Η Χαμάς ανακοίνωσε ότι η συμφωνία με το Ισραήλ για εκεχειρία «πλησιάζει»

Η Χαμάς ανακοίνωσε ότι η συμφωνία με το Ισραήλ για εκεχειρία «πλησιάζει»

Βάσει αναφορών, η συμφωνία περιλαμβάνει πενθήμερη εκεχειρία, καθώς και απελευθέρωση ομήρων

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αξιωματούχοι της Χαμάς ανακοίνωσαν ότι «πλησιάζουν σε συμφωνία εκεχειρίας» με το Ισραήλ. Ηδη, φέρονται να απάντησαν στους μεσολαβητές του Κατάρ στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, όπως ενημέρωσε γραπτώς το πρακτορείο ειδήσεων Reuters ο ηγέτης της, Ισμαήλ Χανίγια.

Δεν έδωσε λεπτομέρειες για τους όρους της συμφωνίας.

Νωρίτερα ο Νετανιάχου είχε συναντηθεί με τις οικογένειες των ομήρων περιγράφοντας την ασφαλή επιστροφή τους ως «ιερή και υπέρτατη αποστολή».

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υποστήριξε χθες Δευτέρα πως η συμφωνία πλησιάζει.

«Είμαστε τώρα πιο κοντά από ποτέ», τόνισε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι, κάνοντας λόγο για συμφωνία που αποσκοπεί στην εξασφάλιση της απελευθέρωσης ομήρων που κρατούνται, καθώς και παύση του πυρός που θα επιτρέψει την τόσο αναγκαία βοήθεια στη Γάζα.

Πενθήμερη εκεχειρία και απελευθέρωση ομήρων

Σύμφωνα με δύο πηγές που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, η προσωρινή συμφωνία περιλαμβάνει πενθήμερη εκεχειρία, που αποτελείται από κατάπαυση του πυρός στο έδαφος και όρια στις ισραηλινές αεροπορικές επιχειρήσεις πάνω από τη νότια Γάζα.

Σε αντάλλαγμα, 50 έως 100 όμηροι που κρατούνται από τη Χαμάς και την Ισλαμική Τζιχάντ θα απελευθερωθούν.

Μεταξύ των ομήρων που θα απελευθερωθούν περιλαμβάνονται Ισραηλινοί πολίτες και αιχμάλωτοι άλλων εθνικοτήτων, αλλά όχι στρατιωτικό προσωπικό.

Σύμφωνα με αξιωματούχο της Χαμάς, «η αναμενόμενη συμφωνία θα περιλαμβάνει την απελευθέρωση γυναικών και παιδιών ομήρων με αντάλλαγμα την απελευθέρωση παιδιών και γυναικών που κρατούνται σε φυλακές στο Ισραήλ».

Πάντως, δεν έχει γίνει γνωστό εάν έχει επιτευχθεί συμφωνία ή έχουν οριστικοποιηθεί οι όροι και δεν έχει υπάρξει ακόμη επίσημη ανακοίνωση. 

Υπενθυμίζεται ότι περίπου 240 όμηροι, κυρίως Ισραηλινοί, συνελήφθησαν στις 7 Οκτωβρίου από τη Χαμάς και κρατούνται. 

Ο πρωθυπουργός του Κατάρ δήλωσε την Κυριακή ότι μία συμφωνία για την απελευθέρωση ορισμένων από τους αιχμαλώτους με αντάλλαγμα προσωρινή κατάπαυση του πυρός εξαρτάται από «ήσσονος σημασίας» πρακτικά ζητήματα. 

Ισραηλινά μέσα: Κλειδώνει η συμφωνία

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι η συμφωνία κλειδώνει, καθώς το Ισραήλ φέρεται να έχει δώσει το «πράσινο φως».

Ωστόσο, το πολεμικό συμβούλιο της χώρας δεν προτίθεται να αποκαλύψει τίποτα μέχρι οι αποφάσεις να είναι οριστικές.

Εν τω μεταξύ, η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού, ανθρωπιστική οργάνωση που έχει διαμεσολαβήσει σε απελευθερώσεις ομήρων στο παρελθόν, ανακοίνωσε ότι ο επικεφαλής της ταξίδεψε στο Κατάρ για συναντήσεις με εκπροσώπους της Χαμάς, αυξάνοντας περαιτέρω τις ελπίδες για την επίτευξη συμφωνίας.

Πολύνεκρες επιθέσεις και πολιορκία νοσοκομείου

Η Χαμάς ανακοίνωσε ότι η συμφωνία με το Ισραήλ για εκεχειρία «πλησιάζει»-1

Την ίδια ώρα, πάντως, συνεχίζονται οι επιθέσεις στη Γάζα, όπου εκτιμάται ότι περισσότεροι από 11.500 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την έναρξη του πολέμου, εκ των οποίων το 40% παιδιά.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε αεροπορικές επιδρομές σε «περίπου 250» τοποθεσίες στη Γάζα» το τελευταίο 24ωρο, τις οποίες περιγράφει ως «στόχους της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς».

Σύμφωνα με αναφορές σε παλαιστινιακά ειδησεογραφικά πρακτορεία, νωρίτερα, πραγματοποιήθηκαν πολύνεκρες ισραηλινές επιθέσεις στον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ στην κεντρική Γάζα.

Το πρακτορείο ειδήσεων Wafa μετέδωσε ότι 17 άνθρωποι σκοτώθηκαν, ενώ το ειδησεογραφικό πρακτορείο Παλαιστινιακό Κέντρο Πληροφόρησης αναφέρει 15 νεκρούς με «μεγάλο αριθμό» να παραμένει κάτω από τα ερείπια.

Οι ισραηλινές Αρχές δεν έχουν ακόμη σχολιάσει.

Επιπλέον, ο διευθυντής του Ινδονησιακού Νοσοκομείου της Γάζας, το οποίο βρίσκεται υπό την πολιορκία τανκς, δήλωσε στο BBC ότι εξακολουθούν να ακούγονται πυροβολισμοί στην περιοχή. Στο νοσοκομείο παραμένουν περίπου 500 ασθενείς.

Με πληροφορίες από Reuters, AFP, AP, BBC

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή