Εκστρατεία μουσουλμανικών χωρών για κατάπαυση πυρός στη Γάζα

Εκστρατεία μουσουλμανικών χωρών για κατάπαυση πυρός στη Γάζα

Μεταξύ άλλων, «η ομάδα στοχεύει να συμβάλει στη λύση των δύο κρατών, στο πλαίσιο διεθνώς αποδεκτών παραμέτρων», σύμφωνα με πηγή του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Nεοσυσταθείσα ομάδα αποτελούμενη από ανώτερους αξιωματούχους μουσουλμανικών χωρών πρόκειται να επισκεφθεί τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για να ζητήσει άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα. Αυτό ανέφερε πηγή του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, την οποία επικαλείται το Reuters.

Η ομάδα σχηματίστηκε νωρίτερα αυτόν τον μήνα σε σύνοδο κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου και του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC) στο Ριάντ.

Περιλαμβάνει υπουργούς Εξωτερικών και εκπροσώπους από την Τουρκία, το Κατάρ, την Αίγυπτο, την Ιορδανία, τη Νιγηρία, τη Σαουδική Αραβία, την Ινδονησία, την Παλαιστινιακή Αρχή, καθώς και τον γενικό γραμματέα του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας.

Η πηγή ανέφερε ότι η ομάδα έχει ξεκινήσει συνομιλίες με τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ – τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Κίνα, τη Ρωσία, τη Βρετανία και τη Γαλλία, ενώ επισκέφθηκε το Πεκίνο τη Δευτέρα και πρόκειται να πραγματοποιήσει επισκέψεις σε άλλες χώρες.

Η κατάπαυση πυρός και η λύση δύο κρατών

«Ο πρωταρχικός στόχος της ομάδας επαφής είναι να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός το συντομότερο δυνατό και να σταλεί ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα», ανέφερε η πηγή.

«Η ομάδα στοχεύει να συμβάλει στη λύση των δύο κρατών, στο πλαίσιο διεθνώς αποδεκτών παραμέτρων, προσφέροντας στους Παλαιστινίους τη δυνατότητα να ζήσουν στη χώρα τους με ασφάλεια, σταθερότητα και ευημερία», ανέφερε η ίδια πηγή.

Η επιδρομή της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, η πιο θανατηφόρα στην 75χρονη ιστορία του Ισραήλ, ώθησε το Ισραήλ να εισβάλει στη Γάζα.

Η στρατιωτική εκστρατεία έχει προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 13.000 Παλαιστινίων, πολλοί από τους οποίους είναι παιδιά και γυναίκες, ενώ αυξάνονται οι εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός ή ανθρωπιστική εκεχειρία.

Επισκέψεις σε Ρωσία, Βρετανία και Γαλλία

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν δεν συμμετείχε στην επίσκεψη στο Πεκίνο ούτε θα μεταβεί στη Μόσχα την Τρίτη, καθώς ο πρόεδρος της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται σε επίσκεψη στην Αλγερία, ανέφερε η πηγή.

Ο Φιντάν διευκρίνισε χθες Δευτέρα ότι θα συμμετάσχει σε επόμενους σταθμούς της περιοδείας.

Το Σαββατοκύριακο δήλωσε στο Al Jazeera ότι οι μουσουλμανικές χώρες είχαν, προς το παρόν, αποφασίσει να χρησιμοποιήσουν «όλα τα διπλωματικά και ανθρωπιστικά μέσα» που είναι διαθέσιμα για να τερματίσουν τις μάχες στη Γάζα.

Η ομάδα θα συναντηθεί με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ και τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια επισκέψεων στη Βρετανία και τη Γαλλία την Τετάρτη, ανέφερε η πηγή.

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν επίσης ότι η ομάδα θα επισκεφθεί τη Γαλλία και τη Βρετανία αύριο Τετάρτη.

Χθες Δευτέρα, περίπου 200 εκτοπισμένοι από τη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων ασθενών που χρειάζονται ιατρική περίθαλψη και των συνοδών τους, έφτασαν στην Τουρκία.

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή