Σε πόλη-φάντασμα μετατρέπεται η Γάζα

Σε πόλη-φάντασμα μετατρέπεται η Γάζα

Και δεύτερο νοσοκομείο δέχθηκε φονικά πυρά - Τον αποτροπιασμό του εκφράζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

«Η Γάζα είναι μια κατεστραμμένη πόλη. Είναι σαν να πέρασε ένας τυφλός γίγαντας και να συνέθλιψε κάτω από τα πέλματά του ολόκληρες εκτάσεις αυτής της μητρόπολης του 1,2 εκατ. κατοίκων». Με αυτά τα λόγια αρχίζει το χθεσινό κύριο ρεπορτάζ της γαλλικής Le Monde για την κατάσταση στη μεγαλύτερη πόλη των παλαιστινιακών εδαφών, ύστερα από 45 ημέρες πολέμου.

Σύμφωνα με την Παλαιστινιακή Αρχή στη Ραμάλα, το 25% των αστικών οικισμών στην πόλη της Γάζας και στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας έχει καταστραφεί. Από την πλευρά του, το Γραφείο του ΟΗΕ για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων εκτιμούσε ότι το 58% των κατοικιών στο σύνολο της Λωρίδας έχει καταστραφεί ολοσχερώς ή έχει υποστεί ζημιές. Περισσότεροι από 13.100 Παλαιστίνιοι, συμπεριλαμβανομένων περίπου 5.600 παιδιών, έχουν σκοτωθεί, σύμφωνα με τις παλαιστινιακές αρχές.

Δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν το Σαββατοκύριακο όταν ο ισραηλινός στρατός βομβάρδισε δύο σχολεία της Υπηρεσίας Παλαιστινίων Προσφύγων του ΟΗΕ (UNRWA) στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπάλια και στο Τελ αλ Ζαατάρ, στη βόρεια Γάζα. Χθες τουλάχιστον 12 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από έκρηξη οβίδας στο Ινδονησιακό Νοσοκομείο, κοντά στην Τζαμπάλια, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές της Γάζας. Τον «αποτροπιασμό» του για αυτή την εξέλιξη εξέφρασε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους.

Μια μέρα νωρίτερα, ο ΠΟΥ είχε ανακοινώσει τη μεταφορά 31 βρεφών, που προέρχονταν από πρόωρο τοκετό, από το νοσοκομείο Αλ Σίφα, το μεγαλύτερο της Γάζας, στη Ράφα, στα σύνορα με την Αίγυπτο. Το Αλ Σίφα υπέστη επιδρομή από τον ισραηλινό στρατό την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ η λειτουργία των θερμοκοιτίδων είχε διακοπεί λόγω ελλιπούς ηλεκτροδότησης και έλλειψης οξυγόνου. Τέσσερα από τα νεογνά έχασαν τη ζωή τους τα τελευταία εικοσιτετράωρα. Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι κάτω από το νοσοκομείο βρισκόταν το κεντρικό στρατηγείο της Χαμάς και κρατούνταν ορισμένοι από τους 240 ομήρους που αιχμαλώτισε στις 7 Οκτωβρίου η ισλαμική οργάνωση.

Την Κυριακή, ο ισραηλινός στρατός έδωσε στη δημοσιότητα δύο βίντεο τα οποία δείχνουν ένα τούνελ μήκους 55 μέτρων σε βάθος 10 μέτρων. Τα βίντεο, που τραβήχτηκαν από drone και ρομπότ, απεικονίζουν όρυγμα εντοιχισμένο με μπετόν, με καλώδια ηλεκτρικού ρεύματος. Κατά τους Ισραηλινούς, το όρυγμα τελείωνε σε θωρακισμένη πόρτα. Σε ένα άλλο βίντεο του Ισραήλ εικονίζονται δύο όμηροι, από την Ταϊλάνδη και το Νεπάλ, να μεταφέρονται στο Αλ Σίφα στις 7 Οκτωβρίου, την ημέρα των φονικών επιθέσεων της Χαμάς, που σκότωσαν 1.200 Ισραηλινούς πολίτες και στρατιώτες.

Απαντώντας στις αιτιάσεις των Ισραηλινών, ο εκπρόσωπος της Χαμάς Ιζάτ αλ Ρισκ δήλωσε: «Εδώ και κάμποσο καιρό γνωστοποιήσαμε ότι η αντίσταση μετέφερε ομήρους στο νοσοκομείο για να τύχουν περίθαλψης, ιδίως εκείνοι που είχαν τραυματιστεί από βομβαρδισμούς του στρατού κατοχής». Η ισλαμική οργάνωση εξακολουθεί να διαψεύδει ότι είχε στήσει επιχειρησιακά κέντρα κάτω από νοσοκομεία.

Ο ισραηλινός στρατός έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο για να στηρίξει την εκδοχή του περί στρατηγείου της Χαμάς κάτω από το Αλ Σίφα.

Ο πρωθυπουργός του Κατάρ, Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν αλ Θάνι, δήλωσε ότι μόνο «ελάσσονες» διαφορές παραμένουν μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς ώστε να υπάρξει συμφωνία για την απελευθέρωση ομήρων της Χαμάς και Παλαιστινίων που κρατούνται στο Ισραήλ, με παράλληλη, ολιγοήμερη κατάπαυση του πυρός. Την αισιόδοξη εκτίμηση του Κατάρ φάνηκε να συμμερίζεται χθες και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

Ο Ερντογάν, από την πλευρά του, συνεχίζει την εμπρηστική ρητορική. Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει το ζήτημα των πυρηνικών όπλων του Ισραήλ να φύγει από τη διεθνή ατζέντα, είπε χθες ο πρόεδρος της χώρας, αποδίδοντας την ευρωπαϊκή υποστήριξη προς το Ισραήλ στις ενοχές για το Ολοκαύτωμα. Πρόκειται για «αδελφότητα ψεμάτων» μεταξύ Δύσης και Ισραήλ, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αίσθηση προκάλεσε, ωστόσο, ρεπορτάζ της ισραηλινής εφημερίδας Haaretz κατά το οποίο ελικόπτερο του ισραηλινού στρατού εκτόξευσε πυραύλους για να εξοντώσει μαχητές της Χαμάς που είχαν ανακατευτεί με Ισραηλινούς σε ρέιβ πάρτι, στις 7 Οκτωβρίου, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν πολλοί από τους αμάχους. Η Παλαιστινιακή Αρχή έσπευσε να δηλώσει ότι αποδεικνύεται πως ήταν ο ισραηλινός στρατός και όχι η Χαμάς που προκάλεσε το μακελειό, ενώ η ισραηλινή αστυνομία διέψευσε το επίμαχο ρεπορτάζ.

Με άρθρο του στην εφημερίδα Washington Post, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν τόνισε ότι μετά τη λήξη του πολέμου Γάζα και Δυτική Οχθη πρέπει να τεθούν υπό τη διοίκηση μιας «ανανεωμένης Παλαιστινιακής Αρχής», ενώ απείλησε με κυρώσεις τους «εξτρεμιστές» Ισραηλινούς εποίκους που ασκούν βία στα παλαιστινιακά εδάφη. Ωστόσο απέρριψε για μία ακόμη φορά τις εκκλήσεις για εκεχειρία προτού εξασφαλιστεί η συντριβή της Χαμάς.

Μέτωπο των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα

Συνεχίζοντας την πίεσή τους στο Ισραήλ, οι αντάρτες Χούθι, που ελέγχουν μεγάλο μέρος της Υεμένης, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Σαναά, άνοιξαν νέο μέτωπο, αυτή τη φορά θαλάσσιο, στην Ερυθρά Θάλασσα. Oπως φαίνεται σε βίντεο που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η φιλοϊρανική πολιτοφυλακή, ένοπλοι Χούθι που επέβαιναν στρατιωτικού ελικοπτέρου επέδραμαν στο σκάφος «Galaxy Leader», στα ανοιχτά της Τζέντα και το κατέλαβαν. Στη συνέχεια, το οδήγησαν στη Χοντέιντα, το κυριότερο λιμάνι της Υεμένης που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Χούθι. «Το ναυτικό των ενόπλων δυνάμεων της Υεμένης πραγματοποίησε στρατιωτική επιχείρηση στην Ερυθρά Θάλασσα με αποτέλεσμα την κατάληψη ενός ισραηλινού πλοίου, το οποίο οδηγήθηκε σε ακτή της χώρας μας», ανακοίνωσε η παραστρατιωτική οργάνωση.

Η ενέργεια αυτή εδράζεται, κατά τους Χούθι, «στη θρησκευτική, ανθρωπιστική και ηθική ευθύνη μας έναντι του καταπιεζόμενου παλαιστινιακού λαού, ο οποίος υφίσταται άδικη πολιορκία, αλλά και απέναντι στη συνέχιση των φρικτών, επονείδιστων σφαγών από την πλευρά του ισραηλινού στρατού». Ισραηλινοί αξιωματούχοι υποστήριζαν ότι το πλοίο ήταν βρετανικής ιδιοκτησίας και ότι ουδείς από τα 25 μέλη του πληρώματος ήταν Ισραηλινός. Πάντως, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου καυτηρίασε την κατάληψη του σκάφους και επέρριψε ευθύνες στο Ιράν. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός «καταδίκασε με κατηγορηματικό τρόπο την επίθεση του Ιράν σε ένα διεθνές σκάφος», τονίζοντας τις επιπτώσεις στην ασφάλεια της διεθνούς ναυσιπλοΐας, όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

Σύμφωνα με την ασφαλιστική εταιρεία Ambrey, το φορτηγό πλοίο «Galaxy Leader», που ειδικεύεται στη μεταφορά αυτοκινήτων, με σημαία από τις Μπαχάμες, ανήκει στην εταιρεία Ray Car Carriers, η οποία ελέγχεται από τον Ισραηλινό Αβραάμ Ράμι Ούνγκαρ, έναν από τους πλουσιότερους επιχειρηματίες της χώρας του. Το Ιράν απέρριψε οποιαδήποτε εμπλοκή με την ενέργεια των Χούθι. «Εχουμε δηλώσει επανειλημμένα ότι οργανώσεις αντίστασης στην περιοχή ενεργούν ανεξάρτητα και με δική τους πρωτοβουλία με βάση τα συμφέροντά τους και εκείνα των λαών τους», δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος του ιρανικού ΥΠΕΞ, Νασέρ Καναανί.

Μετά την έναρξη των ισραηλινών επιχειρήσεων στη Γάζα, οι Χούθι εκτόξευσαν πυραύλους και drone προς την κατεύθυνση του Ισραήλ, παρά τα 2.000 χιλιόμετρα που τους χωρίζουν. Στις 8 Νοεμβρίου, κατέρριψαν αναγνωριστικό drone των ΗΠΑ, στα ανοιχτά της Υεμένης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή