Κίνα: Θα ήταν «σοβαρό λάθος» η Αργεντινή να κόψει τους δεσμούς

Κίνα: Θα ήταν «σοβαρό λάθος» η Αργεντινή να κόψει τους δεσμούς

Θα ήταν «σοβαρό λάθος» για την Αργεντινή να κόψει τους δεσμούς με χώρες όπως η Κίνα και η Βραζιλία, τόνισε εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Κίνα ανακοίνωσε σήμερα ότι θα ήταν «σοβαρό λάθος» εάν η Αργεντινή έκοβε τους δεσμούς, μετά την εκλογική νίκη στις προεδρικές εκλογές του ακροδεξιού Χαβιέρ Μιλέι, ο οποίος έχει δηλώσει ότι δεν θα ασχοληθεί με τους κομμουνιστές.

Ο εκλεγμένος πρόεδρος της Αργεντινής επέκρινε την Κίνα, καθώς και τη Βραζιλία, οι οποίες είναι από τους σημαντικότερους εμπορικούς εταίρους της χώρας του.

Πριν από λίγους μήνες, ο Μιλέι παρομοίασε την κινεζική κυβέρνηση με «δολοφόνο» και είπε ότι ο λαός της Κίνας «δεν είναι ελεύθερος».

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Μάο Νινγκ δήλωσε σε τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων ότι η ανάπτυξη των διμερών σχέσεων με την Αργεντινή έχει δυναμική και θα ήταν «σοβαρό λάθος» για την Αργεντινή να κόψει τους δεσμούς με χώρες όπως η Κίνα και η Βραζιλία.

Θα κόψει τους δεσμούς με την ομάδα BRICS;

Η Ντιάνα Μοντίνο, οικονομολόγος, η οποία αναμένεται να γίνει υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση Μιλέι, δήλωσε ότι η Αργεντινή δεν πρόκειται να ενταχθεί στην ομάδα BRICS, η οποία περιλαμβάνει την Κίνα και τη Ρωσία, όπως ανέφερε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.

Η Αργεντινή ήταν μεταξύ των έξι χωρών που προσκλήθηκαν να γίνουν νέα μέλη της BRICS, όπου ήδη συμμετέχουν ως μέλη η Βραζιλία, η Ινδία και η Νότια Αφρική.

Η Μοντίνο δήλωσε στο RIA Novosti ότι η Αργεντινή θα «σταματήσει να έχει σχέσεις» με τις κυβερνήσεις της Κίνας και της Βραζιλίας, όταν ρωτήθηκε αν η Αργεντινή θα ενθαρρύνει τις εξαγωγές και τις εισαγωγές με αυτές τις χώρες.

«Η Κίνα, πρόθυμη να συνεχίσει τη συνεργασία»

Ο Μάο Νινγκ, ερωτηθείς από δημοσιογράφους σχετικά με τις παρατηρήσεις της Μοντίνο, δήλωσε: «Οι δύο πλευρές έχουν ισχυρή οικονομική αλληλεπίδραση και τεράστιες δυνατότητες συνεργασίας».

«Η Κίνα είναι πρόθυμη να συνεχίσει να συνεργάζεται με την Αργεντινή για την προώθηση της σταθερότητας και της μακροπρόθεσμης ανάπτυξης των διμερών σχέσεων», πρόσθεσε.

Η σκληρή ρητορική του Μιλέι για την Κίνα έρχεται σε έντονη αντίθεση με την υπόσχεση συνεργασίας του απερχόμενου προέδρου, Αλμπέρτο Φερνάντες, ο οποίος επισκέφθηκε το Πεκίνο τον περασμένο μήνα και χαιρέτισε την Κίνα ως «αληθινό φίλο» της Αργεντινής.

Ο Φερνάντες υποσχέθηκε επίσης συντονισμό με την Κίνα στο πλαίσιο της G20 και των BRICS. Ο Μιλέι έχει δηλώσει επίσης ότι η κλιματική αλλαγή αποτελεί «ψέμα του σοσιαλισμού», καθώς και ότι ο Πάπας Φραγκίσκος είναι στο πλευρό «αιματηρών δικτατοριών».

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή