήλωσε ο Αντόνιο Γκουτέρες στους δημοσιογράφους.

Αυτό απαιτεί μια «ενισχυμένη Παλαιστινιακή Αρχή, που θα αναλάβει τις ευθύνες στη Γάζα», εκτίμησε. Αλλά «η Παλαιστινιακή Αρχή δεν μπορεί να πάει στη Γάζα μαζί με τα ισραηλινά άρματα μάχης», αλλά «η διεθνής κοινότητα πρέπει να εξετάσει μια μεταβατική περίοδο».

«Δεν νομίζω ότι ένα προτεκτοράτο του ΟΗΕ στη Γάζα είναι λύση. Νομίζω ότι χρειαζόμαστε μια προσέγγιση με πολλαπλούς παράγοντες, στην οποία διαφορετικές χώρες, διαφορετικές οντότητες, θα συνεργασθούν», δήλωσε, αναφέροντας ανάμεσα σε αυτούς τους παράγοντες τις Ηνωμένες Πολιτείες, «εγγυήτριες» της ασφάλειας του Ισραήλ, και τις αραβικές χώρες της περιοχής που είναι «απολύτως απαραίτητες» για τους Παλαιστίνιους.

«Ολος ο κόσμος πρέπει να συγκλίνει για να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις μιας μετάβασης, επιτρέποντας σε μια ενισχυμένη Παλαιστινιακή Αρχή να αναλάβει τις ευθύνες στη Γάζα», πρόσθεσε.

«Χωρίς προηγούμενο ο αριθμός των νεκρών αμάχων» 

Ο Γκουτέρες κατήγγειλε για άλλη μια φορά «τις παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και τις παραβιάσεις της προστασίας των αμάχων στη Γάζα».

Κάθε χρόνο, ο γενικός γραμματέας δημοσιεύει τη «λίστα της ντροπής» που συντάσσει σε σχέση με τα δικαιώματα των παιδιών κατά τη διάρκεια συγκρούσεων. Ο Γκουτέρες συνέκρινε τον αριθμό των παιδιών που σκοτώθηκαν μέσα σε λίγες εβδομάδες στη Γάζα με άλλες συγκρούσεις των οποίων τα εμπλεκόμενα μέρη περιλαμβάνονται στη μαύρη λίστα του.

«Παρουσίασα επτά αναφορές, σε αυτές τις επτά αναφορές, ο μεγαλύτερος αριθμός σκοτωμένων παιδιών μέσα σε έναν χρόνο από έναν παράγοντα αφορούσε τους Ταλιμπάν την περίοδο 2017-2018, ο δεύτερος ήταν η συριακή κυβέρνηση και οι σύμμαχοί της (…), Εκεί επίσης ήταν γύρω στα 700», σημείωσε.

«Χωρίς να υπεισέλθω στις συζητήσεις για την ακρίβεια των στοιχείων που δημοσιεύτηκαν από τις de facto αρχές στη Γάζα (τη Χαμάς), αυτό που είναι σαφές, είναι ότι σε μερικές εβδομάδες, χιλιάδες παιδιά σκοτώθηκαν», τόνισε κάνοντας λόγο για έναν «χωρίς προηγούμενο» αριθμό νεκρών αμάχων από τότε που ανέλαβε επικεφαλής του ΟΗΕ τον Ιανουάριο του 2017.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ, AFP

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή